Skip to Content

Droge handen; oorzaken, tips om te voorkomen en wat te doen en beste crème tot natuurlijke middelen

Droge handen; oorzaken, tips om te voorkomen en wat te doen en beste crème tot natuurlijke middelen

Vaak je handen moeten wassen betekent ook al snel dat je handen ruw worden, droog of zelfs dat er van die akelige kloofjes ontstaan.

Sommige zalfjes helpen even, maar misschien bekruipt jou ook weleens het gevoel dat die het er alleen maar erger op maken. Wat kun je doen om je handen te beschermen tegen het uitdrogen door al dat water en zeep?

Oorzaak droge handen

Er zijn diverse oorzaken die kunnen zorgen voor droge handen, denk bijvoorbeeld aan;

  • Regelmatig / vaak handen wassen; door te wassen met zeep en water haal je de beschermende laag van je handen af en kan je huid droog aanvoelen.
  • Stress; als je onder druk staat kun je sneller last krijgen van droge handen bijvoorbeeld als je eczeem hebt.
  • Medische oorzaak; sommige ziektebeelden kunnen zorgen voor droge handen, denk bijvoorbeeld aan eczeem en psoriasis waarbij de huid extra snel gaat vervellen. Ook mensen met een auto-immuunziekte zoals diabetes kunnen hier last van hebben doordat er minder bloed doorstroomt.
  • Seizoenen; in de winter als het buiten koud is, is de kans groter dat je last hebt van droge handen. Ook een lage luchtvochtigheid ontrekt vocht uit de lucht.

Eczeem ligt op de loer

Handen wassen kan in situaties broodnodig zijn, maar voor de gezondheid van je huid zelf is het niet fijn. Door het wassen drogen je handen uit. Het natuurlijke vetlaagje dat je handen normaliter beschermt wordt hiermee beschadigd.

Daardoor zal je huid vocht verliezen en daarom dus droger worden. Gaat dit te lang door dan zullen er kloofjes gaan ontstaan, die vervolgens zelfs kunnen overgaan in eczeem.

Je handen goed verzorgen is dus zeker belangrijk in een tijd van veel handen wassen. Handen met kloofjes of eczeem zijn een nog grotere bron voor infecties.

Het huidfonds adviseert dan ook om je handen goed vet te houden door ze goed in te smeren! Doe dit iedere keer nadat je jouw handen hebt gewassen. Zeep droogt je huid immers uit.

Zalfjes

Natuurlijk is het ene zalfje het andere niet. En wat bij de één werkt, wordt door een ander weggezet als waardeloos. Mijn eigen ervaringen leren dat uierzalf of vaseline nog het beste werkt, maar daar blijven wel je handen nog zo lang vettig van!

Nu zijn er ook zalfjes die wel die eigenschappen hebben, maar waar ze een variant van gemaakt hebben die minder lang vet blijft aanvoelen (dus sneller wordt opgenomen). In tijden van ziekten is het uiteraard wel belangrijk dat je ook zorgvuldig met een pot zalf omgaat.

Je handen grondig wassen heeft anders misschien ook wel niet zo heel veel zin meer… Hoewel veel virussen niet heel lang overleven op voorwerpen, zijn ze er eerst nog wel aanwezig. Hoe lang zal per virus verschillen.

Daarnaast kunnen er ook allerlei bacteriën inzitten. Haal dus alleen zalf uit de pot als je handen schoon zijn!

Welke zeep kies je?

Kies voor een zeep die geen parfum bevat. Wat wel goed lijkt te werken zijn handcrèmes met honing. Ook aloë vera is een fijne toevoeging aan je handzeep. Wist je dat er ook handcrèmes met een zonnefactor bestaan?

Zeker in de zonnige periode van het jaar is dit een aanbeveling. We weten immers allemaal dat de zon de huid sneller veroudert.

Tips om droge handen te voorkomen

  • Was je handen niet met koud water!
  • Drink voldoende! Het schijnt zo te zijn dat je huid al droger wordt als je te weinig drinkt. Of het echt zoden aan de dijk zet, weet ik niet, maar goed drinken is natuurlijk sowieso goed voor je!
  • Ga je naar buiten? Draag handschoentjes!
  • Heteluchtdrogers zijn hygiënischer, maar drogen ook je huid extra uit…
  • Vet je handen goed in als je naar bed gaat. Zo kunnen ze een hele nacht rustig herstellen! Om te voorkomen dat alles in plaats van aan je handen aan je lakens zit, kun je ervoor kiezen om katoenen handschoentjes te dragen.
  • Kies bij werkzaamheden met water ervoor om huishoudhandschoenen aan te trekken. Dit zijn rubberen handschoenen die voorkomen dat je handen nat worden. Je kunt deze handschoentjes ook gewoon even onder de kraan wassen zoals je je handen wast. Zo zijn ze schoon en kun je met een gerust hart schoonmaken zonder dat jouw handen eronder lijden.
  • Uren in bad liggen of onder de douche staan zijn uiteraard ook niet echt bevorderlijk voor je geplaagde huid.

Andere manieren van insmeren

Natuurlijke middeltjes kunnen ook heerlijk zijn voor handen. Daarom hier nog wat extra ideetjes.

Kokosolie

Een heerlijk natuurproduct dat voor meerdere toepassingen een uitkomst is. Het is ideaal als huidverzorging en door dit te gebruiken heb je dus de chemische stofjes die aan crèmes worden toegevoegd niet meer nodig.

Kies dan ook voor een biologische kokosolie, die extra vierge is. Iets heel anders, maar wel handig als je het toch in huis hebt: mijn eigen ervaring met kokosolie bij brandneteljeuk is echt grandioos. Lekker simpel en het werkt ontzettend goed.

Gebruik je het dus als handenzalf, doe dit dan ook voor je naar bed gaat. Zo kan het lekker intrekken. (Overigens wordt kokosolie als superfood wel afgeraden door sommige wetenschappers… ). Je vindt dit hier.

Olijfolie

Ook met olijfolie kun je aan de slag. Hierbij verwarm je de olie een beetje en vervolgens masseer je je handen lekker in met deze olie. Dit doe je wel iets langer dan het handen wassen zelf… denk dan aan een minuut of tien. Door dit twee keer per dag te doen zullen je handen zachter blijven.

Zelf een zalfje maken met honing

Zoals gezegd helpt het als er honing aan je zeepcrème is toegevoegd. Maar je kunt dit ook heel simpel zelf maken. Pers een sinaasappel uit en meng dit sap met een eetlepel honing. Ook nu masseer je langdurig het smeerseltje in je handen.

Uiteraard is daarna een nachtje slapen ook een goed idee en kan het langdurig je huid laten herstellen.

Bananen

Jawel, met een rijpe banaan kan het ook! Ook nu laat je het papje natuurlijk lang genoeg intrekken. En er kan nog meer met banaan….

Heb jij last van droge handen?

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *