Bewust omgaan met de wereld om je heen; heel eerlijk, ik kan niet met volle overtuiging zeggen dat ik hier actief mee bezig ben (geweest). Als ik er nu zo over nadenk kan ik daar best een beetje van balen.
Oké, het lijkt een hoop gedoe om duurzaam (of duurzamer) te gaan leven, maar eigenlijk is dat het helemaal niet. Keep it simple is the key, zeker als je kinderen hebt. Hieronder 10 duurzame tips, waar zelfs ik, als echte “niet-duurzamert”, de uitdaging mee aanga. Doe je mee?
Verwarming uit
Mijn partner is, wat ze noemen, een echte koukleum. Nu roep ik al jaren (ja, serieus..jaren) dat hij een vestje aan moet trekken als hij het koud heeft en niet standaard de verwarming moet aanknallen. Kou kun je je op kleden, ook in je bed!
De verwarming op 18 graden is echt meer dan prima en in de nacht zou je zelfs nog voor een graadje minder kunnen gaan. Het is namelijk echt niet gezond om te slapen met de verwarming aan. Ik krijg er zelfs knallende koppijn van, als ik dat doe.
Gewoon een extra dekentje op je bed in de winter en je slaapt heerlijk. En in de zomer is het vaak een stuk warmer in huis, dus heb je die verwarming al helemaal niet nodig.
Maak een boodschappenlijstje
Dit vind ik dus echt nog steeds een ontzettende uitdaging. Iedere keer neem ik het mezelf voor om een lijstje te maken, maar uiteindelijk sta ik dan toch zonder lijstje in de supermarkt. Helemaal niet handig, want je pakt dan automatisch allemaal dingen die je echt niet nodig hebt.
Tipje tussendoor: ga sowieso niet met een lege maag boodschappen doen!! Dus, vanaf nu een lijstje…scheelt geld en ook (uiteindelijk) afval, wat natuurlijk weer beter is voor het milieu.
Zet apparaten niet op stand by
Dit zijn de echte stille stroomvretertjes. Wat je vaak niet doorhebt, is dat de televisie op standbystand ontzettend veel stroom verbruikt, evenals het lampje van de magnetron, de computer die nog aanstaat etc.
Probeer deze apparaten allemaal uit te zetten, scheelt je stroom en de kans op kortsluiting is een stuk minder. Opladers en lampen die continu in het stopcontact zitten zijn ook ongemerkt energieslurpers.
Je kunt dit oplossen door een verlengsnoer te gebruiken waar een stekkerdoos aanzit met een aan/uitknop. Zo zet je in één beweging alles uit (en uiteindelijk weer aan, als je het nodig hebt).
Pak vaker de fiets
Haha, voor een echte fietsliefhebber zoals ik (kuch…niet dus), wordt dit wel echt een dingetje. Ik wandel liever dan dat ik fiets en voor de grote(re) afstanden pak ik toch vaak de auto.
Ook als ik boodschappen moet doen (met kind of kinderen) is de auto toch wel heel makkelijk. Ik kan in één keer alles meenemen en als het regent blijf ik droog. Toch is het pakken van de fiets een stuk beter voor het milieu én voor je gezondheid. En je hebt in ieder geval geen last meer van files etc.
Sticker op de bus tegen reclamefolders
Wij hebben dit al jaren, gewoonweg omdat ik het onzin vind dat er zoveel folders worden verspreid. Je kunt tegenwoordig alles terug vinden op het internet en er zijn zelfs speciale apps waar je alle folders in kunt bekijken.
Er schijnen op jaarbasis gemiddeld 1600 stuks aan ongeadresseerde reclamefolders/boekjes etc. in je brievenbus te vallen, als je geen sticker erop plakt. Dat is bijna 30 kilo papier per adres!
Zonde, want er gaat een hele hoop ongelezen zo de bak weer in. Voorkom de kosten die gemaakt worden door het drukken en het verspreiden, maar ook voor het verwerken van het papierafval. Je kunt hier de stickers gemakkelijk bestellen.
Eten invriezen
Wist je dat we per jaar zo’n 40 kilo eten per persoon weggooien?! Nou, ik schrok er best wel van toen ik dat hoorde. Dat staat ongeveer gelijk aan 150 euro, wat je dus ook voor iets anders had kunnen gebruiken.
Vries daarom overgebleven eten altijd in. Het kan namelijk zomaar zo zijn dat iemand uit het gezin een keertje alleen moet eten. Je hoeft je dan in ieder geval niet druk te maken, want het avondeten ligt dus zo voor het grijpen.
Of maak expres een heel grote pan macaroni, waarvan je vervolgens een aantal porties invriest. Gaat het om eten dat je niet in kunt vriezen, bekijk dan eventjes of je het de volgende dag nog zou kunnen eten, of maak iemand anders er blij mee (bijvoorbeeld die ene oudere buurvrouw twee huizen verderop).
Waterbesparende kranen
Ik ben de enige in dit huis met lang haar, wat ik dus om de dag moet wassen, maar ik sta het kortste onder de douche. Ik vind het niet zo nodig om onder de straal te blijven staan tot ik gerimpeld ben van het water.
Als ik klaar ben, ben ik klaar….ik heb tenslotte wel meer te doen! Het schijnt dat de gemiddelde Nederlandse 8 á 10 minuten per dag onder de douche staat. Per minuut verbruik (of verspil) je ongeveer 10 liter water (wow! wist jij dat?).
Om water te besparen kun je een waterbesparende douchekop installeren, of korter douchen. Kies je voor het laatste dan kun je, als je ongeveer 5 minuten gaat douchen, ruim 30 liter warm water besparen per douchebeurt.
Indien heel Nederland dit doet, dan besparen we per jaar 28 miljard liter water! Who’s with me?
Duurzame huishoudboekje
Say what? Zijn er echt serieus nog mensen die dit gebruiken? Ik weet van vroeger nog wel dat ik dit wel eens her en der voorbij zag komen, maar tegenwoordig.. Geen idee wie dit gebruikt?! En dan toch raak ik geïntrigeerd door dit fenomeen (uit het jaar kruik).
Eigenlijk is het namelijk helemaal niet zo verkeerd om precies te weten wat er binnenkomt en wat er uitgaat. Tegenwoordig pakken we allemaal heel snel onze pinpas, waardoor het overzicht een beetje zoekraakt.
Indien je weet wat je uitgegeven hebt, kun je ook meteen eens kijken waar je dus eventueel op zou kunnen besparen om zo duurzamer te leven. Gelukkig zijn er tegenwoordig zat digitale varianten en hoef je het niet meer neer te pennen in een boekje (kan wel natuurlijk hè, als je dat prettiger vindt).
‘s Nachts de wasmachine aan
Het is niet meer bij iedereen zo, dat er een dag- en nachttarief is voor het energieverbruik, maar voor de mensen die dit wel hebben, gebruik het! Kijk eens bij jouw energiebedrijf of dit voor jou van toepassing is.
Enne, je hoeft er echt niet midden in de nacht uit om de was aan te zetten hoor, want er zit vaak een uitstelknop op je wasmachine, zodat de was vanzelf aanschiet wanneer jij dat wilt. Handig!
Flexitariër worden
Eet in ieder geval één keer per week geen vlees. Indien iedere Nederlander dit zou doen, dan levert dan een besparing op die gelijk staat aan één miljoen minder auto’s op de weg. Verder is het beter voor je gezondheid, het dierenwelzijn én het milieu om minder vlees en zuivel te eten.
Verder draagt het bij aan een eerlijke verdeling van het voedsel in de wereld. Wij eten sowieso één keer per week (soms vaker) geen vlees, mede om bovenstaande redenen.
Op welke manier draag jij je steentje bij aan een duurzame(re) levensstijl?
Leave a comment