Skip to Content

Wat eten oudejaarsavond; diner hapjes oud & nieuw

Wat eten oudejaarsavond; diner hapjes oud & nieuw

Ben je de oliebollen zat en wil je op oudejaarsavond iets anders te eten op tafel zetten voor de kinderen? Wat denk je van een buffet met zoetigheid tot hartige hapjes? Er is gelukkig meer dan genoeg inspiratie te vinden. Ook leuk in het thema van Oudejaarsdag waarbij je samen aftelt.

Gezonde vuurpijlen

Je kan je kind natuurlijk zo een schaaltje druiven of een appel geven. Maar door ze aan een vrolijke satéprikker te steken maak je het geheel net wat vrolijker.

In plaats van het kwastje bovenaan, hou je deze onderaan en eindig je met de punt van een aardbei. Zo heb je toch een gezonde snack maar dan wel op een leuke manier gepresenteerd.

Vuurwerk appels

We blijven nog even ‘gezond’ met deze appels gedipt in de gesmolten chocolade en vervolgens bestrooid met vrolijke discodip vanaf de bovenkant zodat het net lijkt alsof je naar vuurwerk kijkt. Mijn kinderen vinden dit heerlijk! En ook leuk om zelf te maken.

Soepstengel vuurpijlen

Voor de jongere kinderen zijn deze soepstengels zeer geschikt. Je doopt deze in de pot met chocoladepasta of gesmolten chocolade en bestrooid ze vervolgens met een disco dip, sterretjes of wat je maar kan vinden. En smullen maar! Simpel maar toch erg vrolijk om te zien en ook erg lekker!

Met een chocolade ster (misschien nog wel over van de Kerst) maak je het natuurlijk helemaal af!

Spekjes vuurpijlen

De ongezonde (zoete) variant van deze fruit vuurpijlen zijn deze vuurpijlen met spekjes. Hiervoor heb je een aantal langwerpige spekjes nodig en tot slot snijdt je een ruitvormige door midden zodat je twee driehoekjes overhoudt voor aan de top. Onderaan steek je een stukje drop of fruitveter.

Knakworst vuurpijlen

Knakworst in bladerdeeg zijn hapjes die altijd hele hoge ogen scoren op feestjes of als hapjes voor bijvoorbeeld het kerstdiner. Deze vuurpijlen zijn gemaakt van een centrum van knakworst met daaromheen een reep bladerdeeg gewikkeld.

Het is wel even zoeken naar de juiste breedte. Te smal wordt niet erg mooi en te breed komt het tegen elkaar aan als een geheel. Met een punt van kaas, of komkommer of paprika maak je het geheel af.

Knakworst raketten

https://www.pinterest.co.uk/pin/399976010667234565/

Het alternatief hierop zijn deze vuurpijlen van een knakworst met een punt van paprika of komkommer.

Frikandel vuurpijlen

In plaats van knakworst kan je natuurlijk ook frikandellen gebruiken voor warme hapjes 😉

Vuurpijl sandwiches

Voor de lunch zijn deze vuurpijl sandwiches natuurlijk helemaal gaaf! Je belegd het brood zoals je dat normaal ook zou doen. Vervolgens steek je hier cirkels uit en steekt ze door de prikker heen. Als dat er niet feestelijk uit ziet!

Vuurwerk popcorn

Heb je een zak popcorn liggen of ga je zelf popcorn maken? Versier deze dan bijvoorbeeld met witte chocolade en strooi hier rijkelijk disco dip of andere eetbare glitters / gekleurd suiker overheen. Vrolijk gekleurde smarties of m&m’s doen het ook altijd erg goed. Daarna serveren in een popcorn bakje of een champagneglas en smullen maar.

Countdown marsmallows

Deze marsmallows zien er ook super uit. Het enige wat je hoeft te doen is ze op een stok te prikken en vervolgens er cijfertjes op te schrijven. Zeker weten dat ze dit lekker zullen vinden!

Oud en Nieuw Countdown koekjes

Naast al het ‘eetbare’ vuurwerk draait Oud en Nieuw natuurlijk ook om het aftellen. Hoe schattig zijn dan deze geglazuurde zandkoekjes met de uren van een dag zodat je kan aftellen. Ieder uur een hapje of gelijk maar in een keer 😉

Vuurwerk koekjes

Of hoe geweldig zien deze geglazuurde vuurwerk koekjes er uit?

Taart

Als je zin (en tijd) hebt dan zal deze taart vast hele hoge ogen scoren als je dit met oud en nieuw op tafel presenteert! Hij ziet er ook echt echt super uit en heel stijlvol in het zwart met gouden decoratie. Compleet met de sterren voor het vrolijke vuurwerk.

Klok cake pops

Deze cake pops zijn iets minder groot. Maar qua werk is het mijn ervaring dat je je daar nog wel in kan vergissen. Het ziet er iig super uit!

Kampvuur cupcakes

Naast al het vuurwerk zijn er ook grote vreugdevuren die worden aangestoken. Hoe gezellig is het dan om je eigen kampvuur cupcake te hebben? Van oranje gekleurde botercreme met chocolade stokjes er om heen zodat het een echt kampvuur lijkt.

Jaartal pizza

Toen mijn kinderen deze foto zagen was het gelijk wow. Dit willen zij wel eten! Een zelfgemaakte pizza in de vorm van het nieuwe jaar dat komen gaat. Versierd en afgebakken in de oven. Dat wordt smullen geblazen!

Een alternatief zijn deze ronde rolletjes van gevuld bladerdeeg maar ook met wraps kan je dit prima maken.

Alternatieve oliebollen

Wil je toch iets van oliebollen of appelbeignets / appelflappen op tafel zetten? Dat hoort tenslotte toch echt wel bij Oud en Nieuw in Nederland dan kan je ook een gezonde(re) variant al dan niet met groenten op tafel zetten. Bijvoorbeeld door groente met een deegjasje te frituren of voor een alternatief recept te gaan met volkoren deeg of glutenvrij. Extra lekker wordt het natuurlijk als je deze zelf maakt!

Lees ook: Recept hartige oliebollen

Vrolijke mocktails & Kinderchampagne

Natuurlijk mag een glas bubbels kinderchampagne niet ontbreken op oudejaarsavond. Of een vrolijk gekleurde mocktail (cocktail zonder alcohol). Een geschikte mocktail voor kinderen is bijvoorbeeld limonadesiroop met bruisend water, of met een scheutje grenadine of vruchtensap.

Deze worden natuurlijk wel op een vrolijke manier gepresenteerd met een suikerrandje of ijsklontjes in een (plastic) champagneglas zodat de kinderen het feest ook echt mee kunnen vieren.

Meer leuke ideeën vind je hier.

Wat eten jullie op Oudejaarsavond?

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Avatar van eva eva schreef:

    een taart die gevuld is met vlees, of mince pie, is een kerstgerecht. Britten eten elke dag wel vinegar chips. Bij Duitsers wordt ook Sauerkraut niet overal gegeten en niet alleen Colombianen, Spanjaarden maar bijna alle Zuid Amerikaanse landen hebben de druiven traditie en het is de bedoeling om het binnen 1 minuut op te eten,

  2. Avatar van Volgmama Volgmama schreef:

    Wat een leuk lijstje, appelbeignets zijn mijn favoriet. En morgen ga ik ook oliebollen bunkeren haha. Volgende maand maar weer wat gezonder doen.

  3. Avatar van Marijke Marijke schreef:

    Geweldig, maar ik houd het toch maar even op oliebollen, en toostjes met lekkers erop.