Skip to Content

Elektrische pastamachine; recepten om zelf verschillende soorten pasta te maken

Elektrische pastamachine; recepten om zelf verschillende soorten pasta te maken

Nu we een nieuwe keuken hebben, heb ik mijn liefde voor koken weer helemaal terug gevonden. Ik geniet er weer van om tijd door te brengen in de keuken.

Naast de airfryer en slowcooker hebben we nu ook een elektrische pastamachine in huis zodat ik zelf kan pasta maken. Dit vinden de kinderen altijd wel erg lekker en is eigenlijk heel eenvoudig te maken met een basis van meel, ei en water. Dus ging ik aan de slag om pasta te maken.

De eerste keer op een woensdagmiddag en dat was maar goed ook; want het duurde drie keer voordat ik (ondanks het recept in het bijgeleverde boekje) een degelijke pasta had gemaakt 😉

Elektrische Pastamaker

Natuurlijk kun je handmatig pasta maken en vervolgens door de pastamaker draaien. Als ik dat echter op tv voorbij zie komen is dat vaak nog best een uitdaging en zijn ze vaak met zijn tweeën. Met als gevolg dat je het dan alsnog niet vaak doet.

Daarom leek het me handig om een elektrische pastamaker te hebben zodat ik ook eenvoudig zelf pasta kan maken. Het was even puzzelen voor ik doorhad hoe het werkte, maar drie keer is scheepsrecht en het resultaat mag er zijn!

Naast de airfryer en slowcooker hebben we nu ook een elektrische pastamachine in huis zodat ik zelf kan pasta maken. Dit vinden de kinderen altijd wel erg lekker en is eigenlijk heel eenvoudig te maken met een basis van meel, ei en water. Dus ging ik aan de slag om pasta te maken.

Ik gebruikte hiervoor de Philips Avance HR2355/12 volledig geautomatiseerde pastamachine waarmee je al in 10 minuten zelf pasta kan maken. Daarnaast is alles gemakkelijk op te ruimen in het apparaat zelf.

Bij het apparaat wordt ook een receptenboekje voor het pastadeeg, maar ook pastamaaltijden geleverd, en twee maatbekers voor de natte en droge ingrediënten zodat je die eenvoudig kunt afmeten.

Meer informatie vind je hier.

Ingrediënten

Zoals ik in de inleiding al aangaf heb je om pasta te maken een basis nodig van meel, water en ei. Eventueel kun je hierin variëren en bijvoorbeeld glutenvrij, speltmeel of volkoren meel gebruiken, het ei weglaten of extra ingrediënten toevoegen zoals tomatenpuree of spinaziesap voor gekleurde pasta.

Drie keer is scheepsrecht

Naast de airfryer en slowcooker hebben we nu ook een elektrische pastamachine in huis zodat ik zelf kan pasta maken. Dit vinden de kinderen altijd wel erg lekker en is eigenlijk heel eenvoudig te maken met een basis van meel, ei en water. Dus ging ik aan de slag om pasta te maken.

Ik begon echter met een eenvoudige pasta. Volgens het basisrecept zou ik hiervoor 250 gram bloem, 90 ml water en 1 ei nodig hebben. Ik koos voor het spaghettiopzetstuk omdat de kinderen dat het lekkerste vinden.

Helaas bleef dat enorm plakken, ook in het apparaat zelf kwam het er niet heel erg makkelijk uit en moest ik handmatig het deeg naar voren halen zodat het door de machine geperst kan worden.

Snel zette ik een pan op de kookplaat in de hoop dat het dan zou loskomen, maar dat ging helaas niet zo makkelijk. Het werd eerder een soort fettucine.

Vervolgens dus probeerde ik het de tweede keer zonder ei en met het penneopzetstuk. Dit ging al iets beter, maar werd wel een vrij droog en korrelig deeg. En ik bleek het binnenstuk vergeten te zijn waardoor het als een dikke slang uit het apparaat kwam.

Omdat het er nu zo snel uit kwam moest ik het bijhouden met snijden en deed ik de pasta meteen in het water.

Na een kwartier koken bleek echter dat de binnenkant niet helemaal gaar werd dus heb ik er kleine schijfjes van gesneden waardoor het een soort gnocchiachtige structuur kreeg.

Eigenlijk had ik nu wel genoeg pasta om er een makkelijke ovenschotel van te maken. Toch wilde ik nog even proberen of het zou lukken met nog wat kleine aanpassingen.

Drie keer is tenslotte scheepsrecht! Dit keer ging ik voor 250 gram bloem, en deed ik eerst een ei in de maatbeker en vulde ik dit aan met water tot 90 mL water. Ipv 90 mL met een ei.

En natuurlijk vergat ik nu niet het middelste opzetstukje zodat het er als rondjes uitkomt. Dit bleek een groot succes; nu kwam er pasta uit zoals je dat zou verwachten.

Ondertussen was zoonlief thuis en wilde hij erg graag helpen dus sneed hij de pasta in kleine stukken die meteen in een tweede pan met kokend water ging.

Pasta schotel

Naast de airfryer en slowcooker hebben we nu ook een elektrische pastamachine in huis zodat ik zelf kan pasta maken. Dit vinden de kinderen altijd wel erg lekker en is eigenlijk heel eenvoudig te maken met een basis van meel, ei en water. Dus ging ik aan de slag om pasta te maken.

Nadat ik de pasta had gekookt, en een paar keer afgegoten om de overtollige bloem te verwijderen, en het water helder bleef, ging ik aan de slag met de saus. Hiervoor bakte ik 500 gram gehakt in de wok met wat olie, ketjap en gehaktkruiden.

Daar voegde een pakje gezeefde tomaten en een bakje pastagroenten met rode ui, prei en paprika aan toe met nog extra een rode paprika. Even twijfelde ik nog aan tomaat, maar dat wilden de kinderen niet 😉

De gekookte pasta voegde ik daar aan toe en roerde ik even goed door elkaar zodat de saus overal zat.

Daarna ging het eerste deel van het geheel in een ingevette ovenschaal, vervolgens een laagje met plakjes cheddarkaas en dan het tweede deel met een mozarella in plakjes eroverheen en nog wat extra Italiaanse kruiden.

Daarna 10 minuten in de oven op 200 graden totdat de kaas gegratineerd is en klaar is de ovenpastaschotel. Het laagje cheddarkaas was helemaal gesmolten en gaan mengen met de saus waardoor het een heerlijke romige smaak gaf.

De kinderen vonden dit superlekker en aten dit goed.

We hadden misschien wel twee avonden met een schotel kunnen doen, maar manlief nam nadat de kinderen op bed lagen nog een bord. Een dag later at ik het laatste restje bij de lunch, dit was stiekem nog iets lekkerder.

Voor een eerste keer was het in ieder geval een enorm succes en dus ga ik nog meer eieren en meel kopen en wat experimenteren met verschillende soorten meel en extra smaken.

Pasta bewaren

Als je pasta hebt gemaakt kun je dit ook heel eenvoudig bewaren; bijvoorbeeld in een afgesloten doosje in de koelkast. Wel is het verstandig om het eerst even te laten drogen.

Je kan ook direct de pasta even kort voorkoken en daarna invriezen om later te gebruiken. Je hoeft het dan ook een stuk korter te koken, of kan het meteen na het ontdooien toevoegen aan het gerecht.

Deze vind je hier.

Hebben jullie wel eens zelf pasta gemaakt?

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *