Skip to Content

Engels ontbijt recepten

Engels ontbijt recepten

Het Engelse ontbijt is een van de meest iconische en bekende ontbijtgerechten ter wereld. Het wordt vaak beschouwd als een hartig en stevig ontbijt dat voornamelijk bestaat uit eieren, bacon, worstjes, bonen in tomatensaus, gegrilde tomaten en toast. Dit ontbijt is ontstaan in Groot-Brittannië en is sindsdien uitgegroeid tot een favoriet ontbijt over de hele wereld en wordt ook vaak geserveerd in een restaurant.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op de gerechten en bereidingswijzen van het Engelse ontbijt en wat de beste manieren zijn om dit heerlijke gerecht te serveren.

Engels ontbijt gerechten

Het Engelse ontbijt staat bekend om zijn hartige en stevige smaken en bestaat uit verschillende ingrediënten. Hieronder vind je de meest voorkomende gerechten die bij een traditioneel Engels ontbijt horen:

Basis gerechten

Engels ontbijt recepten - HTKL.nl
 1. Bacon: Dit is een van de belangrijkste onderdelen van het Engelse ontbijt en wordt gemaakt van varkensvlees. Het wordt vaak gebakken of gegrild en is zout en knapperig.
 2. Worstjes: Ook wel bekend als ‘bangers’, deze worstjes zijn gemaakt van varkensvlees en kruiden. Ze worden gebakken of gegrild en zijn vaak lekker sappig en hartig.
 3. Eieren: Eieren zijn ook een belangrijk onderdeel van het Engelse ontbijt en worden meestal gebakken of gepocheerd geserveerd. Ze kunnen op verschillende manieren worden bereid, zoals als een omelet of scrambled eggs.

Bijgerechten

 1. Bonen in tomatensaus: Deze ingeblikte bonen worden vaak verwarmd en geserveerd in een tomatensaus. Ze zijn zoet en hartig van smaak en worden vaak gegeten met toast.
 2. Gegrilde tomaten: Deze tomaten worden vaak gesneden en op de grill gelegd om een ​​smakelijke smaak en textuur te krijgen.
 3. Black pudding: Een Schots en Engels gerecht gemaakt van bloedworst, havermout en kruiden. Het wordt gebakken of gekookt en wordt meestal geserveerd als bijgerecht bij het ontbijt.
 4. Champignons: Deze worden vaak gebakken of gegrild en toegevoegd als bijgerecht bij het ontbijt.
 5. Toast: Geroosterd brood is een klassiek bijgerecht bij het Engelse ontbijt en wordt meestal geserveerd met boter en jam.
 6. Baked beans (gebakken bonen)
 7. Witte pudding
 8. Haggis
 9. Aardappelen
 10. laverbread
 11. Tattie scones
 12. aardappelpurree
 13. outcakes (Haverpannenkoek)
 14. schelpen

Drinken

 1. Thee of koffie: Een kopje thee of koffie is ook een belangrijk onderdeel van het ontbijt en wordt vaak geserveerd met melk.
 2. Sinaasappelsap

Het Engelse ontbijt is een hartig en stevig gerecht dat vaak wordt gegeten als een weekendtraktatie of op speciale gelegenheden. Het is een populair gerecht over de hele wereld en kan op verschillende manieren worden bereid en geserveerd.

Engels ontbijt serveren

Hieronder vind je de stappen om een Engels ontbijt te serveren:

 1. Begin met het bakken van de worstjes en het spek in een koekenpan op middelhoog vuur. Keer ze regelmatig om totdat ze bruin en knapperig zijn.
 2. Voeg de champignons toe aan de pan en bak ze totdat ze zacht zijn.
 3. Bak de tomaten in een aparte pan totdat ze zacht zijn.
 4. Open een blik bonen in tomatensaus en verwarm deze op het vuur of in de magnetron.
 5. Bak de eieren in de pan waarin het spek en de worstjes zijn gebakken.
 6. Als je black pudding of witte pudding hebt, bak deze dan in de pan totdat ze goudbruin zijn.
 7. Rooster het brood of de toast in een broodrooster of onder de grill.
 8. Plaats alle ingrediënten op een groot bord en serveer het Engelse ontbijt met een kopje thee of koffie.

Opmerking: Een Engels ontbijt is vrij zwaar en calorierijk, dus het wordt niet aanbevolen om het dagelijks te eten.

Verschillen met Amerikaans en Schots ontbijt

Er zijn enkele verschillen tussen het Engelse ontbijt, het Amerikaanse ontbijt en het Schotse ontbijt. Hieronder vind je een korte uitleg over deze verschillen:

 1. Engels ontbijt: Het Engelse ontbijt is een hartig gerecht dat bestaat uit gebakken eieren, spek, worstjes, tomaten, champignons, bloedworst, bonen in tomatensaus, toast of brood en soms aardappelen. Het is een stevige maaltijd die vaak geserveerd wordt in hotels, restaurants en pubs in het Verenigd Koninkrijk.
 2. Schots ontbijt: Het Schotse ontbijt lijkt op het Engelse ontbijt, maar heeft enkele regionale variaties. Het bevat vaak gebakken eieren, spek, worstjes, bloedworst, aardappelscones, haggis (een Schots gerecht van schapenorgaanvlees, havermout, kruiden en specerijen), tomaten, champignons en soms bonen in tomatensaus.
 3. Amerikaans ontbijt: Het Amerikaanse ontbijt is meestal zoet en bestaat uit pannenkoeken of wafels, spek, roerei, hash browns, toast of bagels en soms ontbijtgranen of havermout. Het wordt vaak geserveerd met maple syrup, jam of pindakaas en is een populaire maaltijd in diners en restaurants in de Verenigde Staten.

Over het algemeen zijn het Engelse ontbijt en het Schotse ontbijt vergelijkbaar, maar het Schotse ontbijt bevat vaak meer regionale ingrediënten. Het Amerikaanse ontbijt is zoeter en heeft minder hartige elementen dan het Engelse en Schotse ontbijt.

Waar komt het Engels ontbijt vandaan?

Het Engelse ontbijt is een traditioneel gerecht dat zijn oorsprong vindt in Groot-Brittannië. Het ontbijt werd populair in de 19e eeuw, toen de industrialisatie in Engeland zorgde voor langere werkdagen en mensen meer behoefte hadden aan een stevig ontbijt om de dag goed te beginnen.

Het traditionele Engelse ontbijt bestond oorspronkelijk uit eieren, spek en toast, en werd later uitgebreid met ingrediënten als worstjes, bloedworst, champignons, tomaten en bonen in tomatensaus. Het ontbijt was vooral populair onder de arbeidersklasse, die een stevige maaltijd nodig had om de zware arbeid aan te kunnen.

In de jaren 1950 en 1960 werd het Engelse ontbijt steeds meer beschouwd als een symbool van de Britse identiteit en werd het geïntroduceerd als een toeristische attractie voor buitenlanders die Groot-Brittannië bezochten. Vandaag de dag wordt het Engelse ontbijt nog steeds gegeten als een traditioneel gerecht, vooral in hotels, restaurants en pubs in het Verenigd Koninkrijk.

Meer recepten vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *