Skip to Content

Feng shui regels; wat is het, van decoratie tot inrichting in huis, woonkamer en badkamer

Feng shui regels; wat is het, van decoratie tot inrichting in huis, woonkamer en badkamer

Feng shui is zo’n term die je waarschijnlijk, net als ik, al vaak hebt gehoord in je leven. Maar weet jij wat het precies is? En hoe je het toepast in bijvoorbeeld je interieur? Ik betrapte mezelf er namelijk op dat ik eigenlijk geen idee had wat het nou precies is. Iets met balans ofzo?

Laat staan dat ik er iets mee kan in onze inrichting. Des te leuker om er eens in te duiken. In deze blog lees je wat Feng shui is, hoe je het in je interieur kunt toepassen én geven we je de nodige decoratietips en ideeën.

Wat is Feng shui?

Feng shui is een meer dan 3000 – 3500 jaar oude filosofie uit het oude China. Ze beschrijft, simpel gezegd, hoe de omgeving het geluk kan beïnvloeden. Belangrijkste uitgangspunt daarbij is dat energiestromen vrij moeten kunnen bewegen om harmonie te creëren tussen mensen en hun omgeving.

Vormgeving en inrichting hebben invloed op het welzijn van de mens, zowel positief als negatief. Het doel van Feng shui is juist om onze omgeving zo aan te passen dat er een harmonie ontstaat met de natuur.

Dit is overigens Feng shui in een notendop, want er valt veel meer over te vertellen. Wil je meer lezen over Feng shui? Dan is het boek Huis & Ziel van Nina Elshof een aanrader.

Feng shui in je interieur

Harmonie, daar draait het dus om bij Feng shui. Een mooi idee om in je interieur toe te passen. Maar hoe dan?

Door ruimte te creëren om nieuwe energie toe te laten, zodat deze vrij door de woning kan stromen. Hierna lees je per woonruimte hoe je Feng shui kunt creëren. Alvast één algemene tip: zorg dat deuren vrij zijn, zodat de energie vrij door het huis kan stromen.

De voordeur en de hal

Het eerste wat jij, maar ook visite, zien van je huis is je voordeur. En daarna je hal. Begin ermee om deze Feng shui te maken met de volgende tips:

 • Zorg ervoor dat je voordeur netjes onderhouden is, dus niet kraakt en goed in de verf zit. Je kan hiervoor Sikkens verf kopen.
 • Ruim de hal zoveel mogelijk op. Berg bijvoorbeeld de (seizoens-)spullen die je niet gebruikt op.

Een paar voorbeelden van een Feng shui entree en hal:

Feng shui is zo’n term die je waarschijnlijk, net als ik, al vaak hebt gehoord in je leven. Maar weet jij wat het precies is? En hoe je het toepast in bijvoorbeeld je interieur? Ik betrapte mezelf er namelijk op dat ik eigenlijk geen idee had wat het nou precies is. Iets met balans ofzo?
Feng shui is zo’n term die je waarschijnlijk, net als ik, al vaak hebt gehoord in je leven. Maar weet jij wat het precies is? En hoe je het toepast in bijvoorbeeld je interieur? Ik betrapte mezelf er namelijk op dat ik eigenlijk geen idee had wat het nou precies is. Iets met balans ofzo?
Feng shui is zo’n term die je waarschijnlijk, net als ik, al vaak hebt gehoord in je leven. Maar weet jij wat het precies is? En hoe je het toepast in bijvoorbeeld je interieur? Ik betrapte mezelf er namelijk op dat ik eigenlijk geen idee had wat het nou precies is. Iets met balans ofzo?
Feng shui is zo’n term die je waarschijnlijk, net als ik, al vaak hebt gehoord in je leven. Maar weet jij wat het precies is? En hoe je het toepast in bijvoorbeeld je interieur? Ik betrapte mezelf er namelijk op dat ik eigenlijk geen idee had wat het nou precies is. Iets met balans ofzo?
Feng shui is zo’n term die je waarschijnlijk, net als ik, al vaak hebt gehoord in je leven. Maar weet jij wat het precies is? En hoe je het toepast in bijvoorbeeld je interieur? Ik betrapte mezelf er namelijk op dat ik eigenlijk geen idee had wat het nou precies is. Iets met balans ofzo?

De woonkamer

De woonkamer is vaak dé plek waar je als gezin samen leeft. Waarschijnlijk ontvang je er familie en vrienden, hang je lekker samen voor de tv en voer je de nodige discussies met je gezin. Om je woonkamer Feng shui in te richten kun je het volgende doen:

 • Zorg ervoor dat de woonkamer zich in het voorste gedeelte van het huis bevindt.
 • Zorg ervoor dat de woonkamer een vierkante of rechthoekige kamer is. Heb je een L-vormige kamer? Verander de vorm dan alsnog naar vierkant of rechthoekig door te werken met bijvoorbeeld room dividers of kasten.
 • Zet stoelen en banken naar elkaar gericht in een vierkante of rechthoekige vorm, het liefst tegen de muur.
 • Laat overal genoeg ruimte over om de positieve energie te laten doorstromen.
 • Als het mogelijk is, zorg er dan voor dat er zoveel mogelijk natuurlijk licht naar binnen kan komen. Werk voor de sfeer met zacht, gedimd licht en geurkaarsen.
 • Gebruik lichte kleuren voor de muren.
 • Benadruk het gezinsleven in de ruimte door bijvoorbeeld een familieportret of foto’s van de kinderen op te hangen.

Een paar voorbeelden van een Feng shui woonkamer:

Feng shui is zo’n term die je waarschijnlijk, net als ik, al vaak hebt gehoord in je leven. Maar weet jij wat het precies is? En hoe je het toepast in bijvoorbeeld je interieur? Ik betrapte mezelf er namelijk op dat ik eigenlijk geen idee had wat het nou precies is. Iets met balans ofzo?
Feng shui is zo’n term die je waarschijnlijk, net als ik, al vaak hebt gehoord in je leven. Maar weet jij wat het precies is? En hoe je het toepast in bijvoorbeeld je interieur? Ik betrapte mezelf er namelijk op dat ik eigenlijk geen idee had wat het nou precies is. Iets met balans ofzo?
Feng shui is zo’n term die je waarschijnlijk, net als ik, al vaak hebt gehoord in je leven. Maar weet jij wat het precies is? En hoe je het toepast in bijvoorbeeld je interieur? Ik betrapte mezelf er namelijk op dat ik eigenlijk geen idee had wat het nou precies is. Iets met balans ofzo?
Feng shui is zo’n term die je waarschijnlijk, net als ik, al vaak hebt gehoord in je leven. Maar weet jij wat het precies is? En hoe je het toepast in bijvoorbeeld je interieur? Ik betrapte mezelf er namelijk op dat ik eigenlijk geen idee had wat het nou precies is. Iets met balans ofzo?
Feng shui is zo’n term die je waarschijnlijk, net als ik, al vaak hebt gehoord in je leven. Maar weet jij wat het precies is? En hoe je het toepast in bijvoorbeeld je interieur? Ik betrapte mezelf er namelijk op dat ik eigenlijk geen idee had wat het nou precies is. Iets met balans ofzo?
Feng shui is zo’n term die je waarschijnlijk, net als ik, al vaak hebt gehoord in je leven. Maar weet jij wat het precies is? En hoe je het toepast in bijvoorbeeld je interieur? Ik betrapte mezelf er namelijk op dat ik eigenlijk geen idee had wat het nou precies is. Iets met balans ofzo?

De slaapkamer

In de slaapkamer draait het om rust. Deze ruimte is meestal erg privé en je brengt er veel tijd door. Je slaapt er, leest er een boek, bent er samen met je partner. Je slaapkamer maak je als volgt Feng shui:

 • Plaats het bed zo dat er zicht is op de deur en dat deze niet onder of voor een raam staat.
 • Let er bij het plaatsen van spiegels op dat het bed daarin niet weerkaatst, maar plaats eigenlijk liever geen spiegels in de slaapkamer.
 • Bedek grote ramen met gordijnen.
 • Gebruik zachte kleuren op de muren zoals wit, beige en andere aardetinten.
 • Berg geen spullen op onder je bed, op die manier blokkeer je namelijk de doorstroom van energie.
 • Plaats zo min mogelijk elektrische apparaten in de slaapkamer, dit is namelijk slecht voor de doorstroming van de energie. Wil je toch een of meer elektrische apparaten in je slaapkamer zetten? Zorg dan dat je ze ’s nachts niet ziet door ze in een kast of achter een gordijn te plaatsen.

Een paar voorbeelden van een Feng shui slaapkamer:

Feng shui is zo’n term die je waarschijnlijk, net als ik, al vaak hebt gehoord in je leven. Maar weet jij wat het precies is? En hoe je het toepast in bijvoorbeeld je interieur? Ik betrapte mezelf er namelijk op dat ik eigenlijk geen idee had wat het nou precies is. Iets met balans ofzo?
Feng shui is zo’n term die je waarschijnlijk, net als ik, al vaak hebt gehoord in je leven. Maar weet jij wat het precies is? En hoe je het toepast in bijvoorbeeld je interieur? Ik betrapte mezelf er namelijk op dat ik eigenlijk geen idee had wat het nou precies is. Iets met balans ofzo?
Feng shui is zo’n term die je waarschijnlijk, net als ik, al vaak hebt gehoord in je leven. Maar weet jij wat het precies is? En hoe je het toepast in bijvoorbeeld je interieur? Ik betrapte mezelf er namelijk op dat ik eigenlijk geen idee had wat het nou precies is. Iets met balans ofzo?
Feng shui is zo’n term die je waarschijnlijk, net als ik, al vaak hebt gehoord in je leven. Maar weet jij wat het precies is? En hoe je het toepast in bijvoorbeeld je interieur? Ik betrapte mezelf er namelijk op dat ik eigenlijk geen idee had wat het nou precies is. Iets met balans ofzo?

De keuken

In de keuken breng je vaak stiekem toch wel wat tijd door. Eten en drinken doe je immers de hele dag door. En wie weet ben je iemand die graag de hele zondag in de keuken doorbrengt. Hoe zorg je ervoor dat de keuken Feng shui is?

 • Zorg ervoor dat alle (onnodige) spullen makkelijk kunnen worden opgeborgen.
 • Creëer voldoende circulatieruimte
 • Zorg ervoor dat je tijdens het koken zicht hebt op de hele ruimte én op de deur.
 • Vul je keuken met gezonde voeding, dit zou voor overvloed staan.
 • Als de wasbak precies naar het fornuis of de oven is, zet hier dan een houten snijplank of een plant(je) tussen. Op die manier haal je de elementen van water en vuur weer uit elkaar, zodat de energie maximaal kan doorstromen. Een goede mix van de verschillende elementen in belangrijk voor Feng shui.

Een paar voorbeelden van een Feng shui keuken:

Feng shui is zo’n term die je waarschijnlijk, net als ik, al vaak hebt gehoord in je leven. Maar weet jij wat het precies is? En hoe je het toepast in bijvoorbeeld je interieur? Ik betrapte mezelf er namelijk op dat ik eigenlijk geen idee had wat het nou precies is. Iets met balans ofzo?
Feng shui is zo’n term die je waarschijnlijk, net als ik, al vaak hebt gehoord in je leven. Maar weet jij wat het precies is? En hoe je het toepast in bijvoorbeeld je interieur? Ik betrapte mezelf er namelijk op dat ik eigenlijk geen idee had wat het nou precies is. Iets met balans ofzo?
Feng shui is zo’n term die je waarschijnlijk, net als ik, al vaak hebt gehoord in je leven. Maar weet jij wat het precies is? En hoe je het toepast in bijvoorbeeld je interieur? Ik betrapte mezelf er namelijk op dat ik eigenlijk geen idee had wat het nou precies is. Iets met balans ofzo?
Feng shui is zo’n term die je waarschijnlijk, net als ik, al vaak hebt gehoord in je leven. Maar weet jij wat het precies is? En hoe je het toepast in bijvoorbeeld je interieur? Ik betrapte mezelf er namelijk op dat ik eigenlijk geen idee had wat het nou precies is. Iets met balans ofzo?
Feng shui is zo’n term die je waarschijnlijk, net als ik, al vaak hebt gehoord in je leven. Maar weet jij wat het precies is? En hoe je het toepast in bijvoorbeeld je interieur? Ik betrapte mezelf er namelijk op dat ik eigenlijk geen idee had wat het nou precies is. Iets met balans ofzo?

De badkamer

Water, water en nog eens water. Daar draait het om in de badkamer. In termen van Feng shui betekent dit dat er veel waterenergie aanwezig is. Het is dan ook belangrijk om een balans de creëren met de overige natuurelementen. Maak gebruik van voldoende hout in de badkamer en plaats de nodige planten. Tot slot kan een grote spiegel helpen positieve energie te weerkaatsen.

Een paar voorbeelden van een Feng shui badkamer:

Feng shui is zo’n term die je waarschijnlijk, net als ik, al vaak hebt gehoord in je leven. Maar weet jij wat het precies is? En hoe je het toepast in bijvoorbeeld je interieur? Ik betrapte mezelf er namelijk op dat ik eigenlijk geen idee had wat het nou precies is. Iets met balans ofzo?
Feng shui is zo’n term die je waarschijnlijk, net als ik, al vaak hebt gehoord in je leven. Maar weet jij wat het precies is? En hoe je het toepast in bijvoorbeeld je interieur? Ik betrapte mezelf er namelijk op dat ik eigenlijk geen idee had wat het nou precies is. Iets met balans ofzo?
Feng shui is zo’n term die je waarschijnlijk, net als ik, al vaak hebt gehoord in je leven. Maar weet jij wat het precies is? En hoe je het toepast in bijvoorbeeld je interieur? Ik betrapte mezelf er namelijk op dat ik eigenlijk geen idee had wat het nou precies is. Iets met balans ofzo?
Feng shui is zo’n term die je waarschijnlijk, net als ik, al vaak hebt gehoord in je leven. Maar weet jij wat het precies is? En hoe je het toepast in bijvoorbeeld je interieur? Ik betrapte mezelf er namelijk op dat ik eigenlijk geen idee had wat het nou precies is. Iets met balans ofzo?
Feng shui is zo’n term die je waarschijnlijk, net als ik, al vaak hebt gehoord in je leven. Maar weet jij wat het precies is? En hoe je het toepast in bijvoorbeeld je interieur? Ik betrapte mezelf er namelijk op dat ik eigenlijk geen idee had wat het nou precies is. Iets met balans ofzo?

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *