Skip to Content

Dumplings: internationale recepten en variaties

Dumplings: internationale recepten en variaties

Dumplings zijn een populair gerecht dat over de hele wereld wordt gegeten. Van Azië tot Europa, van Noord-Amerika tot Zuid-Amerika, dumplings zijn overal te vinden en worden vaak beschouwd als een van de meest iconische gerechten van hun regio. In dit artikel zullen we de geschiedenis en variëteiten van dumplings onderzoeken en enkele van de beste dumplings van over de hele wereld bespreken.

Geschiedenis van Dumplings

Dumplings bestaan al duizenden jaren en hebben een lange en rijke geschiedenis. Het is niet bekend waar dumplings precies zijn ontstaan, maar het is waarschijnlijk dat het idee van het inpakken van deeg rond een vulling op verschillende plaatsen in de wereld is ontstaan. Dumplings waren populair onder nomadische volkeren, omdat ze gemakkelijk konden worden meegenomen tijdens lange reizen. Dumplings werden ook gebruikt als een manier om voedselverspilling te voorkomen, omdat restjes vlees en groenten konden worden gebruikt als vulling.

In China zijn dumplings al meer dan 1.800 jaar een belangrijk onderdeel van de culinaire cultuur. Dumplings werden oorspronkelijk gemaakt van tarwebloem, maar later werden andere soorten meel zoals rijstmeel en maïsmeel ook gebruikt. Chinese dumplings worden vaak geserveerd tijdens het Lentefestival, een belangrijk feest in de Chinese cultuur. Tijdens het festival worden dumplings gegeten als een symbool van welvaart en geluk.

In Europa werden dumplings vaak geassocieerd met de arme bevolking en werden ze vaak gegeten als een goedkope maaltijd. In Groot-Brittannië zijn dumplings een belangrijk onderdeel van de traditionele keuken en worden ze vaak geserveerd met stoofschotels en soepen. In Duitsland worden dumplings Knödel genoemd en worden ze vaak geserveerd met vleesgerechten. In Oost-Europa zijn pierogi’s populair, een soort dumpling die gevuld is met aardappelen, kaas en vlees.

In Noord- en Zuid-Amerika worden dumplings vaak gegeten als een comfortfood. In de Verenigde Staten zijn dumplings een populair bijgerecht bij kippensoep en worden ze ook vaak gevuld met fruit en gebakken als dessert. In Zuid-Amerika worden empanadas gegeten, een soort dumpling gevuld met vlees, kaas en groenten.

Soorten Dumplings

Er zijn veel verschillende soorten dumplings over de hele wereld, elk met hun eigen unieke smaak en textuur. Hier zijn enkele van de meest populaire soorten dumplings:

Chinese Jiaozi

Chinese jiaozi zijn gevulde dumplings die worden gestoomd, gebakken of gekookt. De vulling kan bestaan uit varkensvlees, rundvlees, groenten en kruiden. Jiaozi worden vaak geserveerd met sojasaus, rijstazijn en sesamolie.

Japanse Gyoza

Japanse gyoza is vergelijkbaar met Chinese jiaozi, maar de vulling kan ook garnalen en kool bevatten. Gyoza worden vaak gebakken en geserveerd met sojasaus en azijn.

Koreaanse Mandu

Koreaanse mandu zijn gevulde dumplings die vaak worden geserveerd in een soep of gebakken worden. De vulling kan bestaan uit varkensvlees, kimchi, tofu en andere ingrediënten.

Tibetaanse Momo

Tibetaanse momo zijn dumplings gevuld met rundvlees, groenten en kruiden. Ze worden meestal gestoomd of gebakken en geserveerd met chutney of saus.

Italiaanse Ravioli

Italiaanse ravioli zijn dumplings gevuld met kaas, vlees, groenten en kruiden. Ravioli worden vaak geserveerd met tomatensaus en kaas.

Poolse Pierogi

Poolse pierogi zijn dumplings gevuld met aardappelen, kaas, vlees of fruit. Pierogi worden vaak gekookt of gebakken en geserveerd met zure room.

Amerikaanse Chicken and Dumplings

Amerikaanse chicken and dumplings is een gerecht dat bestaat uit een stoofpot van kip en groenten met kleine, gekookte dumplings erbovenop.

Meer recepten vind je hier.

Dumplings in Nederland

In Nederland is het eten van dumplings nog niet zo bekend als in sommige andere landen, maar er zijn wel enkele plekken waar je heerlijke dumplings kunt vinden. Zo is er bijvoorbeeld een dumpling restaurant in Amsterdam genaamd Dim Sum Thing, waar je kunt genieten van verschillende soorten dumplings, waaronder de Chinese jiaozi en Japanse gyoza.

Ook in Rotterdam zijn er diverse restaurants en eetgelegenheden waar je dumplings kunt proeven, zoals Restaurant Chung, waar je kunt genieten van authentieke Chinese dumplings en dim sum. In Utrecht is er een restaurant genaamd Oost West Food, waar ze heerlijke, handgemaakte Chinese dumplings serveren.

Dumplings zijn een heerlijk gerecht dat over de hele wereld wordt gegeten en in verschillende variaties voorkomt. De geschiedenis van dumplings gaat duizenden jaren terug en het gerecht is nog steeds populair in vele culturen. Van de Chinese jiaozi tot de Italiaanse ravioli, dumplings zijn er in vele smaken en vormen. Ook in Nederland zijn er enkele restaurants waar je heerlijke dumplings kunt proeven. Of je nu kiest voor gestoomde, gebakken of gekookte dumplings, één ding is zeker: het is een gerecht dat je moet proberen!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *