Skip to Content

FIRE versus YOLO

FIRE versus YOLO

FIRE en YOLO: twee manieren van leven die haaks op elkaar lijken te staan. Wat houden ze in en zou je zo ook kunnen combineren? We duiken de beide denkbeelden in en kijken eens of je daar ook een ‘smeltkroes’ van zou kunnen maken.

Wat is FIRE

FIRE staat voor Financial Independence, Retire Early. Kortweg houdt dit in dat je je inkomen laat groeien en je uitgaven vermindert. En je probeert zo veel mogelijk te investeren. Hiermee probeer je zo jong mogelijk genoeg geld te hebben om te kunnen stoppen met werken.

Bij FIRE ben je dus vooral gefocust op een fijn leven straks. Natuurlijk zullen de gradaties hierin onderling verschillen. Er zullen mensen zijn die hier op een gezonde manier mee omgaan, maar ook die het nu volledig uit het oog verliezen en zich nu een slag in de rondte werken en zich niks aan luxe permitteren. 

Wat is YOLO

YOLO betekent You Only Live Once. Je snapt dan vast al dat je daarbij juist op het nu gefocust bent en voor nu het meeste uit het leven wilt halen. Je geniet van het leven nu het kan, want je weet maar nooit wat er morgen is. Ook hierin zijn er verschillen te vinden, want er zijn mensen die hierdoor helemaal niet nadenken over later en daardoor ook hele verkeerde beslissingen nemen. Zichzelf hierdoor in de schulden steken, bijvoorbeeld. 

Voor- en nadelen van FIRE

Het is al een beetje aangestipt, maar leven op de FIRE manier kent zowel voor- als nadelen. Door zo bewust bezig te zijn met je inkomsten en uitgaven kan je inderdaad een inkomen opbouwen waardoor je al op jonge(re) leeftijd kunt stoppen met werken of bijvoorbeeld puur voor het leuk kunt werken. Het hoeft niet meer voor de inkomsten, waardoor je veel vrijer kunt leven.

Natuurlijk klinkt dat lekker. Nadeel is wel dat je helemaal niet weet of je ‘later’ wel haalt en als je daardoor nu alles ontzegd, heb je dus eigenlijk weinig aan je leven gehad. Om het even heel zwart-wit te stellen. Mensen kunnen zich hierdoor zo over de kop werken dat ze er zelfs ziek van worden. 

Voor- en nadelen van YOLO

Maar ook YOLO heeft zowel voor- als nadelen. Helemaal gaan voor je leven nu geeft je veel mooie momenten en je leeft tenminste echt. Alleen kan het daardoor betekenen dat je dus later geen geld hebt en je juist dan in de problemen komt.

Of dat je nu te veel risico’s neemt omdat je wel alles nu gedaan wilt hebben, waardoor je bijvoorbeeld spullen koopt die je eigenlijk helemaal niet kunt betalen. Of misschien neem je wel grote risico’s door hele extreme activiteiten te gaan doen. 

Een combinatie van YOLO en FIRE

Al met al zou je dus eigenlijk kunnen concluderen dat een combinatie van beide een prima idee zou zijn. Maar kan dat ook wel? Want ze liggen toch wel behoorlijk ver uit elkaar. Uiteraard kan je voor jezelf hierin een perfecte balans zien te vinden. Welke voor jou perfect is, zal heel persoonlijk zijn. Want de één heeft nu eenmaal andere behoeften dan een ander. 

Wat wordt je uitgangspunt bij een combinatie?

Het mooiste concept is uiteraard dat je zowel nu als later een mooi leven kunt leiden. Waarbij je je financiën in de gaten houdt, je gezondheid en ook de dingen die je wilt doen.

Wat voor soort leven wil jij dus leiden? Niet alleen nu of alleen later, maar gewoon in zijn geheel! We hebben alleen ‘nu’, maar je kop in het zand steken voor later is toch echt niet fijn als je dan leeft. 

Bewust omgaan met financiën

Probeer dus op een bewuste manier om te gaan met je financiën. Zorg dat je geld spaart en als je dit genoeg kunt doen om ermee te investeren of op een andere manier het geld voor je te laten werken: doen natuurlijk! Maar zorg ook dat je een potje hebt waarmee je nu dingen kunt doen!

En dan ook echt de dingen die je heel graag zou willen. Zorg dat je in ieder geval een buffer hebt om onverwachte uitgaven op te kunnen vangen of als je opeens werkeloos zou worden je niet meteen in de problemen zit!

Gezondheid 

Ook voor je gezondheid moet je bewust kiezen. Dat betekent dat je altijd goed voor jezelf zorgt. Dat is immers zowel voor nu als voor later het beste! Werk je dus niet over de kop, ontspan op een manier die jij fijn vindt en denk na bij de dingen die je doet in hoeverre je gevaar loopt!

Wat wil je doen?

Misschien is het een idee om voor jezelf eens na te gaan welke dingen je graag zou willen doen. Kijk dan ook welke dingen je nu zou kunnen doen en welke je wegzet voor later. Wat is hierin mogelijk? Al je grote dromen voor later plannen kan, alleen weet je nooit of je dat gaat halen. Maar het moet inderdaad ook wel te doen zijn, zonder dat je anders je verdere leven diep in de schulden zit.

Wees hier reëel in en maak anders van je droom voor nu een eigen spaarpotje. En beleef hem daardoor zo snel mogelijk… Want eerlijk is eerlijk: die wereldreis hou je beter vol als je jonger bent… Maar het moet natuurlijk wel te betalen zijn!

Jouw persoonlijke leefstijl

De beste combinatie van YOLO en FIRE is die, die helemaal bij jou past. Waarbij je zowel je leven nu als later niet uit het oog verliest. Doe mooie dingen nu én spaar voor later. Leef gezond en neem geen overbodige risico’s. Maar durf wel te leven. Zo zou je het ongeveer in het kort kunnen benoemen. Maar wat dat in de praktijk voor jou inhoudt? Die keuze moet ieder voor zich maken!

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *