Skip to Content

Eenzaam zijn: wat doe je eraan?

Eenzaam zijn: wat doe je eraan?

Eenzaamheid: het komt vaker voor dan je denkt! Een gevoel waar je zeker niet gelukkig van wordt. Je wilt graag dat dit verandert, maar hoe pak je dit aan? Wat kan je eraan doen om je minder eenzaam te voelen? 

Eenzaam of alleen?

Vaak worden de termen eenzaamheid en alleen door elkaar gebruikt. Toch zitten hier grote verschillen tussen. Eenzaamheid is een gevoel vanbinnen, die je kunt hebben als je alleen bent, maar wat ook kan voorkomen terwijl je gewoon onder de mensen bent. En alleen zijn wil helemaal niet zeggen dat je je ook eenzaam voelt. Veel mensen vinden het heerlijk om regelmatig alleen te zijn. Alleen zijn is dus hoe een situatie is, terwijl eenzaamheid een emotie is. 

Twee soorten eenzaamheid

In principe kan je eenzaamheid onderverdelen in 2 variaties. Hoewel dit een indeling is waar vast nog van alles op aan te merken is…, maar dit is wel de meest duidelijke indeling.

 • Emotionele eenzaamheid: je kunt je gevoelens niet delen met een ander. Je kunt dus best vrienden hebben, maar dit contact blijft oppervlakkig. 
 • Sociale eenzaamheid: Je mist juist die vriendschappen in je leven.

Hoe ga je om met eenzaamheid?

Een aanpak van eenzaamheid is eigenlijk maatwerk, want iedereen heeft daarin eigen behoeften én heeft zijn eigen eigenschappen waardoor iets wel of niet voor jou werkt. Maar allereerst zal je dus moeten bedenken welk soort eenzaamheid je ervaart. Want een emotionele eenzaamheid vraagt om een andere aanpak dan een sociale eenzaamheid. Je kunt uiteraard ook beide ervaren. In dat geval kan je alle adviezen ter harte nemen!

Sociale eenzaamheid

Over het algemeen genomen kan je zeggen dat sociale eenzaamheid eenvoudiger op te lossen is. Je kunt er immers zelf van alles aan doen om in ieder geval mensen te ontmoeten. Dat het laten ontstaan van vriendschappen dan ingewikkelder ligt, is inderdaad wel zo. Maar je zult toch moeten beginnen met mensen ontmoeten! Wat zou je hiervoor kunnen doen?

 • Word lid van een vereniging. Dit kan een sportvereniging zijn, maar hou je daar niet van dan zijn er talloze andere mogelijkheden. Een verenging waarbij je echt met elkaar met iets bezig bent zorgt automatisch voor contact met de andere mensen. Een koor is hierbij een mooi voorbeeld, maar je kunt ook denken aan een kaartclub bijvoorbeeld.
 • Ga vrijwilligerswerk doen. Het brengt jou onder de mensen én het geeft je een goed gevoel omdat je iets doet voor een ander!
 • De hond uitlaten schept ook al vaak openingen naar andere mensen omdat veel mensen toch wel reageren op een hond. Zeker als je altijd hetzelfde rondje op dezelfde tijd doet zal je dezelfde hondenbaasjes tegenkomen en dat kan tot nieuwe leuke contacten leiden. Natuurlijk neem je alleen zelf een hond als je ook werkelijk zelf van honden houdt en hem alles kunt geven wat hij nodig heeft! Want zijn welzijn staat natuurlijk bovenaan. Hou je wel van honden, maar heb je geen tijd of plek voor een eigen hond? De hond uitlaten van de oude buurvrouw of voor een asiel zou ook nog kunnen… Ben je meteen goed bezig!
 • Ben je gelovig? Je aansluiten bij een kerk schept vaak al mooie contacten. Maar ook als je niet gelovig bent: let eens op wat kerken in je woonplaats organiseren. Vaak zitten daar activiteiten bij voor iedereen in het dorp/de stad. 
 • Hou buurtcentra en hun activiteiten in de gaten.
 • Kijk eens online bij sites als Oranje Fonds. Je kunt hier om een maatje vragen, maar ook jezelf als maatje aanmelden. Het ligt helemaal aan jou wat jezelf het prettigst vindt. Want een maatje worden kan net zo goed ook fijn voor jou zijn!

Emotionele eenzaamheid te lijf gaan

Heb je wel mensen om je heen? Vrienden zelfs? En voel je je toch eenzaam? Dan heb je waarschijnlijk last van emotionele eenzaamheid. Je mist een hechte band met iemand. Iemand bij wie je echt jezelf kunt zijn en je je angsten aan durft toe te vertrouwen, bijvoorbeeld. Hoe kan je die eenzaamheid nu te lijf gaan? Allereerst is eenzaamheid een gevoel. Je ervaart dus dat gevoel. En daarmee kan je die eenzaamheid dus leren ombuigen, want een gevoel zegt niets over wie jij bent. Dingen die je nu zou kunnen doen:

 • Leer meer van jezelf te houden. Hierdoor zullen al veel minder leuke gevoelens verdwijnen. Je krijgt meer zelfvertrouwen en je hebt minder bevestiging van anderen nodig!
 • Durf te communiceren. Ja, dat kan ingewikkeld zijn, maar er zijn online prima cursussen voor te vinden of zoek eens een coach met een vorm van behandeling waar jij wel iets in ziet. Door jezelf meer te durven laten zien (en dus niet alleen jezelf maar ook je gevoel van binnen) zullen andere mensen sneller ook iets met je delen. 
 • Probeer positieve energie uit te stralen. Daarmee help je jezelf maar je zult ook meer positieve energie terugkrijgen van anderen. En daarmee voel jij je meer verbonden met deze mensen.

Minder eng: zoek een penvriendin

Misschien vind je het eng om zomaar je hart uit te storten tegenover iemand, maar zoek je toch echt wel naar die verbinding. Schrijven in je dagboek is leuk én helpt, maar het geeft geen antwoord terug. De ideale tussenweg is een penvriend(in). Of je dat nu per mail of ouderwets via een brief doet, je schrijft eigenlijk net zo makkelijk alsof je in een dagboek schrijft, want de ander zie je niet en ken je in eerste instantie ook niet in het echt.

Maar hij of zij geeft wel antwoord, adviezen misschien wel én kan ook jou over haar zorgen vertellen. Meteen een fijne manier om te oefenen… En wie weet zijn jullie er uiteindelijk wel aan toe om elkaar ook in het echt als vriendinnen te gaan zien, maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt ook gewoon jaren met elkaar blijven schrijven zonder elkaar ooit in het echt te zien. Penvriendinnen kan je gewoon online vinden!

Meer weten over eenzaamheid?

Wil je graag eens met iemand praten over jouw eenzame gevoelens of gewoon er meer over weten? De volgende sites kunnen je verder helpen:

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *