Skip to Content

Duurzame kerstboom

Een duurzame kerst is een nobel streven, dat eigenlijk hartstikke past bij de kerstgedachte. Maar hoe doe je dit nu met de kerstboom? Wat is er duurzamer: een nepboom of toch een echte? En waar kan je nog meer op letten om van je kerstboom een duurzame kerstboom te maken?

Wat is beter: nep of echt?

Een vraag die helaas niet zomaar 1,2,3 te beantwoorden is. Het hangt van heel veel dingen af. Een kunstkerstboom neemt immers productieprocessen met zich mee en dat soort zaken, waardoor het ook het milieu belast, alleen op een andere manier.

Maar een echte boom wordt bij de één heel duurzaam gekweekt met zo min mogelijk troep, terwijl een andere kweker lustig bestrijdingsmiddelen rondstrooit. Daarnaast wordt er steeds meer gekeken naar de materialen waarmee de kunstbomen gemaakt worden.

Wat vooral uitmaakt is hoelang je van je boom geniet. Volgens Duurzaamthuis.nl is je kunstboom na 16 jaar gebruik wel duurzamer. Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden zou je moeten kijken naar veel factoren:

  • Waar is de kunstboom van gemaakt?
  • Hoe is het productieproces?
  • Hoe wordt de echte boom gekweekt?
  • Hoe worden de bomen vervoerd?
  • Hoe lang ga je de boom gebruiken (en dat kan je natuurlijk nooit van tevoren zeggen…)

Enzovoort

Wat is dus beter? Ik waag me dus maar even niet aan een bepaalde uitspraak, want het is duidelijk niet zo eenvoudig en in zijn algemeenheid te zeggen!

Een kunstkerstboom gebruik je lang

Een kunstkerstboom is gemaakt om lang te gebruiken. Als je hem na drie jaar alweer zat bent en gewoon weer over gaat op een nieuwe, dan sla je de plank natuurlijk helemaal mis. Of je moet de boom wel gewoon verkopen, zodat het toch nog langer gebruikt wordt. Wil je duurzaam bezig zijn dan koop je je kunstkerstboom dus voor echt heel lang. Zelf doe ik inmiddels al meer dan 25 jaar met dezelfde boom.

Oké, hij is nu niet echt mooi meer, dus het wordt nu langzamerhand wel tijd om naar iets anders om te gaan kijken, maar toch. Ik heb 27 jaar geleden een kerstboom gekocht en daarna dus niet meer. Gezien die 16 jaar die hierboven genoemd werd, was mijn keuze destijds dus zeker beter voor het milieu…

Tweedehands kopen

Een andere optie is niet alleen duurzaam maar ook goedkoper voor jou: koop een tweedehands exemplaar. Zo hoef je niet opeens veel uit te geven, maar heb je toch een mooie boom. En ook nog eens één waarmee jij het milieu niet extra hebt belast. Hij bestond immers al veel langer.

Een echte boom: neem er één met kluit

Lang doen met je boom is ook aan de orde voor je echte boom. Hoe langer je ermee doet, hoe minder bomen er immers gekapt moeten worden. Je doet langer met je boom door te kiezen voor een boom met kluit. Deze kan je in je tuin zetten (of bij iemand anders) en daar lekker gaan laten groeien. Zo gaat er geen boom nodeloos verloren.

Een andere optie is het huren/adopteren van een kerstboom. In die gevallen breng je de boom na de feestdagen weer terug. Heb je hem geadopteerd, dan kan je de boom het jaar daarop weer ophalen. Dit kan zo’n 3 tot 5 keer met dezelfde boom.

Zelf boom zagen

Het is ook mogelijk om zelf je boom te zagen, dit kan bijvoorbeeld op de Veluwe. Dit zijn dus echte kerstbomen, maar is ook zeer zeker duurzaam doordat je een bijdrage levert aan het onderhoud van dit natuurgebied. De dennenbomen groeien namelijk op de unieke, open stuifzandgebieden van het Park. Als de bomen daar niet verwijderd worden, zal dit bijzondere landschap dichtgroeien en verdwijnen.

Lees ook: Eigen kerstboom zagen Veluwe
Lees ook: Kerstboom zagen of uitgraven in Nederland

Milieukeurmerk voor kerstbomen

Wil je zeker weten dat je goed bezig bent? Dan kan je gaan voor een boom met het milieukeurmerk. Dan weet je zeker dat je een boom hebt die zonder kunstmest en zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen is gekweekt. Deze bomen kan je vooral adopteren. Bij een tuincentrum is het misschien even zoeken.

Koop een boom dichtbij huis

Duurzaam bezig zijn betekent ook dat je beter dichtbij huis je boom koopt. Zo voorkom je onnodig gereis. Dat je daarmee goed bezig bent voor het milieu zal niet meer uitgelegd hoeven worden.
Hoe hou je je boom mooi?

Heb je een boom met kluit zorg dan dat je boom voldoende water krijgt. Uitdroging is één van de redenen waarom bomen met kluit het toch niet redden. Je kunt de boom dan ook beter niet bij de verwarming zetten of op andere hete plekken in huis. Bijvoorbeeld in de volle zon (als die schijnt) of onder een hete lamp.

De boom geef je iedere dag water. Dat geldt trouwens voor iedere boom, dus ook die zonder kluit. Het voordeel van huren is dat de boom de korte periode bij jou in huis wel zal overleven. Dit zou voor zo’n 90% het geval zijn.

Bewust kiezen voor decoratie

Wil je bewust omgaan met je boom, dan kan je ook bewust omgaan met de versieringen die je erin hangt. Zo zou je kunnen kiezen dat je geen plastic voorwerpen gebruikt. Doe je dit wel? Zorg dan dat dit ook voor heel veel jaren is en niet voor maar 1 jaar.

Lampjes horen er natuurlijk ook bij. Want wat is een boom zonder lichtjes, nietwaar? Kies voor LED-lampjes. Ook kunstsneeuw moet je voorzichtig mee zijn. Veel namaaksneeuw is gemaakt van plastic met een chemisch laagje.

Zeker buiten zal het door de wind overal en nergens terechtkomen en je kunt zelf al wel aanvoelen dat dat niet goed is voor de natuur. Daarbij blijft er ook op de plek zelf vaak wat liggen en krijg je het nooit helemaal weg. Liever niet doen dus. Maak de boom vooral mooi met LED-verlichting en vergeet de nepsneeuw…

Als je de boom weggooit

Is jouw boom aan het einde van zijn bestaan gekomen? Ook dan kan je even bewust kiezen voor het verloop hiervan. Een kunstboom laat je op de juiste wijze afvoeren als afval, bij het grofvuil dus. Maar ook je echte boom kan je beter bij de afvalverwerking aanbieden.

Het is een prachtgezicht als de kerstbomen ergens verbrand worden, maar voor het milieu is het niet goed. Bij de afvalverwerking is de milieuvervuiling heel klein. Als de bomen worden ingezameld door de gemeente, let dan dus even op wat er mee gebeurt.

Tegenwoordig zijn er veel gemeenten die de bomen niet meer verbranden. Doen ze dit nog wel? Dan kan je het dus beter zelf afvoeren.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *