Paddenstoelen, ik hou ervan! Ik kook er ook regelmatig mee en dat wordt me niet altijd in dank afgenomen. Mijn vriend is er namelijk echt geen liefhebber van. De kinderen eten het wel, maar met weinig enthousiasme.
Zonde, want ik vind het echt heerlijk om bijvoorbeeld kastanjechampignons mee te bakken met aardappeltjes, een uitje en spekjes. Of lekker wat cantharellen door de pasta. Je kunt trouwens niet zomaar in het wilde weg paddenstoelen gaan plukken en vervolgens gaan consumeren.
Hieronder deel ik met jullie welke soorten je wel gewoon kunt gebruiken bij het kokkerellen, recepten vind je hier. Special note for you: kook (of bak) de champignons altijd van tevoren en kies altijd de jonge varianten uit (oudere paddenstoelen kunnen giftige stoffen bevatten).
Overigens kun je natuurlijk de paddenstoelen uit de supermarkt gewoon eten zonder dat je er iets van krijgt.
Champignon
Champignons is de meest bekende en meest gegeten paddenstoel-soort ter wereld en kan zeer gemakkelijk gekweekt worden. De smaak is over het algemeen vrij neutraal en wordt sterk beinvloedt door de overige ingrediënten.
Oesterzwam
Dit is na de champignon de tweede meest geconsumeerde paddenstoel ter wereld. Verschillende soorten kunnen groeien op cellulosehoudende materialen zoals stro of zelfs oude kranten. In het wild groeien ze het meest op (beuken)hout.
Tropische beurszwam (rijst-stro-paddenstoel)
Deze soort in in Nederland een stuk minder bekend, maar wereldwijd is deze zwam goed voor 16% van de consumptie van gecultiveerde eetbare paddenstoelen.
Shiitake
Deze smaakvolle jongens worden veel gebruikt in de Aziatische keuken en zijn goed voor 10% van de wereldwijde consumptie van paddenstoelen.
Morielje
Deze paddenstoel is voornamelijk te vinden in open struikgewas op bebost terrein, of onbegroeid terrein. Tevens zijn ze veel te vinden bij ruines of in tuinen, aan het einde van de lente. Ze ruiken erg aangenaam, naar muskus. Ook onder essen en appelbomen kun je ze tegenkomen. Let wel op: ze lijken enigszins op de giftige valse Morielje.
Hanekam, dooierzwam of cantharel
Dit is een van de lekkerste en makkelijkst herkenbare soort onder de paddenstoelen. Ik kook altijd graag met cantharellen, de smaak is niet overheersend, maar precies goed.
Eekhoorntjesbrood
De nootachtige smaak kenmerkt deze paddenstoel. Hij wordt dan ook vaak gebruikt in verschillende gerechten en dan voornamelijk in culinaire schotels. Ook lekker in paddenstoelensoep!
Truffels
Onder de truffels zijn veel verschillende soorten, waaronder de witte truffel, zomertruffel, zwarte truffel. Deze soort paddenstoel is erg lastig te vinden (ze groeien ondergronds) en vaak worden getrainde honden (of zelfs varkens) ingezet om ze op te sporen. Het gaat hier dus om een ware delicatesse, waar een prijskaartje aanhangt.
Zwavelzwam
Deze zwam komt veel voor in Nederland, maar wordt relatief weinig geconsumeerd. Hij heeft van nature een zurige smaak, die niet iedereen aanspreekt.
Geschubde inktzwam
Het is van belang dat deze soort direct na het verzamelen geconsumeerd wordt. Dit is omdat hij heel snel in een soort van half vloeibare inkt zal veranderen. Alleen de verse hoeden en stengels zijn eetbaar, houd hier rekening mee.
Fluweelpootje
Dit kleine zwammetje heeft een opvallende glanzende oranje hoed die erg kleverig is. Bij voorkeur zal hij groeien op dood hout, maar ook op wondplekken lukt dat prima. Het Fluweelpootje wordt regelmatig gebruikt in de Japanse keuken en is daar bekend onder de naam “enokitake” (winter paddenstoel).
Gordijnzwam
In de zomer en herfst is hij te vinden in kalkrijke bossen. Het gaat hier om een stevige paddenstoel met een (leer)bruine hoed. De witte voet heeft een bolle onderzijde en een violette weerschijn.
Doodstrompet
Deze eetbare paddenstoel is te vinden in loofbossen (beuken) en staan altijd in groepjes. Het vruchtlichaam is hol, net zoals een trompet.
Welke paddenstoelen eet jij graag?
Sinds een paar jaar komen er in mijn tuin spontaan op champignons lijkende paddenstoelen op, ze ruiken en zien er ook als zodanig uit.
Ik heb mijn borders en plantenbakken gevuld met bemeste tuingrond van de bouwmarkt en er ruime tijd koffieprut in gegooid omdat dit goed zou werken tegen slakken.
Ik durf ze eigenlijk niet te consumeren omdat ik bang ben dat ze toch niet zijn wat ik denk.
Hoe kan ik dit nu met zekerheid vaststellen?
Vreemd dat je hier nooit antwoord op hebt gekregen. Ik wil je ook al zijn we een paar maanden verder waarschuwen voor deze op een champignon gelijkende paddenstoel. Je zou wel eens de meest giftige en dadelijkste soort in je tuin kunnen hebben. Groene knolamaniet is een zwam die eigenlijk herkenbaar is aan een soort groen glans. AFBLIJVEN TOT JE ZEKERHEID HEBT. HET ETEN VAN DEZE IS DODELIJK
eindelijk op uit geweest dit jaar
ben regelmatig thuis gekomen met volle manden eetbare paddenstoel waaronderandere weide en paarde champignons , kastanje heksen en berkenboleten , eekhoorntjes brood en de paarse schijnridderzwam.
De parasol en inktzwam heb ik nog niet geprobeerd maar dat wordt volgend jaar.
ik verheug me al op de morieltjes die ik nog nooit heb gegeten of geplukt,ben benieuwd maar mijn leven is door het wildplukken drastisch veranderd.
mijn leven heeft mening gekregen
Wij hebben de grote parasolzwam in de tuin.
Is ook eetbaar.