Skip to Content

Dry januari tips; maand lang geen alcohol (wijn & bier) drinken en symptomen afkicken

Dry januari tips; maand lang geen alcohol (wijn & bier) drinken en symptomen afkicken

Drank is misschien lekker, maar drinken is niet altijd verstandig. Wil je minderen omdat je met de feestdagen eigenlijk te veel hebt gedronken, omdat het je goede voornemens zijn of misschien wel omdat je zwanger wilt worden en je niet wilt drinken tijdens je zwangerschap? Kijk hier voor de tips hoe je minder drinkt (of dit nu tijdelijk is of dat je helemaal wilt stoppen!).

Wat is dry january?

Het schijnt over de hele wereld gedaan te worden: dry january. Het wil zeggen dat je een maand lang geen alcohol gebruikt. Het zou een goede start zijn van het nieuwe jaar. Je kunt je zelfs officieel aanmelden om hieraan mee te doen op Ikpas.nl. Je kunt hier ook je eigen challenge starten en dat is niet alleen in januari. Want er zijn ook andere maandchallenges.

Een maand alcoholvrij zijn, heeft dat nut dan? Ja, dat heeft het wel. Maar oké, helemaal stoppen is natuurlijk nog beter. Toch kan zo’n uitdaging wel een mooie opstap zijn. Het is een minder grote stap dan meteen zeggen dat je helemaal stopt.

Merk je echter de voordelen van een dry month , dan kan het wel jou de beste stimulans geven om toch wel helemaal te stoppen!

Meer hierover lezen kun je bij alcoholinfo.nl

Gewoonte

Drinken kan een gewoonte zijn geworden. Je zult je dus eerst bewust moeten worden wanneer je nu eigenlijk gewend bent om te drinken. Drink je altijd op vaste tijden? Bij bepaalde gebeurtenissen of is het om een bepaald gevoel weg te drinken? Bij laatstgenoemde wordt het natuurlijk een heel ander verhaal dan drinken omdat je het gewoon gezellig vindt…

Deze gewoonte kun je proberen te gaan veranderen! Stel voor jezelf eens vast op welke tijden je graag een glaasje drinkt en maak dan een plan wat je dan kunt doen in plaats van dat glaasje drinken. Door hier bewust een plan voor te maken kun je soms al heel simpel dingen veranderen! Bijvoorbeeld:

  • ‘Ik drink voor de gezelligheid een wijntje voor het eten’ wordt ‘ik neem gezellig de tijd voor mijn partner om even te kletsen’ of ‘ik drink gezellig een glaasje ijsthee voor het eten’. Het gaat toch om even iets voor jezelf te hebben/even samen iets gezelligs te doen?!
  • ‘Ik drink altijd een borreltje voor ik naar bed ga om goed te slapen’ wordt ‘ik ga even lekker onder een warme douche voor ik naar bed ga’ of ‘ik lees nog even in bed’.
  • ‘Ik drink bier na mijn sportwedstrijd omdat iedereen dat doet,’ maar waarom zou je dan niet voor de alcoholvrije variant gaan?

Dagboek bijhouden

Snap je van jezelf dat er meer achter zit waarom je drinkt maar snap je niet zo goed wanneer zich dit voordoet? Een dagboek bijhouden kan dan een idee zijn. Schrijf op wat je drinkt en waarom. Door dit vast te leggen kun je een duidelijk beeld krijgen wanneer en waarom je drinkt. Pas dan kun je echt goed handelen natuurlijk.

Schrap het van je boodschappenlijstje!

Iets wat er niet is, kun je ook niet nemen. Weet je van jezelf dat je toch die fles wel pakt als het in huis is? Koop het dan gewoon niet! Kun je de verleiding niet weerstaan om toch iets in te schenken in de avond tijdens de dry month, bijvoorbeeld? Jammer dan, het is er gewoon niet!

Ga samen de uitdaging aan

Iemand zien drinken en zelf niet nemen: als je graag iets met alcohol drinkt kan dat echt heel moeilijk zijn. Vraag je partner dus om mee te doen. Doe je het vanwege je zwangerschap? Wrijf hem dan maar lekker onder zijn neus dat het ook zijn kindje is! Wil hij het niet voor jou doen, dan toch zeker wel voor zijn kindje-op-komst?!

Stoppen met drinken app!

Jawel, waar hebben we tegenwoordig nou geen app voor? Er zijn inderdaad apps te vinden die je helpen om te stoppen met drinken of om te minderen. Er zijn er verschillende te vinden. Lees even door wat de app je biedt én wat de reviews zijn. Zo weet je of het een app zal zijn waar je iets aan zou kunnen hebben!

Wees lief voor jezelf

Het is uiteraard nogal een verschil of je iedere dag aan de drank zit of alleen op zaterdagavond, om maar iets als voorbeeld te nemen. Ben je een ‘geboren drinker’ dan vraag je dus best wel veel van jezelf om te stoppen.

Als je voor jezelf heel helder voor ogen hebt wat je doelen zijn, kun je goed gemotiveerd aan de slag. Daarnaast mag je ook lief voor jezelf zijn! Je vraagt behoorlijk veel van jezelf en ja, dat is heel goed. Ook voor jezelf.

Maar je mag jezelf best een extra beloning geven. Dat werkt alleen maar nog beter om vol te houden. Stel iets fijns in het vooruitzicht als je het volhoudt. Dat je dan jezelf verwent met een dagje wellness of een ander dagje uit wat jij graag doet. Of misschien heb je een boek wat je allang zou willen hebben of een mooie jurk? Kies iets waar je echt blij van wordt als alternatief op de dry month!

Afleiding helpt!

Zorg voor dingen die je achter de hand hebt om te gaan doen als je merkt dat je echt trek in alcohol krijgt en de verleiding groot wordt. Afleiding werkt het beste, want er even niet aan denken is toch het beste om niet in de verleiding te komen!

Zoek een nieuwe hobby die je dan kunt gaan doen. Weet je welke momenten het moeilijkst zijn? Dan kun je ook juist op die momenten al zorgen dat je iets aan het doen bent waarbij het drinken naar de achtergrond zal verdwijnen.

Ga je drinken als je nog alleen in de huiskamer zit? Ga eerder naar bed en ga dan gewoon nog even lezen op bed. Duik even lekker languit in bad en verwen jezelf daar met een heerlijke bruisbal bijvoorbeeld.

Doorbreek het patroon dus! Drink je uit verveling op lange, saaie zondagmiddagen? Zoek een creatieve hobby of trek je wandelschoenen aan! Spreek af met anderen om op die momenten iets te gaan doen (nee, niet iets waarbij je alsnog naar de alcohol grijpt…plan dus liever iets actiefs in).

Dorst? Pak water!

Ben je gewoon om meteen drinken met alcohol te pakken als je dorst hebt? Niet doen! Zet eventueel een fles water standaard bij je neer en voorkom zo dat je dorst krijgt. En wist je dat je juist van alcohol nog meer dorst krijgt? Een nare, vicieuze cirkel wordt het dan dus! Drink lekker water of kruidenthee. En voorkom dat je dorst krijgt!

Succes tijdens deze dry month!

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *