Ex-partner overleden; 5 tips wat te regelen voor begrafenis

 Een overlijden, zeker van de vader of moeder, is een ingrijpende gebeurtenis. Helemaal als je kinderen nog jong zijn. Een scheiding kan de situatie alleen nog maar ingewikkelder maken. Zo gaat bijna de helft van de gescheiden mensen niet naar de uitvaart van hun ex-partner als deze nu zou overlijden.

Dit blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van uitvaartverzekeraar Nuvema. Gezamenlijk ouderschap is de meest genoemde reden om wel te gaan, tenminste een kwart geeft aan niet te gaan, zelfs als ze nog minderjarige kinderen hebben. 

Zelf is mijn vader overleden in 2007, 11 jaar geleden. Ik kan het me nog als de dag van gisteren herinneren. Toen ik daarom de resultaten van een onderzoek en verschillende interviews las, vond ik dit dus erg belangrijk om ook te delen.

Als je vader overlijdt na scheiding

Mijn ouders waren al een paar jaar gescheiden. Omdat ik ouder was dan 18 mocht ik zelf kiezen of ik mijn vader wel of niet wilde zien. Ik woonde op mezelf en onze relatie was niet altijd even goed.

Sterker nog ik legde een groot deel van de schuld van de scheiding bij hem neer. Toen bleek dat hij ernstig ziek was en hem nog een paar weken werd gegeven is het contact teruggekomen.

Wat ik heel erg kon waarderen is dat hij mijn stiefvader accepteerde, hij had namelijk mijn moeder ten huwelijk gevraagd, en vroeg hem voor zijn kinderen te zorgen. Die weken werden maanden.

Een keer leek het er op alsof het zou gebeuren en werden de laatste sacramenten (gebruik binnen de katholieke kerk) toegediend, maar mocht hij toch weer naar huis.

In de zomer van 2007 vloog ik voor een internationaal scoutingkamp naar Londen, Engeland. Met de organisatie en verzekering was afgesproken dat, mocht de situatie verslechteren, ik direct terug kon vliegen naar Nederland.

Na de reis kwam ik aan op Rotterdam Airport, het was bijna midden in de nacht, ik was moe en werd opgehaald door mijn stiefvader. Samen reden we door naar het hospice waar hij naar was overgebracht. Dit hadden ze op zijn verzoek niet verteld.

Die avond heb ik nog met hem kunnen praten, de volgende dag was hij niet meer aanspreekbaar en is hij overleden. Het voelde alsof hij op dat moment had gewacht.

Ondanks dat mijn ouders gescheiden waren, was mijn moeder erbij toen hij overleed. Ondanks dat ze een maand later zou hertrouwen. Dat heb ik altijd heel bijzonder en waardevol gevonden en heeft me zeker geholpen bij het verwerken hiervan.

Als je niet aanwezig mag zijn bij de uitvaart van je ex

Helaas is het niet altijd zo goed geregeld. Dat de ex-partner zo betrokken wordt bij en na het overlijden en de organisatie van de uitvaart.

Zo las ik het verhaal van Paulien, moeder van drie kinderen, die na een vechtscheiding niet welkom was bij de begrafenis van haar ex-partner. Iets waar zij graag bij wilde zijn zodat ze er kon zijn voor haar kinderen.

De dominee en een oude schooljuf gingen met de kinderen kijken bij hun opgebaarde vader. Bij de kerkdienst mocht ze van een afstandje toekijken en tijdens de uitvaart moest ze buiten wachten.

Dit verhaal raakte me enorm, juist vanwege mijn eigen ervaring en het feit dat ik nu zelf moeder ben. Voor je kinderen doe je alles! Natuurlijk kan een vechtscheiding een situatie heel ingewikkeld maken.

Maar je kunt de ex-partner, de moeder van je kinderen, toch niet ontzeggen er voor haar kinderen te zijn?

En ik ben niet de enige. Verschillende rouwtherapeuten en pedagogen maken zich zorgen hierover. Een woordvoerder van Stichting Achter de Regenboog: “Een kind, minderjarig of meerderjarig, wil zijn andere ouder hierbij hebben.”

Ook rouwtherapeut Riet Fiddelaers-Jaspers beaamt dat het beter voor het kind is als de andere ouder erbij is. “Ik raad aan alleen een andere oplossing te zoeken als de komst van de andere ouder echt zoveel spanningen veroorzaakt dat er een situatie kan ontstaan die nog schadelijker is voor een kind.”

Zou jij naar de begrafenis van je ex-partner gaan?

Avatar van Linda van Aken
Avatar van Linda van Aken

Linda van Aken

Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Zoals ze zelf zegt is ze besmet met het reisvirus en eist ze het liefste de hele wereld over. Ook gaat ze graag op ontdekking in eigen land en probeert de vele uurtjes achter de laptop te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Ze is altijd in voor een spontane actie.

Een gedachte over “Ex-partner overleden; 5 tips wat te regelen voor begrafenis

 • Avatar van Riley
  19/12/2018 om 13:21
  Permalink

  Hallo,
  Wat een naar verhaal om te horen.
  nog gecondoleerd met je verlies..
  mvg,
  Riley x

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *