Skip to Content

Eten invriezen; wat kan je invriezen, hoe lang en is het gezond?

Eten invriezen; wat kan je invriezen, hoe lang en is het gezond?

In de moderne wereld is tijd kostbaar en we hebben niet altijd de tijd om dagelijks te koken. Invriezen van voedsel is een handige manier om tijd en geld te besparen en ervoor te zorgen dat je altijd een maaltijd bij de hand hebt.

Het invriezen van voedsel kan echter lastig zijn als je niet weet welke producten veilig kunnen worden ingevroren en hoe je ze goed kunt bewaren. In dit artikel zullen we bespreken welke producten je veilig kunt invriezen en hoe je ze het beste kunt bewaren.

Wat betekent invriezen?

Invriezen is het proces waarbij voedsel wordt bevroren en bewaard in een diepvries of vriezer. Het doel van invriezen is om voedsel langer houdbaar te maken en de kwaliteit te behouden. Door het bevriezen wordt de groei van micro-organismen geremd, wat voedselbederf voorkomt en de voedingswaarde van het voedsel behoudt.

Hoe moet je iets invriezen?

Om voedsel veilig in te vriezen, is het belangrijk om een aantal stappen te volgen. Allereerst moet het voedsel zo snel mogelijk worden afgekoeld voordat het wordt ingevroren. Dit kan worden gedaan door het voedsel in een ijsbad te plaatsen of het in de koelkast te bewaren voordat het wordt ingevroren.

Vervolgens moet het voedsel worden verpakt in een geschikte verpakking, zoals diepvrieszakjes of -bakjes. Verwijder overtollige lucht uit de verpakking om vriesbrand te voorkomen en zorg ervoor dat de verpakking goed afsluit.

Ten slotte moet het voedsel in de vriezer worden geplaatst op de juiste temperatuur. De temperatuur van de vriezer moet op -18 graden Celsius worden gehouden om voedsel veilig te kunnen bewaren. Het is ook belangrijk om voedsel niet te lang in de vriezer te bewaren, omdat dit de kwaliteit van het voedsel kan verminderen.

Lijst van eten dat je kan invriezen

Vlees

Vlees is een van de meest voorkomende voedingsmiddelen die we invriezen en het is ook een van de meest veelzijdige. Het is belangrijk om te weten dat niet al het vlees veilig kan worden ingevroren. Rauw vlees, zoals rundvlees, kip en varkensvlees, kunnen allemaal veilig worden ingevroren als ze op de juiste manier zijn verpakt. Verwijder overtollige lucht uit de verpakking om te voorkomen dat vriesbrand ontstaat. Het is ook belangrijk om het vlees niet te lang in de vriezer te bewaren, omdat dit de kwaliteit van het vlees kan verminderen.

Vis

Net als vlees is vis een uitstekend ingrediënt om in te vriezen. Het is belangrijk om te weten dat sommige soorten vis beter bevriezen dan andere. Vette vis, zoals zalm en tonijn, bevriest bijvoorbeeld beter dan magere vis, zoals kabeljauw. Verwijder de ingewanden en schubben van de vis voordat je hem invriest en verpak hem stevig om vriesbrand te voorkomen.

Groenten

Groenten kunnen een geweldige aanvulling zijn op je dieet en zijn ook perfect om in te vriezen. Veel groenten kunnen rauw worden ingevroren, terwijl andere eerst moeten worden geblancheerd. Het blancheren van groenten zorgt ervoor dat ze langer houdbaar blijven en helpt de kleur en textuur te behouden. Voorbeelden van groenten die moeten worden geblancheerd zijn broccoli, bloemkool en sperziebonen.

Fruit

Fruit is niet alleen lekker als tussendoortje, maar ook perfect om in te vriezen en later te gebruiken in smoothies, desserts en sauzen. Fruit kan in zijn geheel worden ingevroren of in stukjes worden gesneden en in porties worden verpakt. Sommige fruitsoorten, zoals bessen, kunnen het beste worden ingevroren op een bakplaat voordat ze in porties worden verpakt.

Brood

Brood is een van de meest voorkomende voedingsmiddelen die we invriezen en het is een geweldige manier om vers brood langer houdbaar te maken. Brood kan in zijn geheel worden ingevroren of in porties worden verpakt. Het is belangrijk om het brood stevig te verpakken om uitdroging te voorkomen.

Zuivelproducten

Sommige zuivelproducten, zoals kaas en boter, kunnen veilig worden ingevroren. Kaas kan worden ingevroren in blokjes of geraspt, terwijl boter in zijn geheel of in porties kan worden ingevroren. Het is belangrijk om op te merken dat sommige zuivelproducten, zoals melk en room, niet goed bevriezen en kunnen schiften wanneer ze ontdooid worden.

Maaltijden; soepen en stoofschotels

Soepen en stoofschotels zijn perfect om in te vriezen voor een snelle en gemakkelijke maaltijd op een drukke dag. Het is belangrijk om soepen en stoofschotels af te koelen voordat je ze invriest om te voorkomen dat de temperatuur van de vriezer stijgt. Verpak de soep of stoofschotel in porties en label ze om het gemakkelijk te maken om te ontdooien.

Restjes

Restjes zijn perfect om in te vriezen en later te gebruiken voor een snelle maaltijd. Verpak de restjes stevig en label ze met de datum waarop je ze hebt ingevroren, zodat je weet hoelang ze houdbaar zijn.

Welke groenten kun je niet invriezen?

Hoewel veel groenten goed kunnen worden ingevroren, zijn er enkele groenten die niet geschikt zijn om in te vriezen vanwege hun textuur of vochtgehalte. Dit zijn onder andere sla, komkommer, tomaten, aubergines, courgettes en paprika’s. Deze groenten hebben een hoog vochtgehalte en kunnen hun textuur en smaak verliezen tijdens het invriesproces. In plaats daarvan kun je deze groenten het beste vers eten of verwerken in een gerecht en dan invriezen.

Hoe lang kan je eten invriezen?

De houdbaarheid van ingevroren voedsel is afhankelijk van het type voedsel en de manier waarop het is ingevroren en bewaard. Over het algemeen kan ingevroren voedsel enkele maanden tot een jaar worden bewaard.

Rauw vlees en vis kunnen bijvoorbeeld tot 6 maanden in de vriezer worden bewaard, terwijl bereide maaltijden en restjes tot 3 maanden kunnen worden bewaard. Groenten en fruit kunnen tot 8 maanden in de vriezer worden bewaard, terwijl brood tot 3 maanden kan worden bewaard.

Het is belangrijk om altijd de houdbaarheidsdatum op de verpakking te controleren voordat je ingevroren voedsel consumeert en om voedsel dat er vreemd uitziet of ruikt weg te gooien. Daarnaast is het belangrijk om ingevroren voedsel langzaam te ontdooien in de koelkast om de kwaliteit van het voedsel te behouden.

Meer informatie vind je op de website van het Voedingscentrum

Kan eten in de vriezer bederven?

Hoewel invriezen bederf van voedsel kan vertragen, kan voedsel nog steeds bederven als het niet op de juiste manier wordt ingevroren en bewaard. Als voedsel te lang in de vriezer wordt bewaard of als de temperatuur van de vriezer niet op de juiste temperatuur wordt gehouden, kan het voedsel bederven en ziekte veroorzaken. Het is daarom belangrijk om voedsel snel af te koelen voordat het wordt ingevroren en om het op de juiste manier te verpakken en op te slaan.

Is invriezen gezond?

Invriezen zelf is niet per se gezond of ongezond, maar het kan een handige manier zijn om voedsel langer te bewaren en verspilling te verminderen. Door voedsel in te vriezen, kun je er ook voor zorgen dat je altijd gezonde voedingsmiddelen bij de hand hebt voor snelle en gemakkelijke maaltijden.

Het is echter belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen veilig kunnen worden ingevroren en om ze op de juiste manier te bewaren en te ontdooien om de kwaliteit van het voedsel te behouden.

Wat is een nadeel van invriezen?

Een nadeel van invriezen is dat sommige voedingsmiddelen hun textuur, smaak en voedingswaarde kunnen verliezen tijdens het invriesproces. Dit geldt met name voor voedingsmiddelen met een hoog vochtgehalte, zoals fruit en groenten.

Tijdens het invriesproces kan het water in deze voedingsmiddelen kristalliseren, wat kan leiden tot vriesbrand en een zachte of papperige textuur. Daarnaast kunnen sommige voedingsmiddelen na het invriezen ook een andere smaak krijgen of de voedingswaarde verminderen.

Invriezen van voedsel is een geweldige manier om tijd en geld te besparen en ervoor te zorgen dat je altijd een maaltijd bij de hand hebt. Het is belangrijk om te weten welke producten veilig kunnen worden ingevroren en hoe je ze goed kunt bewaren. Vlees, vis, groenten, fruit, brood, zuivelproducten, soepen en stoofschotels en restjes zijn allemaal perfect om in te vriezen en later te gebruiken. Verpak ze stevig en label ze goed om het gemakkelijk te maken om te ontdooien. Door deze handige tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je altijd een lekkere en gezonde maaltijd bij de hand hebt.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *