Skip to Content

Waarom elektrisch poetsen beter is dan handmatig

Waarom elektrisch poetsen beter is dan handmatig

Twee keer per dag je tanden poetsen: je doet het trouw. Maar wat poetst nu beter? Je eigen vertrouwde ‘gewone’ tandenborstel of moet je toch eens overstappen op een elektrische? En waar moet je dan voor kiezen? Want ook daarin zijn veel variaties!

Elektrische tandenborstels reinigen beter

We kunnen er kort over zijn: elektrisch poetsen is beter. Je krijgt het zelf nooit zo voor elkaar om zoveel bewegingen te maken die een dergelijke borstel doet en daarmee zal het dus beter poetsen.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die zo poetsen gezonder tandvlees hebben. Ze hebben minder tandbederf en zullen ook langer hun tanden blijven houden. 

Minder tandvleesproblemen

Mensen die handmatig poetsen zullen vaker last hebben van tandvleesproblemen. Men spreekt daarbij over 22% minder tandvleesproblemen voor de poetsers met elektrische borstels. Deze mensen hebben tevens 18% minder tandbederf. Dat zijn toch best grote percentages! Dus waarom zou je niet overstappen op een elektrische borstel? De elektrische borstel zal korte metten maken met tandplak. Je tandvlees blijft dus eveneens gezonder. 

Makkelijker poetsen

Een elektrische borstel biedt het voordeel dat het dus steeds dezelfde beweging blijft maken. Hierdoor kan je niet te hard gaan poetsen of juist te weinig bewegingen maken. Daarmee wordt poetsen eenvoudiger om het goed te doen. 

Maar welke borstel kies je dan?

Nu zijn er verschillende soorten elektrische borstels. Kies bijvoorbeeld voor een exemplaar met een timer! Zo kan je simpel in de gaten houden of je wel lang genoeg gepoetst hebt. Vaak doen we maar wat en stoppen we veel te snel. Maar je hebt ook nog eens verschil in hoe ze poetsen.

Er zijn borstels die heen en weer draaien, maar er zijn er ook waarvan de borstel op zich niet draait maar de haartjes enkel trillen. Men heeft ooit onderzocht dat je toch beter voor de roterende borstels kunt gaan.

Alleen de techniek staat niet stil en inmiddels zijn er ook borstels te koop die beide doen. Dat dat waarschijnlijk nog beter werkt is een aanname, maar wel waarschijnlijk te noemen. 

Hoe poets je?

Welke borstel jij kiest is natuurlijk ook een persoonlijke kwestie. Volgens het AD zou een sonische borstel nog minder kans geven op te hard poetsen, dus zou dat voor sommige mensen een juiste keuze zijn. Een roterende zou dan weer eenvoudiger zijn om te gebruiken en goed te poetsen. In principe reinigen beide varianten goed. 

Veel extra’s

Ga je verder kijken dan kom je op borstels die allerlei extra’s hebben. Het is natuurlijk aan jou of je daar het extra geld voor over hebt. Want dat die meteen ook duurder zijn is uiteraard te verwachten. Je kunt bijvoorbeeld borstels kopen met verschillende standen, met meer borsteltjes, met een standaard voor de borsteltjes, met een reis-etui en zelfs met een smartphone-app! Wat je daar dan mee moet? 

De smart tandenborstel

Tja, je kunt tegenwoordig overal technologie voor gebruiken. Er zijn smart tandenborstels die je kunnen vertellen of je al je tanden wel hebt gepoetst en het houdt gepersonaliseerde poetsstanden bij en geeft je een begroeting als je start (bijvoorbeeld). Of het laat weten of je al twee mintuten poetst! Of dit voor jou meerwaarde heeft kan niemand anders beoordelen.

Duurder dan gewoon poetsen?

Op zich is een elektrische tandenborstel natuurlijk duurder. Daar staat wel tegenover dat je misschien wel bespaard op je tandartskosten… Maar los daarvan is de grote uitgave natuurlijk voor heel lang.

Tussendoor hoef je alleen de borstels te vervangen. Omdat deze borstels makkelijk erop en eraf gehaald kunnen worden, kan je de elektrische tandenborstel met meerdere personen gebruiken. Je wisselt gewoon van borsteltje. Vaak zitten er aan de borsteltjes herkenningspunten waaraan je dan kunt zien welke van jou is. Zo kan er een klein gekleurd ringetje aan zitten aan de onderkant van het borsteltje.

Wil je overstappen naar een elektrische borstel? Maar houden de kosten je tegen? Kies een borstel van een minder bekend merk, bijvoorbeeld. Of wacht op een leuke aanbieding. En je hoeft uiteraard niet meteen voor een smart-versie te gaan! 

Nog meer tandverzorging

Om je tanden gezond te houden zal je meer moeten doen dan poetsen alleen. Zo blijft het ook belangrijk om goed te zorgen voor de ruimtes tussen je tanden. Met een tandenstoker of met tandflos, bijvoorbeeld. Een andere manier kan een rager zijn. Deze zou meer tandplak verwijderen. Heb je weinig ruimte tussen je tanden, dan kan dus juist flosdraad een uitkomst zijn.

Hoe en waarom gebruik je een tandenstoker? 

Een tandenstoker kan je even vochtig maken met speeksel voordat je begint. Zet vervolgens de stoker met zijn smalle kant op het tandvlees, net onder waar je tanden elkaar aanraken. Prik nu recht met de stoker naar achteren. Voorkom dat je in je tandvlees prikt!

Duw de stoker een paar keer stevig heen en weer. Gebruik hiervoor de platte tandenstokers. De stokers die je ook gebruikt voor de cocktailworstjes zijn niet geschikt hiervoor. Die kan je wel gebruiken als je enkel iets tussen je tanden wilt verwijderen na het eten. Dit heeft verder niks met gebitsverzorging te maken.

Met de ‘echte’ tandenstokers kan je tandplak verwijderen tussen je tanden. Tandplak gaat over in tandsteen en daardoor kan het tandvlees gaan ontsteken. Als dit erger wordt kan ook het kaakbot aangetast worden.

De volgende stap zou betekenen dat je tanden los komen te staan. Door te stokeren kan je dit proberen te voorkomen.

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *