Skip to Content

Downdaten

Downdaten

Downdaten: zou jij het doen? Of moet je er echt niet aan denken? Wat houdt downdaten nu precies in en laten we ook even eerlijk blijven, hoe discrimenerd ben je eigenlijk bezig als je niets van downdaten wilt weten? Wat zijn de redenen waarom vrouwen dit niet willen?

Wat is downdaten?

Downdaten wil zeggen dat je date met iemand die lager opgeleid is dan jijzelf.  Nu kan je jezelf al afvragen of daar een bepaalde term voor zou moeten bestaan, maar het is zelfs nog erger. Want als je als man een lager opgeleide vrouw date, zal je weinig mensen horen. Als hoogopgeleide vrouw een man ‘onder je stand’ uitkiezen, wordt dan opeens downdaten genoemd. 

Ongemakkelijk op meerdere vlakken

Kortom: er rammelt zo links en rechts dus nogal wat aan deze term. Allereerst, zoals al hierboven gezegd, is het vreemd dat het opleidingsniveau zo duidelijk moet worden beoordeeld. Alsof jouw opleiding meteen alles over jou zegt.

Dat een vrouw wel lager opgeleid mag zijn dan de man en dat dat als gewoon gezien wordt is nog zo’n ding. Want dat voelt toch wel als de aanname dat de man vanzelfsprekend de wijste zou zijn. Dat vrouwen er minder toe zouden doen.

Maar: er is nog iets. Want aan de andere kant zijn er dus die vrouwen die hun neus ophalen voor mannen die lager opgeleid zijn, als je zo de reacties leest van hoogopgeleide vrouwen die dus echt niet aan downdaten willen doen. 

Waarom willen vrouwen niet downdaten

Natuurlijk is het maar een beperkte groep die zegt dat ze niet willen downdaten. Deze vrouwen komen dan met argumenten als dat ze wel op niveau willen praten met hun partner, dat ze uitgedaagd willen worden door hun partner of zelfs denken dat ze anders op hun vriend zullen neerkijken.

Natuurlijk is iedereen vrij om een partner te kiezen waar ze zich goed bij voelen. Toch vind ik het zelf nogal bekrompen denken.

Dus iemand die bijvoorbeeld graag met zijn handen werkt en zo een prachtig bedrijf heeft neergezet zou bij voorbaat al dommer zijn dan een hoogopgeleide maar eeuwige student, die nog niks bereikt heeft op de arbeidsmarkt? Om maar even iets als voorbeeld neer te zetten. 

Waar gaat het om?

Gaat het allemaal niet veel meer om hoe we als persoonlijkheid zijn? En natuurlijk kan iemand graag wetenschappelijke praatjes willen houden met haar partner, maar om dan meteen ervan uit te gaan dat die jongen zonder een titel voor zijn naam dat niet zou kunnen is toch wel vrij arrogant…

Het gaat er toch om dat jullie samen het goed hebben. En of je blij bent met het niveau van de gesprekken, bijvoorbeeld, kan je toch pas bepalen als je elkaar wat langer kent? Ook die hoogopgeleide kan een dusdanig suffe smurf zijn dat er niks terecht komt van mooie gesprekken…

Zijn eigen vakgebied

Gelukkig zijn er vrouwen die wel gewoon downdaten. En die ook aangeven dat het eerder fijn is, omdat de ander zijn eigen vaardigheden heeft en het eigenlijk fijn is als je zo elkaar kunt aanvullen. Als je beide boekenwurmen bent en er is iets aan de hand in huis, dan kon je weleens een probleem hebben, die anders die lager opgeleide man van je wel zou kunnen verhelpen…

Downdaten: een noodzaak?

In het AD stond ooit een artikel dat downdaten voorstelde aan vrouwen die hoger opgeleid zijn. Waarom? Omdat er steeds meer vrouwen hoger opgeleid zijn en steeds minder mannen. Kortom: er zijn weinig kandidaten die aan het voorkeursbriefje van de hoogopgeleide vrouwen voldoen. Het schijnt zelfs wereldwijd zo te zijn én op liefdesgebied een probleem te geven. 

Extremen gaan niet samen

In hetzelfde artikel stelt hoofddemograaf van het CBS, Jan Latten, dat extremen niet echt samengaan. Maar heb je iets gemeenschappelijks, dan wordt het toch weer net anders. Werk je beide in bijvoorbeeld de muziekwereld, dan zou het wel goed moeten kunnen gaan.

Maar werk je op andere vlakken of zit er meer dan 1 trap tussen de opleidingen van de geliefden in? Dan wordt het volgens hem wel heel lastig. Volgens het CBS is de kans op echtscheiding groter als er te veel verschil zit in opleidingsniveau. 

Laagopgeleid, downdaten: zullen we gewoon gaan doen?

Mijn haren gaan behoorlijk overeind staan bij termen als lager opgeleid of dus downdaten. Wanneer gaan we de praktisch opgeleide mensen nu eens echt waarderen? Wat maakt iemand die meer praktijkgericht bezig is minder dan een man of vrouw met puur theoretische kennis?

Waarom snapt de maatschappij nog steeds niet dat we nooit het tekort aan praktische mensen (mag ik ze even zo noemen?) oplossen als we deze vakgebieden niet meer gaan waarderen? Zolang salarissen zo ongelijk blijven en mensen van middelbaar (of lager) onderwijs nog altijd minder gewaardeerd worden, zal toch iedereen die maar een beetje kan leren op school blijven zitten?

Zullen ouders blijven pushen om het kind zo hoog mogelijk te laten studeren. En zullen weinig mensen de overstap maken van hun bureau naar de werkvloer! Zonder praktijkmensen ligt de economie direct stil! We zijn allen gelijk met onze eigen vaardigheden! 

Meningen verschillen

Het mag duidelijk zijn dat de meningen over dit onderwerp nogal verschillen, zowel bij de hoogopgeleide vrouwen zelf als bij de mensen die er wetenschappelijk naar kijken. Nu is de liefde uniek in iedere relatie, dus misschien moeten we ons ook helemaal niet druk maken om wat de geleerden zeggen en ons hart gewoon volgen!

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *