Skip to Content

Duurzaam huishouden; kiezen voor echt groene energie

Duurzaam huishouden; kiezen voor echt groene energie

Duurzaam leven; een thema wat je steeds vaker in de maatschappij en ook hier tegenkomt. Het was natuurlijk fijn dat we hebben kunnen genieten van een extra lange zomer, maar we hebben ook gezien wat (nu al) de gevolgen hiervan kunnen zijn.

Alle beetjes helpen. Zo komt er een verbod op gebruiksplastic zoals wattenstaafjes en rietjes in een poging om de plastic soep in de oceanen tegen te gaan, zoeken we naar alternatieven voor het gebruik van aardgas en is het de bedoeling dat Nederland in 2030 zonder fossiele energie kan.

Dat betekent ook een toename in het gebruik van groene energie, opgewekt door gebruik te maken van duurzame energiebronnen zoals wind, water en zonne-energie.

Energietransitie naar een duurzame samenleving

In 2030 zonder fossiele energie? Oftewel overstappen van grijze energie (elektriciteit die is opgewekt met brandstoffen zoals kolen, bruinkool, gas en olie), naar groene energie. Dat is een zeer ingrijpende doelstelling die nogal wat voeten in de aarde heeft.

Op dit moment zijn het voornamelijk nog de grote bedrijven die er mee bezig zijn. Al heb je natuurlijk ook de koplopers en consumenten die bijvoorbeeld een warmtepomp installeren in huis.

Bij nieuwbouwprojecten wordt er al rekening gehouden met deze doelstelling en zijn er hele wijken waar al geen gasleiding meer loopt en er wordt gezocht naar alternatieven.

Huizen worden steeds vaker gebouwd met zonnepannelen zodat je ook je eigen energie kan opwekken. Zeker nu de energietarieven zo stijgen, wordt het alternatief van zonnepanelen steeds populairder.

Het grootste deel van Nederland heeft echter een afwachtende houding tot er meer duidelijkheid is. Of totdat bepaalde oplossingen goedkoper zijn, want de energietransitie is niet goedkoop.

Sjoemelenergie

Al een aantal jaar kan je kiezen als je aangesloten wordt op het elektriciteitsnetwerk tussen groene of grijze energie. Wist je al dat, als je kiest voor groene energie, net als 69% van de Nederlanders, dat niet altijd wil zeggen dat je ook echt groene energie krijgt?

De elektriciteit die jij krijgt is dezelfde als die de buren krijgen, of verderop in te straat. Het wil alleen zeggen dat het bedrijf waar je het abonnement hebt afgesloten een andere manier gebruikt om de energie op te wekken en dus een aandeel levert aan de totale energievoorziening van Nederland.

Op zich wel logisch, dat er niet speciale gasleidingen worden aangelegd. Daarnaast heb je de zogenaamde sjoemelenergie, dit is groene energie die je op papier inkoopt.

Het bedrijf waar jij voor kiest wekt die energie niet zelf op, maar koopt een zogenaamd certificaat uit het buitenland  zoals Noorwegen of Italië waar groene energie wordt opgewekt.

Op papier koop je dus groene energie, in de praktijk krijg je gewoon de grijze energie die hier in Nederland opgewekt wordt.

Slechts 6,6% van alle energie die in Nederland opgewekt wordt is groene energie! Op Luxemburg na, wekt Nederland de minste groene energie op van de hele EU.

Kiezen voor een 100% groene energieleverancier

Duurzaam leven; een thema wat je steeds vaker in de maatschappij en ook hier tegenkomt. Het was natuurlijk fijn dat we hebben kunnen genieten van een extra lange zomer, maar we hebben ook gezien wat (nu al) de gevolgen hiervan kunnen zijn.

Verreweg de eenvoudigste manier om je woning te verduurzamen, is te kiezen voor een energieleverancier die zelf op een 100% duurzame manier energie opwekt in Nederland en dus niet elders inkoopt.

Hoe meer mensen kiezen voor echt groene stroom hoe groter het aandeel daarvan bij de netbeheerder. Met je overstap van grijze naar groene energie stoot je jaarlijks 4 ton CO2 minder uit. Dat evenveel als 28 keer vliegen naar Parijs!

In het rapport van de Consumentenbond/Greenpeace/Wise worden de groenste energieleveranciers gepresenteerd. Dit jaar zal Qurrent voor de 5e keer de groenste energielevenrancier zijn!

Duurzaam leven; een thema wat je steeds vaker in de maatschappij en ook hier tegenkomt. Het was natuurlijk fijn dat we hebben kunnen genieten van een extra lange zomer, maar we hebben ook gezien wat (nu al) de gevolgen hiervan kunnen zijn.

Overzicht van alle energieleveranciers in Nederland en hun rapportcijfers volgens het rapport van de Consumentenbond in een vergelijking naar de groenste energie.  In deze kolom zie je drie categorieën terugkomen:

Voorlopers

Dit zijn leveranciers die meewerken aan de overgang naar een schone energievoorziening. Ze bouwen bijvoorbeeld windmolens of kopen windstroom via langjarige contracten.

Middenmoters

De middenmoters kopen vooral in op de stroommarkt. Ze leveren wel groene stroom aan de meeste (particuliere) klanten. Veel bedrijven vallen onder de ‘middenmoters’.

Achterblijvers

Bij de achterblijvers overschaduwt de betrokkenheid bij kolen- of kerncentrales eventuele duurzame initiatieven. Ze produceren nog kolenstroom in Nederland en zijn onderdeel van grote ondernemingen die ook in het buitenland op grote schaal fossiele en nucleaire activiteiten ontplooien.

Qurrent; de groenste energieleverancier

Een Nederland zonder fossiele energie in 2030! Een droom om de energietransitie in Nederland te versnellen betekende het begin van Qurrent.

Hun missie is om samen groen groot te maken. Qurrent verkoopt 100% groene energie van Nederlandse wind en zon. Daarnaast helpen ze om zelf energie op te wekken zoals zonnepanelen of windtegoed, of nog belangrijker, te besparen! 

Dit doen ze door het geven van tips, het inspireren met praktijkvoorbeelden of het verkopen van energiebesparende producten. In vier jaar tijd zijn er al meer dan 120.000 mensen enthousiast gemaakt voor groene energie en is het energieverbruik van trouwe klanten met gemiddeld 17% teruggebracht.

Tips voor een duurzaam huishouden

Heel leuk en aardig die energietransitie, maat het blijft voor veel mensen een “ver van mijn bed”-show. Dat hoeft echter niet, nieuwsgierig naar of en wat je er zelf aan kan doen? Je bent niet de enige die daar wel eens over nadenkt.

Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat bijna 70 procent van de Nederlanders denkt na over hoe ze duurzamer kunnen omgaan met energie. Van alle maatregelen die mensen kunnen nemen om energie te besparen, zijn vooral het zuiniger omgaan met warm water en met elektrische apparatuur favoriet.

Daarnaast staat 43% stil bij het zelf opwekken van groene energie! Wat je concreet kan doen binnen je eigen huishouden?

Isolatie

Goede isolatie is de basis van elke duurzame woning. Het maakt je huis comfortabeler en vermindert je gasverbruik. Isolatie laten aanbrengen is veel minder ingrijpend dan je denkt.

Vaak is de klus in een middagje gedaan. De kosten voor het laten aanbrengen van isolatie kan je op verschillende manieren terug verdienen.

Zo heb je in een geïsoleerd huis lagere stookkosten doordat er minder warmte verloren gaat. De kou blijft buiten en de warmte beter binnen. Minder stoken betekent minder energieverbruik en dus ook minder CO2-uitstoot en dat is goed voor het milieu.

Daarnaast wordt door isolatie de oppervlaktetemperatuur van de wanden hoger waardoor de kans op condensvorming vrijwel nihil is en je dus ook minder last hebt van vochtproblemen en schimmel.

En wordt geluidsoverlast veroorzaakt door open contact geluiden dan wordt dat door isolatie met polyurethaan voorkomen. Wist je trouwens dat een geïsoleerd huis een betere energielabel krijgt en daardoor ook meer waard is bij verkoop?

Tot slot krijg je 20% van de kosten terug via de subsidie energiebesparing eigen huis regeling als je je dak, vloer, gevel, spouw of glas laat isoleren.

Warmtepomp

Een warmtepomp is hét alternatief voor verwarmen met gas. Je gebruikt de warmte die in de lucht zit of in de grond. Je verwarmt je woning met natuurlijke warmte.

We moeten in Nederland zo snel mogelijk van het gas af. Vraag dat maar aan de Groningers. Alleen worden de meeste woningen nog verwarmd met gas. Deze fossiele energiebron zorgt voor veel CO2-uitstoot.

Maar dat gaat veranderen. Het tijdperk van de HR-ketel komt in zicht. Deze doet alles wat je cv-ketel ook doet: je huis verwarmen én warm water leveren.

Maar dan duurzamer, je CO2- uitstoot voor verwarming daalt met wel 35 tot 50 procent. Zo kun je jouw huis heel klimaatbewust all electric maken.

Je huis is echter alleen geschikt voor een volledige warmtepomp als het goed tot zeer goed is geïsoleerd. Dat wil zeggen: je hebt goede dak- en vloerisolatie, een gevulde spouwmuur en HR++ glas.

Dat komt omdat warmtepompen werken met een verwarmingstemperatuur van maximaal 45 tot 55 graden, waar een cv-ketel water van 60 tot 80 graden levert. Een slecht of matig geïsoleerd huis wordt met zo’n lage temperatuur niet warm genoeg.

Zelf energie opwekken; zonnepanelen of windtegoed

Al een aantal jaar kan je zelf je eigen energie opwekken, gewoon bovenop je eigen dak door middel van zonnepanelen. De kosten voor de aanleg hiervan zijn de laatste jaren sterk gedaald doordat er steeds meer bekend over is.

Daarnaast is het mogelijk om voor de aanleg hiervan ook subsidie aan te vragen. Zonnepanelen zijn een duurzame investering met een hoog rendement. Als er van zonlicht elektriciteit gemaakt wordt, komt er geen CO2 vrij. Terwijl je wel een lagere stroomrekening ontvangt.

Daarnaast is het mogelijk om bij sommige bedrijven zoals Qurrent een (stukje) windmolen (in Nederland) te kopen. Deze staat weliswaar niet op je eigen dak, maar kan bijvoorbeeld wel in de buurt staan.

Dat wil zeggen dat je voor een deel eigenaar bent van een windmolen, de baten die het opwekken van energie oplevert worden afgetrokken van je rekening zodat je dit direct terugziet in je verbruik.

Slimme thermostaat

Zelf hebben wij al een paar jaar een zogenaamde ‘slimme thermostaat’, deze werkt op wifi en kan je vanaf je telefoon bedienen. Daardoor kan je hem alleen aanzetten, of makkelijker uitzetten als je niet thuis bent of als het niet nodig is.

Daarnaast kan je kiezen voor een zogenaamde eco-stand waarbij een ruimte tot een vooraf ingestelde temperatuur verwarmd wordt. Of houdt hij rekening met de tijden dat je wel of niet thuis bent.

Energie besparen

Tot slot zijn er nog heel veel kleinere maatregelen die je kan treffen om te besparen op de hoeveelheid energie die je gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het uitzetten van de tv in plaats van standby, licht uit in ruimtes waar je niet bent, isolatie achter de verwarming zodat de warmte in huis weerkaatst en niet naar de buitenmuur.

Heb jij al stappen ondernomen om te kiezen voor een duurzamer huishouden?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *