Skip to Content

Wat zijn emotionele allergieën?

Wat zijn emotionele allergieën?

Emotionele allergieën zijn negatieve reacties op bepaalde woorden, situaties of gebeurtenissen die een sterke emotionele reactie bij ons teweegbrengen. Het kan gaan om gevoelens van angst, frustratie, verdriet, woede of een combinatie van deze emoties. Deze allergieën kunnen ons belemmeren om ons volledig te uiten en ons in ons dagelijks leven beïnvloeden.

Voorbeelden van emotionele allergieën

Er zijn veel voorbeelden van emotionele allergieën, en deze verschillen van persoon tot persoon. Hieronder zijn enkele veelvoorkomende voorbeelden van emotionele allergieën:

 • Afwijzing: Sommige mensen hebben een emotionele allergie voor afwijzing. Ze voelen zich snel afgewezen, ook als het niet zo is. Deze mensen kunnen bijvoorbeeld moeite hebben met het aangaan van relaties of het vragen om hulp.
 • Verandering: Anderen hebben moeite met verandering. Zelfs kleine veranderingen kunnen deze mensen angstig maken en hen uit hun comfortzone halen.
 • Kritiek: Er zijn ook mensen die allergisch zijn voor kritiek. Ze nemen kritiek snel persoonlijk op en kunnen zich gekwetst voelen. Deze mensen kunnen ook moeite hebben om feedback te ontvangen en te verwerken.
 • Controle: Sommige mensen hebben een emotionele allergie voor het verlies van controle. Ze willen altijd de touwtjes in handen hebben en hebben moeite om te delegeren of los te laten.
 • Onzekerheid: Ten slotte zijn er mensen die een allergie hebben voor onzekerheid. Ze willen altijd zekerheid hebben over alles en kunnen zich angstig voelen als ze zich in onzekere situaties bevinden.

Hoe ontstaan emotionele allergieën?

Emotionele allergieën kunnen ontstaan door verschillende factoren, zoals onze opvoeding, onze persoonlijkheid en onze levenservaringen. Soms zijn emotionele allergieën aangeleerd gedrag dat we hebben overgenomen van onze ouders of verzorgers. Andere keren kunnen ze ontstaan door traumatische ervaringen in ons leven.

Hoe beïnvloeden emotionele allergieën ons dagelijks leven?

Emotionele allergieën kunnen ons dagelijks leven beïnvloeden op verschillende manieren. Ze kunnen onze relaties, ons werk en onze gezondheid beïnvloeden. Hieronder zijn enkele manieren waarop emotionele allergieën ons leven kunnen beïnvloeden:

 • Relaties: Emotionele allergieën kunnen onze relaties belemmeren. We kunnen bijvoorbeeld moeite hebben om ons open te stellen voor anderen of om vertrouwen op te bouwen. Dit kan leiden tot eenzaamheid en sociale isolatie.
 • Werk: Emotionele allergieën kunnen ons werk beïnvloeden. We kunnen bijvoorbeeld moeite hebben met het omgaan met kritiek of het aangaan van nieuwe uitdagingen. Dit kan onze prestaties beïnvloeden en onze carrière belemmeren.
 • Gezondheid: Emotionele allergieën kunnen ook onze gezondheid beïnvloeden. Wanneer we voortdurend geconfronteerd worden met situaties die onze emotionele allergieën triggeren, kan dit leiden tot stress en angst, wat op zijn beurt kan leiden tot fysieke symptomen zoals hoofdpijn, vermoeidheid en spijsverteringsproblemen. Bovendien kan chronische stress ons immuunsysteem verzwakken en ons vatbaarder maken voor ziekten.
 • Emotionele allergieën kunnen ook onze algehele kwaliteit van leven beïnvloeden. Wanneer we voortdurend emotioneel overweldigd worden, kan dit ons vermogen om te genieten van de kleine dingen in het leven belemmeren. Het kan ook leiden tot vermijdingsgedrag en ons ervan weerhouden nieuwe ervaringen en uitdagingen aan te gaan.

Hoe kunnen we omgaan met emotionele allergieën?

Gelukkig zijn er manieren om om te gaan met emotionele allergieën en de impact ervan te verminderen. Hieronder staan enkele suggesties:

 • Erkenning: Het erkennen en begrijpen van onze emotionele allergieën is een belangrijke eerste stap. Door ons bewust te zijn van onze triggers, kunnen we ons voorbereiden op situaties die ons kunnen overweldigen.
 • Zelfzorg: Het beoefenen van zelfzorg kan ook helpen om de impact van emotionele allergieën te verminderen. Dit kan onder meer het nemen van pauzes om te ontspannen, het beoefenen van meditatie en mindfulness, en het onderhouden van gezonde relaties omvatten.
 • Therapie: Als onze emotionele allergieën ons dagelijks leven belemmeren, kan therapie een nuttige optie zijn. Een getrainde professional kan ons helpen onze emotionele reacties te begrijpen en nieuwe coping-strategieën te ontwikkelen.

Oorzaken van emotionele allergieën

Emotionele allergieën worden vaak veroorzaakt door emotionele trauma’s of onverwerkte emoties uit het verleden. Dit kan bijvoorbeeld komen door emotionele pijn, stressvolle situaties of ingrijpende gebeurtenissen zoals het verlies van een dierbare of een scheiding.

Wanneer deze emoties niet volledig worden verwerkt en geuit, kunnen ze blijven vastzitten in ons lichaam en onze geest. Dit kan leiden tot een overgevoeligheid voor bepaalde situaties of mensen die ons herinneren aan deze onverwerkte emoties.

Daarnaast kan onze opvoeding ook een rol spelen in het ontwikkelen van emotionele allergieën. Als we bijvoorbeeld zijn opgegroeid in een omgeving waarin bepaalde emoties werden onderdrukt of als zwak werden beschouwd, kan dit leiden tot het ontwikkelen van een emotionele allergie voor deze emoties.

Symptomen van emotionele allergieën

De symptomen van emotionele allergieën kunnen zeer divers zijn en variëren van persoon tot persoon. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Overweldigende emoties, zoals woede, verdriet of angst, die moeilijk te beheersen zijn.
 • Fysieke reacties, zoals hartkloppingen, zweten of trillen, bij het ervaren van bepaalde emoties of situaties.
 • Vermijdingsgedrag, waarbij mensen bepaalde situaties of mensen vermijden omdat deze hen herinneren aan onverwerkte emoties.
 • Overmatige angst, stress of spanning in bepaalde situaties of bij het omgaan met bepaalde mensen.
 • Moeite met het uiten van emoties of het herkennen van emoties bij zichzelf of anderen.
 • Onverklaarbare vermoeidheid of lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn of spierpijn.

Behandeling van emotionele allergieën

Het behandelen van emotionele allergieën is vaak een proces van zelfreflectie en zelfontwikkeling. Het begint vaak met het erkennen van de allergie en het onderzoeken van de oorzaken ervan. Dit kan door middel van therapie, coaching of zelfreflectie.

Het is belangrijk om te leren hoe je emoties op een gezonde manier kunt uiten en verwerken. Dit kan bijvoorbeeld door middel van meditatie, ademhalingsoefeningen, schrijftherapie of creatieve therapie.

Daarnaast kan het helpen om nieuwe vaardigheden te leren, zoals communicatie- en assertiviteitstraining, om beter te leren omgaan met emotioneel uitdagende situaties.

Sommige mensen vinden baat bij complementaire therapieën, zoals acupunctuur, yoga of aromatherapie, om de symptomen van emotionele allergieën te verminderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het proces van het behandelen van emotionele allergieën voor iedereen anders is. Het is een persoonlijk proces dat tijd en toewijding vereist.

Conclusie

Emotionele allergieën zijn een reëel en veelvoorkomend probleem dat ons dagelijks leven op verschillende manieren kan beïnvloeden. Door ons bewust te zijn van onze triggers en door middel van zelfzorg en therapie, kunnen we leren omgaan met onze emotionele reacties en onze kwaliteit van leven verbeteren. Het is belangrijk om ons te realiseren dat we niet alleen zijn en dat er middelen en ondersteuning beschikbaar zijn om ons te helpen bij het beheersen van onze emoties en ons leven ten volle te leven.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *