Skip to Content

Duurzame cadeautjes; 10x kleine bedankjes en andere ideeën

Duurzame cadeautjes; 10x kleine bedankjes en andere ideeën

Onze maatschappij moet drastisch veranderen willen we ook onze kleinkinderen nog laten genieten van onze aardbol waarop we leven. Met name de wegwerpcultuur zal in zijn geheel weggeworpen moeten worden.

We doen al aardig ons best, we veranderen steeds in kleine stapjes. Denken al vaker milieubewuster na en proberen goed op te letten bij wat we kopen, van grote aankopen tot kleine cadeautjes.

Ga je voor elektrisch en hoe zuinig rijdt hij? Ben je de gelukkige die een nieuwe woning aanschaft, dan let je vooral op het label, zit het in de buurt van een B of A?

Oh gelukkig dan hoeven we niet zo veel meer te investeren in de woning. En een nieuw witgoedapparaat mag al helemaal niet lager dan een C op het label hebben staan.

Maar hoe zit dat met het kopen van kleinere producten? Ben je dan ook kritisch? Denk je daar ook goed over na? Of koop je zomaar iets, omdat het er leuk uitziet misschien?

Lees ook: Originele cadeautips voor kinderen en volwassenen

Goedkoop is duurkoop

Dit was één van de vele uitspraken die ik mijn moeder vroeger maar al te vaak hoorde zeggen.

Toen begreep ik ze niet, ik vond het vooral grappig klinken omdat ze het zei met een grappig stemmetje en het rijmde ook. Maar nu snap ik wel wat ze bedoelde. En ze heeft nog gelijk ook. Dit merk je vooral zodra je kinderen heb, ik wel in ieder geval.

Je krijgt door de jaren heen veel speelgoed en prulletjes in huis. Al dan niet gekregen als cadeautje of zelf aangeschaft. En deze voorraad groeit snel, zo snel dat de berg niet meer overzichtelijk is.

Kinderen weten niet meer wat ze nu allemaal hebben en kijken er ook niet meer naar om. Het ligt ergens te verstoffen wat erg zonde is van de aanschaf.

En omdat er ook heel veel winkels bestaan (zowel fysiek als online) waar je voor een paar centen al een leuk speeltje kan kopen zijn we ook geneigd om hier net iets vaker dan we wenslijk vinden aan toe te geven en het toch maar te kopen, ach zo duur was het toch niet.

Maar ja, als het geen goede kwaliteit heeft en het na één keer vallen uit elkaar ligt en het dus in de prullenbak belandt, kun je net zo goed die paar centen meteen in je kliko werpen.

Jong geleerd is oud gedaan

Je weet misschien als geen ander hoe moeilijk het kan zijn om te veranderen, om anders over dingen na te denken en om anders om te gaan met middelen en bezittingen.

Ben je van kind af aan gewend om wat kapot is direct weg te gooien en te vervangen voor een nieuw product uit de winkel, dan ga je waarschijnlijk ook niet zelf zitten sleutelen aan het klepje van je koffiezetapparaat wat ineens niet goed meer sluit. Je koopt wel een ander.

En helaas is deze levensstijl dus verre van duurzaam. Door even goed naar het klepje te kijken had je misschien kunnen zien dat het verkeerd in de houder zat.

Als je het opnieuw vast had geklikt in de klemmetjes was er niks meer aan de hand en kon je nog jaren koffie zetten met dit apparaat. Zonde dan toch eigenlijk dat je het zo snel hebt weggedaan, ook voor je portemonnee.

Ouders die zuinig leven en wat minder spullen om zich heen verzamelen leren kinderen ook direct zo op die manier te leven. Dat je dus niet 101 knuffels nodig hebt, maar dat er gewoon 1 allerliefste knuffel om mee te spelen en te kroelen al voldoende kan zijn.

Als iets stuk is en je probeert het zelf weer te maken of je brengt het weg naar bijvoorbeeld een ‘repair café ” dan ben je juist weer extra blij als je het daarna weer als nieuw kunt gebruiken.

En ook dit nemen kinderen voor de rest van hun verdere leven met zich mee. Niet meteen weg doen, maar even kijken of het nog op te lossen is.

Ook met Sinterklaas en Kerst is het goed om hier rekening mee te houden; denk bijvoorbeeld aan de 4 cadeautjes regel.

Marktplaats

Zelf ben ik ook heel erg van het struinen en verzamelen van oude spullen, heerlijk een brocante rommelmarkt bezoeken of even door de kringloop een rondje maken en zodra we bijvoorbeeld in huis willen veranderen van meubels is marktplaats het eerste waar ik op zit. Een Ikea kan altijd nog bezocht worden.

Weggooien is zonde

En ook hier is Marktplaats een mooie uitkomst voor. Speelgoed, kleding, meubels, alles waar je op uitgekeken bent, of wat je niet meer nodig hebt of niet meer past, alles is weer met een leuk prijskaartje voor iemand anders.

Waarom zou je het weggooien als er nog een ander heel blij mee kan zijn? Dat is eigenlijk best raar als je er goed over nadenkt.

Duurzame producten

Is het een hype, een nieuwe trend of een nieuwe bevlieging? Ineens lijkt overal het woord “duurzaam” op geplakt te zitten. Wat de reden ook is, als het echt 100% duurzaam is, zowel in het maakproces als in kwaliteit van de materialen kan het nooit fout zijn.

En ja het lijkt misschien nog een ver weg van je bed verhaal om de aardbol te moeten redden, maar als we niks blijven doen is het te laat.

Dus laten we allemaal wat meer duurzame stapjes gaan zetten, dan komen we echt al een heel eind. Wij proberen ook momenteel verschillende dingen uit.

Bijvoorbeeld in de badkamer; geen plastic tandenborstels meer maar elektrische tandenborstels en voor de handzame borstels schaffen we nu bamboetandenborstels aan.

Tandpasta uit een tube staat niet meer op de wastafel, wel hebben we nu een potje pilletjes met frisse muntsmaak staan. Die kauw je kapot, je maakt je tandenborstel een beetje nat onder de kraan en je gaat poetsen. Simpel als wat.

Douchegel en shampoo zijn ook zo goed als de deur uit, we wassen ons nu met shampoo bars en zeeptabletten zonder plastic meuk.

Het is wel even zoeken naar de goede producten die we alle 5 prettig in gebruik vinden, maar het geeft wel een goed gevoel om toch zo die kleine stap in een groenere wereld te zetten.

Duurzame cadeaus

Zodra er een gelegenheid is om iemand te verrassen met een leuk cadeau, denk dan ook eens duurzaam.

Want ook hiermee kunnen we de wereld weer een stukje beter maken. Koop een cadeau waar een pasgeboren baby echt een aantal jaren mee kan spelen. Bijvoorbeeld houten blokken, een houten treinbaan, een stevig poppenhuis, een houten poppenwagen.

Producten die niet massaal in China worden gemaakt maar zoveel mogelijk lokaal, die dus niet een maandenlange bootreis hebben afgelegd of een dure vlucht moesten maken.

Producten die gemaakt zijn met natuurlijke materialen, zonder giftige verfstoffen, met gerecyclede materialen, met stoffen als wol en pure katoen geen synthetisch materiaal.

Hieronder heb ik wat leuke tips voor je om cadeau te doen aan nieuwe wereldburgers.

Houten rollenspel

Speelgoed gemaakt van goed hout. Het blijft mooi, splintert niet en heeft geen giftige verfstoffen. Het materiaal kan tegen behoorlijk wat stootjes en het heeft geen batterijen die kunnen lekken en een enorme licht- en geluidshow afgeven.

Gewoon lekker in alle rust kunnen spelen, genieten van je kopje koffie, een mooie foto maken, een telefoongesprek voeren, iets afrekenen bij de kassa. Welke rol je ook wilt spelen, er is voor alles wat.

Ik zou je het liefst in een doosje willen doen

Een klein bewaardoosje van mooi duurzaam hout. Leuk om een klein haarlokje in te bewaren, of melktandjes of een eerste ringetje bijvoorbeeld.

Je kunt deze doosjes ook laten graveren, leuk om de naam van het kind er op te laten maken om het persoonlijk te maken.

Een groene oefenlepel

De groene oefenlepel. Groen in de zin van ecologisch en dus niet letterlijk groen want deze lepels zijn uiteraard ook in andere kleuren te verkrijgen.

Maar dit materiaal is duurzaam in gebruik en vrij van giftige en schadelijke stoffen. Zo zitten er bijvoorbeeld geen stoffen als BPA, polypropyleen en flalaten in.

De lepel ziet er uit als een konijnenhoofd met lange oren. Vandaar de naam bunny lepel.

Het voordeel van de 2 handvatten is dat je je kind kunt begeleiden met het naar de mond brengen van de lepel. Samen houden jullie nu namelijk de lepel vast. Dit zal hopelijk minder geknoei opleveren aan tafel.

Houten speelset

Een prachtige houten speelset kan echt jarenlang meegaan en voor ontelbare speeluurtjes zorgen. Zo ook deze boerderij met alle dieren die daarbij horen. Laat je fantasie de vrije loop gaan en beleef de leukste avonturen op de boerderij.

De speelset is altijd nog uit te breiden door bijvoorbeeld je blokkendoos erbij te schuiven. Zo kun je nog een extra stal bouwen of een schuur voor de machines.

En als een kind op jonge leeftijd hiermee speelt is het geen probleem als er op de onderdelen wordt gesabbeld, want dit hout heeft het speciale PEFC-keurmerk.

Kleurkrijtjes

Kleine knuistjes moeten leren hoe een pen of potlood het beste kan worden vastgehouden. Dit gaat niet vanzelf, maar hier kun je wel extra goed mee oefenen als de vorm van het krijtje of pen je al min of meer dwingt om de juiste pengreep te hebben tijdens het kleuren.

Deze krijtjes zijn niet giftig dus voor heel kleine knuistjes al snel een lust om mee te kleuren.

Schommelen

Een prachtige schommel die niet alleen voor buiten te gebruiken is, maar ook voor binnen! Ideaal om tijdens een natte regendag toch even lekker heen en weer te kunnen zwieren. De mooie natuurlijke materialen maken het ook meteen een leuke eye-catcher in je interieur.

Toren bouwen met stapelbekers

Simpel en strak design maar onwijs veelzijdig in gebruik. Met deze speelbekers kun je een toren stapelen, de bekers in elkaar zetten, gooien, kunnen mee in bad en maken zelfs muziek.

Wat een uitdagend speelgoed. En ook goed om te weten dat dit veilig en verantwoord is, 100% BPA en PVC vrij, dus geen schadelijke stoffen.

Wobbelen

Geen overdreven luidruchtige loopauto met lichtjes en geluid. Geen batterijen nodig om hier plezier aan te beleven. Wat een verademing alleen al, zeker ook voor de ouders. De Wobbel biedt veel speelvariatie.

Het is niet zomaar een ding om op te wiebelen, maar je kunt er echt alle kanten mee op. Gebruik je fantasie en tover je Wobbel om tot paard om op te hobbelen, of brug om onderdoor te kruipen, of tafeltje om thee aan te drinken.

Je kunt er winkeltje mee spelen of poppenkast, je kunt er heerlijk ontspannen in liggen en wegdromen terwijl je ligt te schommelen.

Je kunt er je balans mee oefenen en spieren trainen om op kracht te komen, je kunt er evenwichtsoefeningen bij doen wat ook weer een goede basis is voor het leren fietsen straks. Of je kunt het als glijbaan gebruiken. Of zelfs als schans voor je autootjes.

Eigenlijk kun je de Wobbel dus altijd wel gebruiken. En zo zit er dus ook geen leeftijdslimiet aan. Door de vilten onderlaag zal de Wobbel ook veilig zijn in gebruik voor je vloer in de kamer. Dus je hoeft je kind niet af te remmen als het ineens dolenthousiast gaat spelen.

Plasticvrije zeep

Zeep wat zowel goed voor jou is als voor het milieu omdat er geen plastic in zit. Dat klinkt goed hè?! Er zijn verschillende merken zoals Naïf, Weleda en Petit &Jolie kun jij je kleine hummel letterlijk van top tot teen weer fris en fruitig schoon krijgen.

Want deze zeep maakt niet alleen de huid schoon maar ook de haartjes fris en zacht en makkelijk doorkambaar. Dat scheelt weer flink wat flesjes op de plank dus.

Uitwasbare poetsdoekjes

Als je een baby in huis hebt weet je al vrij snel dat je er een extra kliko bij kunt aanvragen. Er gaan per dag flinke hoeveelheden luiers en luierdoekjes in de prullenbak. Deze hoeveelheid afval is best te verlagen.

Zeker als je gebruik maakt van herbruikbare en uitwasbare middelen. Duurzame luiers kun je tegenwoordig ook (weer, net als vroeger) van katoen kopen en ook de poetsdoekjes voor billen en snoetjes kun je van uitwasbaar materiaal aanschaffen.

Meegroeifiets

Een driewieler / fiets waar je maar liefst 4 jaar mee vooruit kunt! Deze fiets groeit namelijk met je mee. In een simpele handeling is dit vervoermiddel om te toveren van driewieler zonder pedalen.

Naar driewieler met pedalen, tot loopfiets zonder pedalen en vervolgens tot fiets met pedalen. Hier kun je dus echt wel heel wat fietsuurtjes in steken!

Geen excuus meer om je te verschuilen achter een smoes als “ik weet het niet”, want nu weet je het wel. Hier zit vast wel iets leuks tussen wat je kunt kopen als cadeautje.

Het hoeft ook niet direct een megagroot cadeau te zijn, zoals je ziet zijn er ook genoeg leuke mooie kleine producten op de markt die duurzaam zijn.

Kleding

Of ga voor kleding, bij voorkeur die duurzaam is.

Kijk gewoon goed rond, en weet ook al is het klein….elke stap is er één. En ook die ene stap is de stap in de juiste groene richting. Ook dit doen we samen en als je dan ook nog in je achterhoofd nagaat hoeveel kleine stapjes we alle 16 miljoen in Nederland kunnen zetten, wordt het ineens een heel flinke stap.

Deze cadeautjes vind je onder andere hier

Veel shop plezier, liefs Isabell xxx

Isabell Muller

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *