Skip to Content

Elkaar loslaten in een relatie; tips voor iemand waar je van houdt / iedere dag ziet

Elkaar loslaten in een relatie; tips voor iemand waar je van houdt / iedere dag ziet

Aan de andere kant toch ook alweer zo lang geleden. Want wat is er in de loop der tijd veel gebeurd. Zo zal je elkaar op een gegeven moment ook moeten leren loslaten.

De bruiloft vergeet je nooit Aan de ene kant zijn de herinneringen nog zo vers; alsof het gisteren was. Van het uitzoeken van de bruidsjurk tot en met het aansnijden van de taart.

Natuurlijk hadden we wel bepaalde ideeën over de toekomst, maar het blijft altijd afwachten wat daar van terecht komt. Zo had ik verwacht dat het wat langer zou duren voordat de eerste kinderen zich zouden aandienen en dat ik gewoon nog ergens in loondienst zou werken.

Zo blijkt maar weer dat de toekomst nooit echt te voorspellen is. In die vijf jaar hebben we veel mooie momenten meegemaakt, waar ik al eerder op heb teruggeblikt, maar ook veel geleerd. 

Lees ook: Relatie tips om relatie met partner te verbeteren of om relatieproblemen en twijfels te voorkomen

Vriendschap maakt sterker

Het maakt niet uit welke hobbels je tegenkomt gedurende het huwelijk. Zodra je een vriendschappelijke basis hebt en elkaar vertrouwd kan je alles aan. Strubbels horen bij het leven.

Gewoon een keertje goed ruzie maken kan daarnaast enorm opluchten. Ruzie is voor een deel ook een vorm van passie; omdat je allebei naar iets streeft. Het gaat erom hoe je daarmee omgaat.

Zolang je maar blijft communiceren en er weer samen uitkomt. Loslaten en vergeven hoort daar ook bij. Daar wordt de relatie alleen maar beter van. Liever dat, dan dat je samen, naast elkaar in hetzelfde huishouden leeft.

Vergeet niet; passie en liefde is geweldig. Maar zodra er een vriendschappelijke respectvolle band is, kom je verder. Formuleer bijvoorbeeld samen relationship goals.

Liefde geven & accepteren

Iedereen heeft zijn plus- en minpunten. Dat hoort erbij, en kan je niet veel aan doen en zal je dus moeten loslaten.

Natuurlijk kan het soms frustreren, of zelfs enorm frustreren en is het goed om dat tegen elkaar uit te praten zodat de ander op de hoogte is en er wellicht iets aan kan doen. Wat vaker de prullenbak buiten zetten bijvoorbeeld.

Aan de andere kant is het ook gewoon belangrijk de ander te accepteren, ook zijn minpunten. Je hebt niet voor niets voor elkaar gekozen.

En pluspunten hebben ook zijn negatieve kant en andersom. Zodra je echt probeert om de ander te veranderen heb je bij voorbaat al de strijd verloren.

Elkaar loslaten

Hoe graag jullie ook samen dingen doen en overeenkomstige hobbies en vrienden hebben, zorg ervoor dat je ook iets voor jezelf kan doen. Of dat nu een wekelijks uurtje in bad liggen is, naar de sportschool of wat dan ook.

Het hoeft niet groot te zijn, maar zorg dat je iets en iemand hebt om terug te vallen. Dat zorgt ervoor dat je alles vanzelf in meer perspectief gaat zien.

Zorg dat je zelf gelukkig bent

Je bent niet getrouwd zodat de ander jouw gelukkig kan maken. Natuurlijk ben je getrouwd omdat je daar gelukkiger van wordt, maar je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen geluk. Dus zorg er zelf voor dat je de kansen grijpt die er voor je liggen. Als jij gelukkig bent, kan je dat ook makkelijker met de ander delen en weer teruggeven.

Wees dankbaar voor wat je hebt

Natuurlijk mag je terugdenken aan die eerste paar weken dat je met vlinders op een roze wolk zweefde, blind voor je volledige omgeving. In de loop der tijd vervaagt dat echter.

Probeer dat niet terug te halen om vervolgens teleurgesteld te zijn als je voor je gevoel faalt. Maar accepteer het en loslaten. Liefde verandert in de loop der tijd.

Ga op zoek naar wat jullie op dit moment bindt en blijf elkaar de aandacht geven. Het zijn de kleine gebaren die het hem doen, zoals het nogmaals tevoorschijn toveren van de trouwjurk om nieuwe foto’s te maken.

Wat hebben jullie geleerd in jullie huwelijk / partnerschap?

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Avatar van Simon Tronet Simon Tronet schreef:

    Mooie en wijze woorden van een gelukkig bruidspaar! Ik denk ook dat je met deze positieve instelling het verste komt in je huwelijk.

  2. Avatar van Tamara TS Tamara TS schreef:

    Van harte gefeliciteerd en nog vele jaren samen!!!