Een keer per jaar is het goed om stil te staan bij de energie kosten. Wat is het verbruik geweest van de afgelopen tijd en zijn er misschien voordeliger energietarieven dan de energiemaatschappij waar je nu zit.
In dit artikel uit waar je nu precies op moet letten bij het vergelijken van de energietarieven. Zo kun je eventueel zelf overstappen, en beter onderhandelen tijdens het maken van een deal met een energieleverancier.
Is overstappen wel interessant?
Soms hoor je wel eens, ja maar dan blijf je bezig. Dat klopt, maar is logisch aangezien de energietarieven en gasprijzen voortdurend in beweging zijn. Daarom kan overstappen van energieleverancier lonen om zo te besparen op de vaste lasten; blijft er weer geld over voor andere leuke dingen.
Er zijn zelfs mensen die er een sport van maken en ieder jaar overstappen om zo goedkoop mogelijk uit te zijn. Als je daar geen behoefte aan hebt zijn er ook andere opties mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld er voor kiezen om een vaste periode van 2 of 3 jaar aan te houden en daarmee de grootste stijgingen (maar ook dalingen) te vermijden.
Waaruit zijn de energieprijzen opgebouwd?
De energietarieven bestaan uit verschillende delen: uit leveringskosten, netwerkkosten en energiebelastingen. Al deze verschillende kosten vormen tezamen je totale energierekening. De netwerkkosten zijn vaste kosten die iedere maand hetzelfde zijn. De leveringskosten zijn afhankelijk van het verbruik; over het algemeen is dit in de zomermaanden minder dan in de winter wanneer er bijvoorbeeld volop gebruik gemaakt wordt van de verwarming.
Daarnaast heb je de energiebelasting, ook deze is afhankelijk van het verbruik. Voor de energiebelasting 2021 betaal je 21% btw per kWh stroom en per m3 gas. Daarnaast betaal je energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE).
Variabele en vaste energietarieven
Bij het energietarieven vergelijken zie je vaak dat ze het hebben over variabele en vaste prijzen. Hieronder een korte uitleg over beide.
Wat zijn variabele energieprijzen?
De variabele prijzen wijzigen over het algemeen 2 keer per jaar, dit is in januari en juli. Je kunt het vergelijken met het in bezit hebben van aandelen. Is je energiemaatschappij meer geld kwijt aan het inkopen van nieuwe energie? Dan zal jouw tarief stijgen. Is de inkoop van nieuwe energie goedkoper geworden? Dan ga je minder betalen.
Wat zijn vaste energietarieven?
Wanneer je besluit om vaste tarieven te gebruiken, zul je dus voor de afgesproken periode één prijs betalen. Zo heb je meer zekerheid, en kom je niet voor onverwachte prijsstijgingen te staan. Het nadeel is wel dat je niet kan profiteren van eventuele prijsdalingen.
Ook kun je een vast energiecontract niet zomaar ontbinden, dan krijg je namelijk een opzegboete. In de meeste gevallen kun je een variabel contract wel ieder moment opzeggen.
Binnen je contract zijn er ook vaste en variabele kosten; zo heb je altijd te maken met vaste kosten.
Waarom zou je jouw energieprijs moeten vastzetten?
Met een vast energiecontract ga je in de meeste gevallen een 1- tot 3-jarig contract aan met de energiemaatschappij. Je moet altijd in gedachte houden dat een energiemaatschappij jou niet kwijt wil.
Vaak zullen ze jou dus een vaste lage prijs bieden, dit is meestal lager dan de prijzen van een variabel contract. Op lange termijn kun jij dus heel wat geld besparen met een vast energiecontract.
Kiezen voor 1 of 3 jaar
Bij het afsluiten van een vast energiecontract kun je meestal kiezen tussen 1 of 3 jaar. Omdat de energieprijzen enorm vaak schommelen is het aan te raden om altijd een 1-jarig contract af te sluiten. Op die manier kun jij er het meestal voordeel uithalen.
Heeft je huidige energiemaatschappij weer de beste deal? Dan verleng je het contract! Blijkt het ergens anders goedkoper te zijn? Dan kun je altijd besluiten om daar een deal te sluiten. Maar uiteraard zullen ze altijd hun best doen om jou als klant te behouden.
- Listeria bacterie - 24/07/2024
- Oxytocine: Het hormoon van verbondenheid en vertrouwen - 08/02/2024
- Overzicht peulvruchten en bonen; welke zijn gezond en recepten - 31/12/2023
Leave a comment