Oh het klinkt soms allemaal zo eenvoudig: naar je gevoel luisteren en ernaar handelen. Verantwoordelijk zijn voor je eigen geluk, je dromen najagen. Maar, hoe je doe je dat eigenlijk?
Want soms is het helemaal niet zo makkelijk om überhaupt achter je gevoelens en dromen te komen, of je niks aan te trekken van wat anderen vinden en voor je eigen geluk te kiezen. Zo hebben wij er voor gekozen om rond te reizen als digital nomad. In dit artikel hoop ik je wat op weg te helpen, zodat ook jij het leven van je dromen kunt leven.
Leven als digital nomad
Ik ben Lisa en samen met mijn vriend Erik reis ik al 2,5 jaar de wereld over. Begin 2020 vlogen wij met een enkeltje naar Bangkok om daar met onze backpacks het grote avontuur -voor onbepaalde tijd- tegemoet te gaan. We runnen samen het reisblog, Reisstel.nl en kunnen inmiddels leven van ons bedrijf tijdens het reizen. Onze droom is werkelijkheid geworden!
Is het allemaal zo makkelijk gegaan? Uhm, nee. Voor mij kwam het besef dat ik werk moest maken van mijn dromen na een zware burn-out in 2017. Mijn leven was een ratrace en er was altijd wel een reden om me vooral niet met mijn eigen dromen bezig te houden. Tijdens het herstel kwam eindelijk het besef, wij willen het leven anders aanpakken, maar hoe?
Tijdens dit traject met psychologen en andere deskundigen heb ik enorm veel kunnen leren over mijzelf en de stappen die komen kijken bij het realiseren van jouw dromen. De belangrijkste tips deel ik hier met jou.
Je dromen najagen, stap 1: helder krijgen wat je wilt
Dit klinkt misschien als een open deur. Maar zolang je niet helder voor jezelf hebt wat je nu eigenlijk voor ogen hebt, zal het ook moeilijk worden dit te verwezenlijken. Niets is zo lastig als een droom die heel groot en ver weg lijkt, waar te maken. Mijn eerste tip is dus: maak je droom concreet. Hoe doe je dat? Eén van de dingen die mij hierbij helpt is visualiseren.
Dit klinkt wellicht wat zweverig, maar dat hoeft het echt niet te zijn. Het is eigenlijk niets meer dan eens even goed de tijd te nemen voor jezelf en na te denken: wat wil ik nu eigenlijk precies?
Probeer jezelf daarbij goede vragen te stellen als: Wat doe ik in dit droomleven? Wat zie ik? Welke mensen zie ik om mij heen? Nogmaals, probeer het zo concreet mogelijk te maken en alle zintuigen te prikkelen. Uiteraard kun je deze oefening meerdere keren herhalen, om zo steeds dichterbij je droom te komen.
Vaak als we over een ‘droomleven’ nadenken, denken we aan grote veranderingen: het roer om! Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn. Soms kunnen kleine veranderingen al grote gevolgen hebben.
Denk aan: een nieuwe baan waar je meer creativiteit in kwijt kunt, een andere functie zodat je minder verantwoordelijkheden hebt en meer tijd voor het gezin, vrijwilligerswerk doen zodat je meer voldoening uit jouw leven haalt, etc.
Belangrijk hierbij is dus vooral: wat voor gevoel levert het mij op? Als je dit eenmaal helder hebt, spreek je droom dan ook hardop voor jezelf uit of schrijf het op. Zo maak je het tastbaarder.
Je dromen najagen, stap 2: Go for it!
Oké, ook dit klinkt makkelijker dan het is, maar uiteraard gaat er niks veranderen als je zelf niet een eerste stap zet. Dus zal er toch iets moeten gebeuren. Probeer je droom niet meer als groot en ver weg te zien, maar in kleinere stappen op te delen.
Waar kun je mee beginnen? Kun je ergens informatie over opvragen, of een eerste gesprek aan gaan met je baas? Kun je een financieel plan maken om te kijken of je droom haalbaar is? Er is altijd een eerste stap te zetten, maar je moet het wel echt willen.
De kans is aanwezig dat je nu tegen weerstand aanloopt. Want, durf je dit wel aan? Uiteraard is het soms spannend om een verandering aan te gaan. Wat als het niet lukt? Heel herkenbaar, dat gevoel heb ik zelf ook regelmatig. Toch probeer ik dit dan om te draaien, want wat als het wel lukt? Wat levert dat mij dan op?
Ook iets wat ik regelmatig doe, is denken aan wat anderen in mijn omgeving hiervan vinden. Herkenbaar? Want, is het wel mogelijk om je droom na te jagen met een gezin of met jouw collega’s die je nodig hebben?
Allemaal begrijpelijk, maar er is meer mogelijk dan je denkt. Vaak zijn deze gedachten aannames, waarvan je misschien niet zeker weet of ze kloppen. Ga het gesprek aan en zoek uit of dit klopt. En wanneer je het gesprek bent aangegaan, valt er meestal over te praten. Kan iemand je wellicht ergens bij helpen? Je hoeft het niet alleen te doen.
Je dromen najagen, stap 3: de uitvoering
Nu je een aantal belangrijke hobbels over bent gegaan is het tijd voor de echte actie: de uitvoering. Je kunt voor jezelf een stappenplan maken met hoe je jouw droom gaat realiseren.
Want, zoals eerder al even genoemd is het makkelijker om stap voor stap je droom te bereiken dan in een keer van 0 naar 100 te gaan. Gun jezelf de tijd, stel de juiste prioriteiten, maak fouten en geniet van alles wat er nu al gebeurt. Uiteindelijk gaat het niet alleen om het einddoel.
Een nieuwe droom najagen
Het leuke is, dat dromen altijd weer bijgesteld kunnen worden. Zo dachten wij dat het onze droom was om fulltime te reizen en ondertussen met ons eigen bedrijf geld te verdienen. Maar de invulling is wat veranderd. Want tijdens een rondreis door Piemonte zijn de eerste kriebels ontstaan: ooit bouwen we hier een B&B.
En met die droom zijn we nu, een aantal jaar later, druk aan de slag. Een eigen B&B in combinatie met een aantal maanden per jaar op reis. We beginnen hierbij dan ook weer bij stap 1.
Hoe zien we dit precies voor ons? Niet alleen hebben we het uren over hoe het er uit moet zien, maar ook hoe we onze tijd verdelen en wat we er wellicht nog naast doen qua werk. Een nieuwe droom die we na gaan jagen en we kunnen niet wachten tot het werkelijkheid wordt!
- Listeria bacterie - 24/07/2024
- Oxytocine: Het hormoon van verbondenheid en vertrouwen - 08/02/2024
- Overzicht peulvruchten en bonen; welke zijn gezond en recepten - 31/12/2023
Leave a comment