Of je nu met je eigen tent op pad bent en op een gasstelletje moet koken of in een gemeubileerde stacaravan zit zodat je niets hoeft mee te nemen. Koken op een camping is toch altijd wel een dingetje, daarom zijn eenpansgerechten zo ideaal. Als we gaan kamperen nemen we bij voorkeur altijd een maaltijd mee voor de eerste dag. Je weet maar nooit hoe laat je aankomt vanwege files etc. Het zal niet de eerste keer zijn dat je aankomt als de supermarkt al gesloten is en het restaurant bijna dicht gaat.
Nu vind ik het altijd wel zo gezellig om in ieder geval 1 keer per vakantie te gaan uit eten maar bij voorkeur niet op de eerste dag als je gestresst bent, de kinderen moe zijn en je nog niet echt de tijd hebt gehad om de omgeving een beetje te ontdekken. Als het zo laat is hebben de kinderen vaak ook al honger en dan is het fijn als je in een kwartier tijd een maaltijd op tafel kan toveren. Trouwens, grote kans dat je zelf geen zin hebt om uren in de keuken te staan na een lange reis.
Waarmee koken op de camping?
De faciliteiten willen ook heel erg verschillen; de ene keer is het vriesvak een lade in de koelkast, de andere keer heb je een uitgebreide keuken compleet met vaatwasser en combi-oven en magnetron. Ook de pannen en de ‘gereedschappen’ kunnen zeer wisselend zijn. Daarom deel ik onze favoriete recepten voor op de camping!
Basis voor eenpansgerechten
Of het gezond is, niet alles evenveel, voor een deel kan je dit zelf gezonder ‘maken’. Dit zijn vooral makkelijke en no-fail basisrecepten zonder dat je een halve supermarkt hoeft leeg te halen qua ingrediënten en tienduizend pannen nodig hebt. En net weer wat hoogdravender dan een blik soep opwarmen of broodjes knak (wat ook lekker is 😉 ).
Spaghetti met gehaktballen
Dit is één van de favorieten van de kinderen; je neemt een pak volkoren spaghetti (vaak gebruik ik de helft, de andere helft is voor een andere keer of kan je bewaren in een Pringlesbus), een blik gehaktballen in (Italiaanse) tomatensaus, tomatenpuree en Italiaanse kruiden of saus en een komkommer, paprika, wortels of andere soorten groenten. Blijven we in Nederland neem ik vaak een zak diepvriesgroenten mee, bij aankomst vaak nog bevroren en anders is het toch meteen de eerste avond op!
De bereiding is heel simpel; een pan vul je met water en zodra dat kookt (of vanuit de waterkoker) voeg je de spaghetti toe om te koken. In de wok / braadpan / koekenpan of wat er voorradig is, verwarm je de gehaktballen in tomatensaus, of afhankelijk van de groenten eerst even de groenten aanbakken, paprika doe ik zelf altijd pas na afloop zodat de smaak goed blijft. Daarna de tomatensaus met kruiden erbij verwarmen en klaar.
Helemaal af maakt het als je een geraspte kaas meeneemt, smullen maar!
Sweet Chili noodles
Ik vind de roerbaknoodels van Maggi echt zo lekker, vooral de sweet chilivariant. Vaak neem ik dan ook een pak mee voor op vakantie (en een los pak met noodels voor de grote trek). Daarbij gaat een pot met zoetzure saus, en een (blik) ananas. Op de bestemming kan je dit bij de supermarkt aanvullen met gebakken spekjes, kip of …
Ook hiervoor geldt dat de bereiding heel simpel is, hiervoor heb je alleen wel echt een braadpan of wok nodig. Daar bak je eerst het vlees in, daarna de groenten die je hebt meegenomen en de ananas. Tot slot voeg je water toe om de noodels in te roerbakken en zodra het vocht weg is en de noodels gaar zijn, kan je aan tafel!
Rijst met satésaus, gehakt en sperziebonen
Toen ik dit recept voor het eerst hoorde had ik zoiets van ‘eeeh’ maar aangezien de kinderen deze ingrediënten erg lekker vinden, heb ik het ze een keer voorgeschoteld en het was echt een groot succes. De borden gingen helemaal leeg! Dit is ook een ideaal campingrecept waarvoor je nodig hebt: (zilvervlies)rijst, blik sperziebonen (of uit diepvries), bak satésaus (of zelf maken met pindakaas, melk, sambal en ketjap) en tot slot gehakt. Dit laatste haal ik ook altijd wel bij de supermarkt.
De bereiding: In een losse pan kook je water (uit de waterkoker) met rijst. Je bakt het gehakt in een braadpan, voegt hier de sperziebonen aan toe (uit diepvries zorgen dat ze niet alleen opgewarmd zijn maar ook echt ‘gaar’) en voegt de (zelfgemaakte) satésaus toe. Als de rijst gaar is kan je gaan serveren!
Pastasalade
Heb je pasta over van een andere dag of kook je op tijd pasta die je vervolgens laat afkoelen, kan dat zeer geschikt zijn voor een frisse pastasalade. Hier voeg je je eigen dressing aan toe (tip probeer eens met selleriesalade) en ingrediënten die je lekker vindt; denk aan croutons, uitgebakken spekjes, ananas, zilveruitjes, augurkjes, paprika en …. (naar smaak). Het vlees even bakken natuurlijk en verder ben je zo klaar!
Lees ook: Recept Pastasalade
Prinsessenstampot
Prinsessenstampot is niets anders dan roze stampot. Hiervoor heb je nodig rode bieten (of rode kool), bij voorkeur met wat sap, aardappelenpuree (uit pakje of zelfgeprakt wat je zelf wilt), spekjes, ui en peper en zout.
Ook dit is weer zo’n supersimpel recept waarbij je eerst de spekjes of hamblokjes aanbakt, vervolgens de aardappelpuree maakt, en tot slot de rode bieten of kool (uit pot) toevoegt. Eventueel zijn (bos)ui of appel goede ingrediënten om het geheel net wat meer smaak te geven.
Pasta Bianca
Oftewel witte pasta. Deze maak je door kip te branden in de pan, tomaatjes en lente-uitjes toe te voegen. Vervolgens de pasta te koken en de saus afmaken met kookroom en een lading parmezaanse kaas. Ook lekker met zalm of hamblokjes!
Tip; in plaats van witte pasta kan je ook kiezen voor groene pasta. Door in plaats van kookroom groene pesto toe te voegen als saus.
Mexicaanse schotel
Thuis vinden ze het heel erg lekker om de ‘chipjes-ovenschotel’ te eten met nacho’s, gehakt, tomatensaus en groenten. Nu heb je op vakantie niet altijd een oven tot je beschikking (of zin om uit te vogelen hoe die werkt) dus dan is dit een prima alternatief. Eigenlijk maak je gewoon de basissaus door het gehakt te rullen, groenten zoals paprika, ui, worteltjes en mais toe te voegen en af te maken met (gekruide) tomatenpuree. Als je zin hebt is het een aanrader om te combineren met guacemole of tomatensalsa (tomaat, paprika, ui, rode peper, limoensap, koriander).
Tortilla
Wil je graag aardappelen eten, maar niet het standaard aardappelen, vlees en groenten dan is deze tortilla een absolute aanrader. Je maakt hem met een basis van aardappelen en ei. De overige ingrediënten kan je naar smaak, of aanbod toevoegen. Zoals ui, paprika, hamblokjes, spekreepjes, prei, champignons of wat je lekker vindt.
BBQ-en
Oké, dit is geen snelle maaltijd maar scoort altijd wel goed op de camping. Als je bent gaan vissen kan je je eigen vangst op de BBQ gooien en anders haal je de lokale supermarkt leeg met lekkere stukken vlees. Kipfilet kan je ook prima zelf marineren met een beetje olie en ketjap, paprika en ui zijn lekker aan een stokje met wat varkensvlees, worstjes, spare-ribs, misschien een biefstuk en je bent klaar. Daarbij maak je een lekkere frisse salade. En als toetje natuurlijk marsmallow! Zelf nemen wij graag de outdoorcooker (hier) mee, daarop kunnen we bbq-en, grillen, en zelfs pizza’s bakken!
Wat is jouw favoriete campingrecept?
- Traditionele herfstbloemen - 01/09/2024
- September Aesthetic: Inspirerende Afbeeldingen, Wallpapers en Quotes - 28/08/2024
- Augustus Aesthetic: Inspirerende afbeeldingen, wallpapers en quotes - 28/08/2024
Leave a comment