Skip to Content

Eat that frog; uitstelgedrag voorkomen en tips boek

Eat that frog; uitstelgedrag voorkomen en tips boek

Uitstelgedrag: wie heeft er nooit last van? Waarschijnlijk niemand. Iedereen loopt tegen uitstelgedrag aan. Ook al zal de één er veel meer last van hebben dan een ander. Wat doe je eraan, want prettig is het niet als juist alle vervelende dingen blijven liggen! En waarom dan die term ‘Eat that frog’?

Het is een boek over uitstelgedrag en hoe je dat voorkomt. En dan ook nog een boek die ontzettend hoog gewaardeerd wordt onder de managementboeken. Lees mee over het boek, maar misschien nog wel beter: lees de tips die wij je alvast geven!

Mark Twain en de kikker

Mark Twain? Wat heeft hij nou weer te maken met uitstelgedrag? Het is een uitspraak van deze Mark die de titel heeft geleverd voor het boek van Brian Tracy. De quote: “Wanneer jij je dag begint met het eten van een levende kikker, kun je met een voldaan gevoel de dag doorkomen, wetende dat dát waarschijnlijk het ergste was dat je die dag zal overkomen.” is de aanleiding geweest voor Brian om zijn boek te schrijven.

Het boek is niet eens dik ofzo, maar is blijkbaar wel heel doeltreffend dat het nog steeds als een zeer goed boek aangeprezen wordt. Maar laten we vooral eens kijken hoe we dan naar uitstelgedrag moeten kijken!

Dit boek vind je hier.

Eat that frog in het kort

Uitstelgedrag: wie heeft er nooit last van? Waarschijnlijk niemand. Iedereen loopt tegen uitstelgedrag aan. Ook al zal de één er veel meer last van hebben dan een ander. Wat doe je eraan, want prettig is het niet als juist alle vervelende dingen blijven liggen! En waarom dan die term ‘Eat that frog’?

Kortweg gesteld zijn er een paar punten waar je op moet letten. Allereerst moet je ervoor zorgen dat je prioriteiten stelt. Hoe langer je lijstje wat je af moet handelen, hoe demotiverender het wordt. Dus stel vast wat werkelijk gebeuren moet.

Wat het allerbelangrijkst is, wordt dus weggezegd als ‘de kikker’. Het idee hierachter is dat je dus begint met datgene wat het belangrijkst is en daarmee waarschijnlijk ook meteen het minst leuke! Je ziet er tegenop en dus ga je eerst allerlei klusjes doen die toch ook moeten gebeuren. En je raadt het al: aan het eind van de dag heb je wel al die klusjes gedaan, maar nou juist net niet dat wat echt belangrijk was…

Wat is jouw kikker?

Moet je natuurlijk wel eerst helder hebben wat dan die kikker van jou nu eigenlijk is? Onderscheid maken tussen belangrijke zaken en gewone klusjes zullen we maar zeggen.

Misschien weet je zelf best wel wat jouw grote struikelblok is en wat je dus maar voor je uit blijft schuiven. Of is het gewoon heel helder wat echt werkelijk NU moet gebeuren. Maar mocht dit voor jou helemaal niet helder zijn, dan zijn daar ook weer handige tips voor om dit te ontdekken!

Bepaal je grootste doel

Allereerst ga je bekijken wat jouw eerste prioriteit is om te bereiken. Dit doe je zo duidelijk mogelijk. Dus stel een doel vast en hoe en wanneer je dit bereiken wilt. Bijvoorbeeld: ‘ik wil voor de zomervakantie voor mezelf beginnen’.

Dan ga je een stappenplan maken die je uitwerkt. Wat is er allemaal nodig om dit te bereiken. En daarna begint pas het onderscheid maken tussen de bij- en hoofdzaken!

Bij- en hoofdzaken scheiden

Je gaat nu alle stappen in belangrijkheid waarderen. Dit kan je doen door ze een cijfertje van 1 t/m 5 te geven of bijvoorbeeld een a t/m e. Zo staat de 1 voor de dingen die je echt moet doen. Kom je niet onderuit! 2 staat voor dingen die wel moeten, maar met minder urgentie. Die kan je dus eventueel ook morgen of overmorgen doen. 3 staat voor dingen die je eigenlijk wel zou moeten doen, maar waarbij het niet erg is als ze niet gebeuren.

Of anders gezegd: waarbij het prettig is als ze gedaan zouden worden (ja, dat klinkt al minder urgent). 4 zijn dingen die je best aan een ander zou kunnen overlaten en daardoor scheelt dat jou weer een hoop werk en/of tijd en 5-zaken, tja, die probeer je gewoon zo min mogelijk te doen want eigenlijk doen die er niet echt toe.

Inderdaad, dingen als elke vijf minuten je e-mail checken. Volstrekt overbodig. 1x per dag zou misschien ook best wel vaak genoeg zijn…en zeker al je sociale media!

En nu dus op naar die kikker

De volgende stap is dus dat je je nu eerst met die nummer 1 taak bezig gaat houden. Dat is dus je kikker. En je begint pas bij een volgend punt als die kikker opgegeten is! Door eerst je taak goed af te maken voordat je aan een volgende begint, voorkom je dat je met heel veel bezig bent en er dus helemaal niks afkomt.

Met andere woorden: dat je dus uiteindelijk alleen maar tijd verknoeit en er gewoon niks daadwerkelijk goed gebeurt.

Ander pluspunt: door eerst die kikker te doen, ben je meteen van het moeilijkste af…want meestal is dat ook wel zo. Hoewel dat uiteraard afhangt van het doel wat je hebt.

Soms zijn juist die vervelende, kleine nietszeggende klusjes de berg waar je tegenop ziet. Maar kijk dan eens naar je lijstje. Op welk nummer staan zij? Moeten ze eigenlijk wel echt gedaan worden? Kan je ze niet uitbesteden of gewoon minder vaak doen? Zodat je meer tijd overhebt voor de grote kikkers in het spel?

Meer tips tegen uitstelgedrag

Nu is dit allemaal gebaseerd op het boek, maar natuurlijk zijn er meer tips nuttig die jou kunnen helpen om uitstelgedrag te voorkomen. Daarom hier nog een aantal tips in het kort:

  • Zie je op tegen een grote taak? Hak het in stukjes en beloon jezelf iedere keer als je een stukje afhebt. Zo wordt het simpeler om op te pakken én je hebt meer overzicht
  • Geloof in wat je doet! Motivatie geeft vleugels…
  • Plan duidelijk tijd in voor iets wat je wilt bereiken. Als je het af laat hangen van spontaan er tijd voor hebben, dan kan je het wel vergeten
  • Zet je telefoon op stil, open je mail niet, maar richt al je aandacht op je taak
  • Zorg dat je voldoende rust en ontspant. Werken in een stressmodus helpt de meeste mensen niet (hoewel ik mensen ken die juist in een stressmodus tot grootse dingen komen…, maar dat weet je van jezelf het beste. En ook zij zullen tussendoor toch echt hun rustmomenten moeten pakken!).
  • Voorkom verslavingen! Wát? Ja, ben je verslaafd aan roken, alcohol, maar bijvoorbeeld ook suiker, dan kan het zo zijn dat je lichaam dus niet goed kan functioneren omdat het schreeuwt om een sigaret of nog een snoeptrommel om leeg te eten… Lekker geconcentreerd bezig zijn is er dan niet meer bij.
  • Te perfect iets willen doen en dus nooit aan je eigen eisen kunnen voldoen. Heel teleurstellend voor jezelf én demotiverend. Niet doen dus! Je best doen is goed genoeg!
Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *