Skip to Content

Besparen op energierekening

Besparen op energierekening

De verandering van het klimaat heeft er in de afgelopen jaren voor gezorgd dat steeds meer mensen energiebesparende maatregelen nemen om de energierekening te minimaliseren. Vergeet maatregelen zoals ‘kort douchen, dubbele beglazing, verwarming minder aan etc.’

Maar maak gebruik van moderne ontwikkelingen en technologieën. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van zonnepanelen op de daken van woningen, het gebruik van energiezuinigere apparatuur in huis, enzovoorts.

Dergelijke maatregelen leiden vaak direct tot een lager energieverbruik, waardoor een verslechtering van het klimaat en milieu wordt tegengegaan. En ook gezien de huidige geopolitieke situatie rondom de oorlog in Oekraïne en de maatregelen tegen Russisch gas.

Een simpelere oplossing om geld besparen op je energiekosten is het zoeken naar de groenste en / of goedkoopste energieleverancier. Hiermee kan je een bijdrage leveren aan het milieu en je portemonnee.

Ook vanuit de overheid zijn ze hier druk mee bezig, zo zijn er doelstellingen dat huizen in de toekomst niet (standaard) meer worden aangesloten op het gasnet maar enkel elektriciteit.

Zonnepanelen op je dak installeren

In de afgelopen jaren hebben zonnepanelen zich steeds verder ontwikkeld. Waar zonnepanelen voorheen alleen interessant waren voor woningen met een dak richting het zuiden, geldt dat tegenwoordig al lang niet meer.

Het rendement van zonnepanelen is dermate sterk verbeterd, dat zonnepanelen ook voor minder in de zon gelegen woningen een hoge energieopbrengst kunnen opleveren.

Erg handig is de introductie van thuisbatterijen, waarmee het mogelijk is om opgewekte energie tijdelijk op te slaan. Energie die je niet verbruikt hoef je zo niet langer direct aan je energieleverancier te verkopen.

Voorheen werd deze energie meteen afgestaan aan het stroomnet, waardoor je op een later moment alsnog voor de grijze stroom van energieleveranciers moest kiezen.

Naast zonnepanelen kan je tegenwoordig ook al je eigen windmolen te ‘huren’. Als je niet in de stad woont kan dat in de achtertuin, maar er zijn ook parken waar je er één kan ‘kopen’.

Energielabel

Oké, apparaten van vroeger zijn ontworpen om langer mee te gaan. Maar de huidige apparaten gebruiken veel minder energie en zijn daardoor veel zuiniger in gebruik.

Bij de verkoop krijgen ze een label zodat je ziet hoe of wat. Deze nieuwe apparaten gebruiken over het algemeen veel minder energie.

Naast energielabels op apparaten zijn er tegenwoordig ook energielabels voor je huis. Die zijn onder ander afhankelijk van de leeftijd van je huis, technische staat, maar ook energiebesparende maatregelen zoals isolatie tegen het plafond of dubbele beglazing en een moderne hr-ketel.

Slimme thermostaat

De eerste stap is inzicht in het energieverbruik. Er zijn steeds meer apparaten en apps die je daarbij kunnen helpen. Je sluit dit aan in de meterkast of je krijgt een slimme thermostaat.

Er zijn thermostaten die zich puur richten op de verwarming, waarbij er sprake is van een lerend systeem en bewegingssensor, zodat als je weg bent, de verwarming uitschakelt.

Via de app kan je hem vervolgens alvast aanzetten voordat je thuiskomt. Je hebt ook thermostaten die bijhouden wat het energieverbruik is per uur, dag en week. Zo zie je precies wanneer je veel energie verbruikt en welke apparaten aanstaan. Zo kan je snel inspelen en handelen op het energieverbruik.

Energierekening

De verandering van het klimaat heeft er in de afgelopen jaren voor gezorgd dat steeds meer mensen energiebesparende maatregelen nemen om de energierekening te minimaliseren. Vergeet maatregelen zoals 'kort douchen, dubbele beglazing, verwarming minder aan etc.'

Wat altijd blijft is om naast energiebesparende maatregelen op zoek te gaan naar een goedkopere energieleverancier. Energie vergelijken bij EasySwitch.nl is een handige manier om de goedkoopste energieleverancier bij je huidige verbruik te vinden.

Op basis van je verbruik, de samenstelling van je gezin en je woonplaats bepaalt de vergelijkingstool op deze website welke energieleverancier het gunstigste aanbod biedt.

Je kunt vanuit deze vergelijkingstool direct overstappen naar je nieuwe energieleverancier, om vandaag nog te kunnen beginnen met besparen.

Wat doe jij om te besparen op de energierekening?

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *