Skip to Content

Floaten ervaringen met epsom magnesium zout thuis in bad

Floaten ervaringen met epsom magnesium zout thuis in bad

Kinderen zijn helemaal lief, leuk en geweldig, maar er hangen wel een paar ‘consequenties’ aan vast. Zo kom je al snel een hoop slaap tekort. Ik in ieder geval wel en ik hoor het ook om me heen.

Zelfs als je kinderen hebt die ’s nachts geen radbrakers zijn en tien keer uit bed komen, schieten de uren er al snel in.

En hoe vaak ik wel niet hoor verzuchten waarom er geen meer uren in een dag zitten zodat je tijd overhoudt voor alles wat je moet doen, en ook nog eens kan zorgen dat je genoeg slaapt en uitrust zodat je de dag weer aan kan en alles wat er op je pad komt…

Daarom was ik ook erg blij toen ik een uitnodiging kreeg om in het nieuwe Health Lab in Scheveningen te komen floaten. Want ook al ben ik niet zo van de beautydingetjes / -behandelingen; de belofte van totale ontspanning klinkt als geroepen!

Voordat ik ging zocht ik echter even het een en ander op over wat floaten nu precies is, en nadat ik had gelezen dat het niet verstandig was met wondjes, of het dan wel handig was als je last hebt van psoriasis, en wil die informatie graag met jullie delen.

Wat is floaten?

Iedereen weet wel dat als je in de Dode Zee zwemt je vanzelf blijft drijven vanwege het hoge zoutgehalte in het water en je je daardoor beter kan ontspannen.

Precies dat is de kracht van het floaten, een nieuwe techniek die is over komen waaien vanuit Zuid-Amerika en Australië. Daar zijn mild zoutwater- en magnesiumzwembaden al langere tijd heel populair. Floaten is een wetenschappelijk bewezen ontspanningsmethode.

Tijdens het floaten drijf je in een bad en verblijf je in een prikkelarme omgeving zodat je je echt even helemaal kan ontspannen en ontstressen. Officieel wordt dit Floatation REST (Restricted Environmental Stimulation Technique) genoemd.

Tijdens het floaten verbetert de bloeddoorstroming, de ademhaling en het hartritme vertragen en de bloeddruk daalt. Zo krijgt het lichaam de kans om zijn natuurlijke balans, waarin alle delen en systemen met elkaar samenwerken, te hervinden en voel jij je weer als herboren. D

e hersenactiviteit wordt verlaagd naar de thetafase, die normaliter alleen tijdens het slapen kan worden bereikt. Vandaar de vergelijking dat 1 uur floaten gelijk staat aan 4 tot 6 uur slapen.

Wat is Epsom zout?

Aan het schone water is maar liefst 400 kg epsom zout toegevoegd. Vanwege dit hoge zoutgehalte stap je dus in een bad, maar blijf je vanwege de opwaartse kracht van het zout drijven en kan je zo optimaal genieten van dit ontspannende effect zonder dat je in het vliegtuig moet stappen!

Epsom zout wordt ook wel bitterzout of magnesiumsulfaat genoemd (opgebouwd uit zowel magnesium en sulfaat) en is een mineraal zout dat een positieve werking heeft op de huid. Zo zorgt het voor de afvoer van afvalstoffen en een verhoging van het magnesiumgehalte via je huid.

Doordat het zout een Ph-gehalte heeft van 7 en daardoor ph-neutraal is zal je geen last krijgen van een rimpelige huid zoals je normaal ziet als je in bad stapt, maar voelt je huid heerlijk schoon en zacht aan.

Daarnaast heeft het epsom zout meerdere voordelen. Zo kan het helpen bij verstuikingen en kneuzingen, splinters, jicht, artrose en bij een zongevoelige huid doordat tijdens het floaten een laagje van het zout op het lichaam wordt gevormd en het magnesium uit het zout door het lichaam wordt opgenomen.

Daartegenover staat dat een tekort aan magnesium kan leiden tot psychische klachten zoals angst, nervositeit en concentratiestoornissen en vele lichamelijke klachten zoals spierkrampen, vermoeidheid, osteoporose, oorsuizen, PMS en hartfalen.

40 tot 70% van de mensen in de westerse wereld heeft een tekort aan magnesium. Natuurlijk kan je magnesiumtabletten slikken, maar opname door de huid (zoals tijdens het floaten) is veel efficiënter.

Tip: Wil je thuis ook de ervaring van het floaten ervaren, dan kan je aan het bad 250 / 300 gram epsom zout toevoegen en daar 20 minuten heerlijk in zitten en daarna goed afspoelen.

Ook in een voetbad of handbad kan dit erg fijn zijn. Als je gaat floaten kan je een pot met een kg zout kopen om mee te nemen naar huis.

De voordelen van floaten

Het floaten heeft meerdere voordelen. Als een mens te lang stress ervaart of als deze te intens is, kan dit zeer nadelige gevolgen hebben voor lichaam en geest.

Lichamelijk ontstaan er dan mogelijk ‘jachtige’ gevoelens, hoofdpijn en spierpijn, slaapproblemen, maagzweren en hart- en vaatziekten. Geestelijk kan teveel stress verantwoordelijk zijn voor nervositeit, overspannenheid, depressie, burn-out en angststoornissen A. Sonneveld (2014).

Totale ontspanning

Tijdens het floaten bevind je je in een prikkelarme omgeving zodat je je heel diep kan ontspannen. Zo ben je gewichtsloos, kan je het licht uitdoen en hoor je helemaal niets zodat je echt even op jezelf aangewezen bent.

Nu zal het de eerste keer nog even wennen zijn om je zo over te geven, maar naar mate je dit vaker doet of oefent met bijvoorbeeld yoga-oefeningen, zal dit alleen maar makkelijker worden.

Het grote voordeel van totale ontspanning is niet alleen dat je goed kan uitrusten, maar ook dat alle spieren complete rust kunnen ervaren. Normaal gesproken zijn er altijd wel spieren die gebruikt worden en onder spanning staan.

Tijdens het floaten ben je volledig gewichtsloos en doordat je je helemaal kan ontspannen en geen last hebt van signalen van buiten, kan je je optimaal ontspannen.

Doordat je je helemaal kan ontspannen zorgt dat ook voor een goede doorbloeding waardoor er meer zuurstof wordt opgenomen en je lichaam dus van binnenuit aan het werk kan gaan.

Slaap inhalen

Zelf ben ik echt een avondmens, het meest efficiënt ben ik in de avond en dan krijg ik het meeste gedaan. Op het moment merk ik daar niet echt veel van, of dat komt door het stormachtige weer of toch nog een sluimerende jetlag geen idee.

De avond voordat ik langsging was ik zelfs al om kwart voor negen naar boven verhuisd. Terwijl ik normaal pas rond twaalf uur naar bed ga… Oké, nog wel even liggend een filmpje gekeken maar toch, dit was best een unicum. Een sessie van een uurtje floaten kwam dus erg goed uit!

Zoals ik al in de inleiding schreef zijn er genoeg mensen die graag wat meer uren in een dag zouden willen hebben. Maar goed dat 1 uur floaten dan al gelijk staat aan 4 tot 6 uur slapen!

Nu is het natuurlijk geen vervanger, maar toch handig om zo af en toe wat slaap in te halen. Daarom is het ook mogelijk om een abonnement af te nemen zodat je maandelijks of vaker langs kan komen om te zorgen dat je toch de nodige slaap in kan halen.

Ook erg handig na een lange vlucht / verblijf in het buitenland om van je jetlag af te komen!

Aanmaak endorfine; oftewel gelukkig voelen

Floaten stimuleert de aanmaak van endorfine, dit is een neurotransmitter die wordt aangemaakt door de hersenen. Endorfine lijkt op opiaten vanwege het vermogen om pijnstilling te veroorzaken evenals een gevoel van welbevinden en geluk waardoor je je prettiger gaat voelen.

Oftewel je ervaart hierdoor minder pijn en bovendien bevordert het de gemoedstoestand. Wist je dat de enige andere activiteit die de aanmaak van endorfine in de hersenen stimuleert; juist het tegenovergestelde is namelijk lichaamsbeweging!

Stressverlagend

Heb je een periode waarin je veel stress ervaart, dan kan het ook een aanrader zijn om te gaan floaten.

Diverse onderzoeken waaronder het Onderzoek door de Universiteit Amsterdam en Leiden in 2005 bewijzen dat floaten het stresshormoon (cortisol) met wel 20%-30% verlaagt en dat al na 1 floatsessie van 45 minuten. Floaten is daarom het beste stressreductiemiddel van deze tijd.

De aanwezigheid van stress kan ook nog eens andere effecten hebben. Wanneer er langdurig sprake is van spanning, pijn of angst welk vaak wordt veroorzaakt door negatieve stress, dan kun je te maken krijgen met de slopende effecten van dat het lichaam langdurig teveel cortisol aanmaakt.

Hierdoor zullen er negatieve gevolgen ontstaan voor onze gezondheid (bijvoorbeeld diabetes, burnout, slapeloosheid, hart- en vaatziekten, verminderd libido, overgewicht, depressie). Vanwege het stressverlagende effect werkt het floaten preventief tegen stress, burn-out en angstbestrijding.

Ontgiften

Tijdens het floaten wordt door de aanwezigheid van het epsom zout het spijsverteringssysteem gestimuleerd waardoor het mogelijk is om na een aantal sessies hiervan het effect te zien. Hierdoor worden afvalstoffen sneller afgevoerd.

Daarom is het een advies om na een sessie veel water en kruidenthee te drinken zodat deze afvalstoffen snel je lichaam kunnen verlaten.

Floaten en eczeem / psoriasis

Nu heb ik last van psoriasis, een huidaandoening die vooral zichtbaar is op de hoofdhuid (achter de oren) en bij de ellebogen / knieën. Vooral in de winter is dit erg aanwezig. Dus voordat ik ging zocht ik even uit hoe dat zat.

Want floaten terwijl je wondjes hebt wordt afgeraden vanwege het zout. Al snel kwam ik er achter dat floaten als je last hebt van eczeem en psoriasis, juist geadviseerd worden.

Aandoeningen zoals psoriasis en eczeem verergeren als je last hebt van stress, dus juist het ontspannen van het floaten dat ervoor zorgt dat de bloedsdoorloop en zuurstoftoename op gang komt, kan dan positief werken.

Daarnaast heeft het hoge gehalte van het epsomzout een zuiverende werking op de huid en is het zelfs mogelijk om met een doktersverklaring dit als alternatieve werkwijze toepassen!

Want juist als je dit vaker doet kan je het effect goed zien, al viel het mij op dat ik de ochtend na het floaten geen last meer had van nieuwe schilfertjes!

Floaten tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap heeft je lichaam een hoop te verduren. Daarom kan het erg aangenaam worden om tijdens de zwangerschap een (of meer) floatsessie(s) te boeken.

Tijdens het floaten ervaar je dezelfde ervaring als de baby; namelijk het gewichtsloos drijven.

Niet alleen vanwege het gevoel van pure ontspanning zodat je je even helemaal alleen kan voelen en je echt even kan richten op je baby in de buik, die daar natuurlijk ook van profiteert.

Vanwege de gewichtsloosheid wordt het lichaam vederlicht en heb je dus geen last meer van de zwaarder wordende buik.

Daarnaast is dit fijn voor de wervelkolom die tijdens de zwangerschap extra belast wordt, meer nog dan als je gaat slapen / liggen wat juist met een zwangere buik nogal ongemakkelijk kan zijn.

De spieren in de onderrug kunnen zich ook even goed ontspannen en optimaal doorbloed raken, want die zijn over het algemeen ook een stuk harder.

Daarnaast zorgt de horizontale houding ervoor dat je lichaamsvocht gelijkmatig kan circuleren en kwaaltjes zoals oedeem en vochtophoping in de ledematen armen en benen kunnen verdwijnen.

Ook het zenuwstelsel heeft baat bij de voordelen doordat de spijsvertering goed op gang komt en de bloeddruk daalt.

Tot slot heeft het epsomzout dat via de huid in de spieren wordt opgenomen als voordeel dat het verkramping tegengaat, waar je tijdens de zwangerschap veel last van hebt, en bevordert het magnesium een goed verloop van de zwangerschap.

Met name tussen de drie en zes maanden wordt floaten tijdens de zwangerschap aangeraden, maar kan in principe tijdens de gehele zwangerschap. Al wordt het op het einde afgeraden vanwege de kans op ontsluiting en daarmee infectie.

Daarnaast heeft floaten de volgende mentale en fysieke effecten;

  • Verruimt het bewustzijn en versnelt leercapaciteiten en stimuleert de synchronisatie van linker- & rechterhersenhelft.
  • Verbetert concentratie, creativiteit en bevordert het visualisatievermogen.
  • Stimuleert mentale voorbereiding op (examens, vergaderingen en presentaties).
  • Zorgt voor mentale alertheid en helderheid.
  • Herstelt het slaapritme en bestrijdt vermoeidheid en de gevolgen van een jetlag.
  • Verbetert sportprestaties door opname van voedingstoffen en werking insuline en vbvordert herstel na een lichamelijke top (sport) prestatie, werkt preventief tegen sportblessures.
  • Versterkt de werking van b.v. fysiotherapie, manuele therapie en psychotherapie.
  • Verlaagt de bloeddruk, stabiliseert het hartritme, verbetert de bloedsomloop ten gunste van alle spieren en organen en sttimuleert de circulatie van bloed en zuurstofopname.
  • Ontspant het lichaam bij stress, spierpijn en spierkrampen.
  • Doet de klachten van PMS (premenstrueel syndroom) afnemen of verdwijnen.
  • Verlicht (chronische) pijn ten gevolge van migraine, artritis, spierpijn, reuma, fybromyalgie, whiplash en RSI.
  • Brengt verlichting bij restless legs.
  • Vermindert en verlicht huidklachten zoals eczeem, psoriasis en acne.
  • Werkt ontgiftend (afvallen, ontslakken).
  • Helpt zwangerschapsvergiftiging te voorkomen.

Let op: Een deel van deze effecten wordt pas zichtbaar na regelmatig 2x per maand floaten.

Bron

Floaten voor wie?

Floaten is in principe een aanrader voor iedereen, zoals je kan lezen hierboven heeft het zoveel voordelen dat iedereen er wel baat bij kan hebben om even gewoon een momentje voor jezelf te hebben en echt tot rust te komen. Daarnaast zijn er doelgroepen voor wie het extra interessant kunnen zijn, een selectie daarvan;

  • Zwangere vrouwen; ter verlichting van de rug en het momentje alleen met de baby zijn.
  • Scholieren en studenten die toewerken naar een examen / schoolonderzoeken en wel wat rust kunnen gebruiken.
  • Moeders van jonge kinderen die last hebben van slaaptekort of energiegebrek.
  • (Top)sporters om ervoor te zorgen dat de sportprestaties verbeteren doordat er meer zuurstof opgenomen wordt en kans op blessures verkleind wordt.
  • Professionals die veel onder stress staan.
  • Vliegend personeel (stewardessen / piloten) en passagiers die de hele wereld over vliegen en last hebben van een jetlag.
  • Mensen die last hebben van aandoeningen zoals psoriasis, acne en eczeem.
  • Mensen die last hebben van jicht, reuma, artritis, fybriomalgie, whiplash etc.
  • Vrouwen die veel last hebben van PMS (niet tijdens menstruatie)
  • En ga zo maar verder

Tips voor als je gaat floaten

Ben je van plan om te gaan floaten? Neem dan de volgende tips mee in je achterhoofd.

Voorbereiding

  • Als je voor het eerst gaat floaten is het advies om een kwartier eerder aanwezig te zijn zodat je rustig de instructies kan doorlezen.
  • Zorg ervoor dat je je in de 24 uur voorafgaand aan het floaten niet scheert of onthaart.
  • Drink geen alcohol of drugs.
  • Minimaliseer de inname van koffie en andere cafeïnehoudende drankjes zoals energiedrank en cola.
  • Smeer kleine wondjes in met vaseline na het douchen zodat er een waterafstotend laagje op wordt gevormd.
  • Laat je telefoon gewoon lekker in de auto liggen zodat je echt een momentje voor jezelf hebt.
  • Breng voor het floaten nog even een bezoekje aan het toilet.

Tijdens het floaten

  • Laat de deur zo kort mogelijk open staan, de lucht in de cabine heeft dezelfde temperatuur als het water en naar mate je de deur langer open laat staan komt er meer kouder water binnen.
  • Stap heel rustig in het bad, en ga dan eerst zitten. Op die manier voorkom je dat het water gaat golven en veel in beweging komt en de kans op zout in de ogen zo klein mogelijk blijft.
  • Het beste kan je je haren los laten, zo wordt het niet naar achteren getrokken door je elastiekje.
  • Vervolgens kan je rustig je benen laten drijven en zal je merken dat de rest van je lichaam ook wil gaan liggen.
  • Neem een klein gastendoekje mee in de cabine voor het geval er toch iets zout begint te prikken.
  • Je hebt zelf de controle over het licht (zowel aan de hemel als onder water). Je kan bijvoorbeeld de eerste tien minuten, als het muziekje klinkt, het licht aanlaten en daarna als die afgelopen is het licht uitdoen voor de totale ontspanning.
  • Als je dat prettig vindt, kan je gebruik maken van het speciaal voor het floaten ontworpen cirkelvormige kussentje voor onder je hoofd ter ondersteuning. Zonder is de kans groter dat ook de nekspieren zich zullen ontspannen.
  • Tijdens het floaten kan je je armen langs je lichaam vouwen, al merkte ik dat die van mij dan automatisch wat wijder in een boog gingen liggen of langs je hoofd.
  • Zit tijdens het floaten niet met je handen aan je gezicht / ogen want dan is de kans groot dat er zout binnenkomt wat enorm kan prikken / bijten.

Na het floaten

  • Drink veel water of thee om de afvoer van afvalstoffen te bevorderen.
  • Zelf had ik de behoefte aan wat zoets; dus een vruchtenthee of fruit kan heel fijn zijn na afloop.
  • Neem de tijd om na afloop even bij te komen in de lounge om het effect te versterken en zorg dat je niet direct ergens anders heen moet.
  • Ga niet meteen op je telefoon zitten (ook niet zonder blauw licht) en probeer beeldschermen de rest van de dag te vermijden.

Mijn ervaring met floaten?

Vooraf probeer je je toch een beeld te maken van hoe het is om te floaten en is het fijn om te lezen hoe anderen dit ervaren hebben. Dit kan echter heel erg van persoon tot persoon verschillen.

Zo zal de één zich euforisch voelen als het is gelukt om echt dat gevoel van totale ontspanning te bereiken en zal de ander zich een beetje verveeld voelen omdat de gedachten alle kanten opschieten en dan kan een uur heel erg lang duren.

Zelf vond ik het erg fijn dat ik voorafgaand aan het floaten heb kunnen genieten van een ontspanningsmassage die echt heel prettig was en ik merkte dat mijn ledematen al zwaarder werden en dus echt konden ontspannen, zodat als je daarna in het water stapt, je daar sneller mee verder kan gaan.

Tijdens het floaten had ik twee keer een ‘schokje’ in mijn rechterbeen en mijn linkerarm, van de therapeut heb ik begrepen dat dat een heel goed teken is omdat dat betekent dat je spieren helemaal ontspannen zijn.

Natuurlijk was het in het begin wel even wennen, ik kreeg ook even het gevoel alsof mijn benen aan het zinken waren doordat ze zwaarder aan voelden, terwijl ik zag dat ze gewoon bleven drijven. Dat is denk ik ook iets wat tussen je oren zit (evenwichtsorgaan) dat even moet kalibreren.

De eerste tien minuten met een muziekje duurden voor mijn gevoel wel lang en vroeg ik me af hoe lang dat nog zou duren. Daarna moet ik toch echt in slaap gevallen zijn of dat gevoel van totale ontspanning hebben bereikt want op een gegeven moment ‘schrok’ ik wakker.

Daarna nog wel geprobeerd om weer te ontspannen, maar dat duurde even dus ging ik rechtop zitten. Toen ik zat liep er helaas toch een druppel zout in mijn gesloten oog dat ik met een tranend oog en handdoekje gelukkig zo weg had.

Toen ik weer ging liggen begon heel zachtjes het muziekje en zat de tijd er alweer bijna op.

Na het floaten kan je even rustig douchen en je haren wassen om je zo te ontdoen van het laagje zout.

Omdat er handdoeken en verzorgingsproducten aanwezig zijn, had ik alleen een haarmasker meegenomen om na afloop mijn haren mee te kunnen wassen.

Daarna mocht ik ook nog even gebruik maken van de sauna, normaal houd ik daar niet zo van en is het mij veels te warm en voel ik me toch een beetje ongemakkelijk met meerdere mensen, maar nu vond ik het fijn voor een kwartiertje.

Nadat ik was aangekleed bracht ik alleen even een dagcrème en een foundation aan om de ergste roodheid na de sauna uit mijn gezicht te laten verdwijnen en kon ik heerlijk tot rust komen met een kopje thee in de lounge en even fijn kunnen praten met de eigenaar.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Avatar van Myrèn in 't Hof Myrèn in 't Hof schreef:

    Hi Linda,
    Bedankt voor je bezoek aan Health Lab De Pier! Hopelijk tot ziens 🙂
    Met ontspannen groet,
    Myrèn in ’t Hof