Skip to Content

10 tips om energie besparen en de energierekening

10 tips om energie besparen en de energierekening

Of je nu een huurhuis of een koophuis hebt, één van de vaste lasten die je hebt is de energierekening. Alleen of met zijn tweeën is dat nog te overzien. Zodra er kinderen zijn zal dat snel toenemen.

Denk maar eens aan al die extra wasjes die je moet draaien. Toch is het prima mogelijk om te minderen in het energieverbruik en energie besparen. Niet alleen goed voor de portemonnee maar ook voor het milieu. Ook bij groene energie.

Of je nu een huurhuis of een koophuis hebt, één van de vaste lasten die je hebt is de energierekening. Alleen of met zijn tweeën is dat nog te overzien. Zodra er kinderen zijn zal dat snel toenemen.

Slimme thermostaat

De eerste stap is inzicht in het energieverbruik. Er zijn steeds meer apparaten en apps die je daarbij kunnen helpen. Je sluit dit aan in de meterkast of je krijgt een slimme thermostaat.

Er zijn thermostaten die zich puur richten op de verwarming, waarbij er sprake is van een lerend systeem en bewegingssensor zodat als je weg bent de verwarming uitschakelt.

Via de app kan je hem vervolgens alvast aanzetten voordat je thuiskomt. Je hebt ook thermostaten die bijhouden wat het energieverbruik is per uur, dag en week.

Zo zie je precies wanneer je veel energie verbruikt en welke apparaten aanstaan. Zo kan je snel inspelen en handelen op het energieverbruik. Lees bijvoorbeeld eens de review van deze nest-thermostaat.

Apparaten uit om energie besparen

Mijn moeder zei het vroeger al ‘lichten uit, als je weggaat’. Op veel openbare gelegenheden kom je daarom al lichten tegen met bewegingssensors.

Zodra er niemand is / geen beweging, gaat het licht uit en wordt er niet onnodig energie verbruikt.

Tegenwoordig hebben we heel veel apparaten, een tv, computer, laptop, oven, wasmachine, opladers en meer. Je bent al snel geneigd om deze in het stopcontact te laten zitten, of in de standbyfase te laten staan.

Gebruik apparaten ook efficiënt; draai bijvoorbeeld de wasmachine of vaatwasser pas als hij helemaal vol is.

Alle apparaten en lampen vragen samen maar liefst 40% van de energierekening! Dat is dus makkelijk besparen.

Toch vraagt dat enorm veel energie. Beter is het daarom om het helemaal uit te schakelen. Is ook nog eens minder brandgevaarlijk!

Energielabel

Oké, apparaten van vroeger zijn ontworpen om langer mee te gaan. Maar de huidige apparaten gebruiken veel minder energie en zijn daardoor veel zuiniger in gebruik.

Bij de verkoop krijgen ze een label zodat je ziet hoe of wat. Deze nieuwe apparaten gebruiken over het algemeen veel minder energie.

Naast energielabels op apparaten zijn er tegenwoordig ook energielabels voor je huis.

Die zijn onder ander afhankelijk van de leeftijd van je huis, technische staat, maar ook energiebesparende maatregelen zoals isolatie tegen het plafond of dubbele beglazing en een moderne hr-ketel.

Warm water besparen

Warm water maakt zo’n 10 procent van onze energierekening uit. Het meeste warm water is om te douchen.

Je kan de douchekop vervangen door een waterbesparende douchekop. Je zal het verschil onder de douche niet merken, maar wél in de portemonnee.

Korter douchen; gemiddeld staan Nederlands 8,5 minuut onder de douche. Door dit terug te dringen naar 5 minuten bespaar je. Samen douchen scheelt trouwens ook; niet alleen in het verbruik maar ook is het een stuk gezelliger!

Besparen op de verwarming

Je hebt tips dat je de verwarming gewoon een graad kouder moet gaan zetten, of alleen in de wintermaanden aan en een trui dragen etc.

Toch zijn er ook andere tips om hierop te besparen zonder dat je hoeft in te leveren op het wooncomfort.

Denk bijvoorbeeld aan dubbel glas en dakisolatie, maar ook gevel- en vloerisolatie. Je kan dubbel glas zelfs vervangen door HR++ of triple glas. Zuinige hr-combiketels zijn fijn, maar met een zonneboiler of hybride warmtepomp is een volgende stap te zetten.

Hoog en laag tarief

Als je twee meters hebt kan je kiezen voor een hoog en laag tarief, het lage tarief wordt berekend in het weekend en in de avond/ nacht. Door bijvoorbeeld energieslurpende apparaten zoals de wasmachine dan te gebruiken bespaar je al snel op de rekening!

Zelf energie opwekken

Je hoeft niet meteen in een hutje op de hei te gaan zitten zonder stroom om te gaan besparen en zelfvoorzienend te zijn.

Het is even een investering, maar na het aansluiten van zonnepanelen kan je zelf je eigen energie opwekken en zal dat op de lange termijn geld besparen! Zonnepanelen kopen 2023 zal steeds maar populairder worden.

Het antwoord op de vraag Wat kosten zonnepanelen is afhankelijk van waar je woont, sommige gemeentes geven hier namelijk extra subsidie voor

Geen geschikt dak of in de verkeerde richting? Je hebt tegenwoordig zelfs een soort blindering met zonnecellen die energie kunnen opwekken.

Daarnaast hebben in de afgelopen jaren hebben zonnepanelen zich steeds verder ontwikkeld. Waar zonnepanelen voorheen alleen interessant waren voor woningen met een dak richting het zuiden, geldt dat tegenwoordig al lang niet meer.

Het rendement van zonnepanelen is dermate sterk verbeterd, dat zonnepanelen ook voor minder in de zon gelegen woningen een hoge energieopbrengst kunnen opleveren.

Erg handig is de introductie van thuisbatterijen, waarmee het mogelijk is om opgewekte energie tijdelijk op te slaan. Energie die je niet verbruikt hoef je zo niet langer direct aan je energieleverancier te verkopen.

Voorheen werd deze energie meteen afgestaan aan het stroomnet, waardoor je op een later moment alsnog voor de grijze stroom van energieleveranciers moest kiezen.

Naast zonnepanelen kan je tegenwoordig ook al je eigen windmolen te ‘huren’. Als je niet in de stad woont kan dat in de achtertuin, maar er zijn ook parken waar je er één kan ‘kopen’.

Overstappen

Misschien komen ze wel bij je aan de deur met een speciaal aanbod. Ik ben er zelf wel eens mee in gesprek gegaan, maar puntje bij paaltje ben je dan niet direct voordeliger uit.

Het is beter om zelf online te kijken om energie vergelijken.

Hierbij moet je niet alleen voor de voordeligste tarieven gaan, maar ook een berekening te laten maken. Zo zijn er bedrijven die je proberen te lokken met cadeautjes, of je geld / korting beloven als je een jaar energie afneemt.

Als je een vergelijking maakt is het goed om het gebruik van het afgelopen jaar te gebruiken als input, mits deze niet heel afwijkend is van het gemiddelde.

Bij het vergelijken van de bedragen is het goed om niet alleen te kijken naar de tarieven voor gas en elektra en deze naast elkaar te zetten.

Maar ook naar de overige tarieven, er komt bijvoorbeeld geld bij zoals opslag, belasting en voor het gebruik van het netwerk. Daardoor kan een leverancier met hogere bedragen per eenheid toch onder de streep goedkoper zijn.

Het beste kan je dit een keer per jaar doen. Nu heb ik dat een jaar overgeslagen, dus heb ik zelf ook even gekeken en kan ik maar liefst 30 euro per maand besparen en zit ik toch bij een betrouwbare maatschappij (en niet alleen een budgetmaatschappij) en heb ik wel groene energie.

Op jaarbasis is dat toch weer 360 euro! Dat is nog eens makkelijk besparen.

Heb jij nog een handige tip om geld te besparen op de energierekening?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Avatar van Doucheverslaafde Doucheverslaafde schreef:

    Bedankt voor de praktische tips! Hier kan ik wat mee!