Skip to Content

Van deze dingen word je snel moe / kosten veel energie

Van deze dingen word je snel moe / kosten veel energie

Zou je graag meer energie willen hebben? Natuurlijk kunnen er gezondheidsredenen zijn waarom je energie niet je van het is. Maar er zijn ook omstandigheden die veel energie van je vragen en waarmee je misschien anders om kunt gaan, zodat je meer energie overhoudt. 

Raadpleeg een arts

Zoals gezegd kan energiegebrek ook ontstaan door bijvoorbeeld lichamelijke redenen of heb je serieuze mentale klachten. Natuurlijk moet je dan niet aarzelen en hiervoor deskundige hulp inschakelen!

Slecht slapen

Eigenlijk een open deur, maar als je niet genoeg slaapt, kan je lichaam niet genoeg opladen en heb je al meteen te weinig energie voor de dag die komen gaat. Zorg dus dat je in ieder geval lang genoeg op bed ligt.

En om te zorgen dat je dan ook echt slapen kan, kan je aan de volgende dingen denken:

  • Ontspan voor je naar bed gaat. Met een hoofd wat nog vol indrukken zit en als de adrenaline nog door je lijf jaagt, dan kan je inslapen wel vergeten. Ben je dus weggeweest, dan kan je vaak beter eerst nog even rustig gaan zitten. Drink nog iets lekker warms, bijvoorbeeld. 
  • Zorg dat je het niet te koud of te warm hebt in bed.
  • Beeldschermen gaan ruim voordat je naar bed gaat uit. 
  • Misschien is een boek lezen op bed wel een goed idee.
  • Zorg dat de slaapkamer koel is en donker. En vermijd dingen die afleiden, zoals dus die beeldschermen…
  • Zorg dat je iedere avond op dezelfde tijd naar bed gaat. 
  • Drink geen cafeïne of alcohol voor je naar bed gaat en ook nicotine moet je niet willen inhalen. Cafeïne en nicotine zijn stimulerende middelen, dus dat moet je niet hebben. Door alcohol slaap je misschien wel sneller, maar het verstoort de diepe slaapfasen en daardoor word je minder uitgerust wakker.
  • Doe ontspanningsoefeningen of mediteer. Ook yoga zou kunnen helpen.

Overigens kan ook een slaapapneu, snurken, rusteloze benen en andere slaapstoornissen bijdragen aan slecht slapen (uiteraard). Met dit soort klachten is professionele hulp aan te raden. 

Verkeerd eten

Als je lichaam bepaalde voedingsstoffen niet krijgt, zal dat ook tot een energietekort kunnen leiden. Een tekort aan ijzer, vitamine B12 en D zijn onder andere redenen om te weinig energie te hebben. Eet dus gezond, zodat je dit wel binnenkrijgt.

Dehydratie

Te weinig vocht kan leiden tot uitdroging en vermoeidheid. Zorg dat je voldoende drinkt!

Te weinig beweging!

Jawel, je wordt moe van sporten, maar uiteindelijk geeft het je ook juist energie. Een zittende levensstijl kan juist leiden tot vermoeidheid. 

Stress

Een beetje stress is niet erg. Het kan je ook juist uitdagen en sommige mensen vinden het zelfs een soort van fijn omdat het wel een gevoel geeft van nuttig bezig zijn. En het houdt je scherp.

Maar te veel stress is natuurlijk echt niet goed. Stress kan je lichaam uitputten en vermoeidheid veroorzaken.

Slaapproblemen kunnen erdoor ontstaan en dan is het kringetje natuurlijk rond, want je lichaam kan dan ook niet meer bijtanken. Loop je te lang op deze manier door, dan kan je een burn-out oplopen.

Te weinig uitdaging

Ook te weinig uitdaging kan leiden tot een vorm van vermoeidheid, waarbij het dan vooral een mentaal issue is. Je wordt niet uitgedaagd, waardoor er geen inspiratie is.

En van inspiratie krijg je nu juist ook energie om aan te pakken. Voorkom dat je in een spiraal komt van weinig doen of weinig interessants doen en daardoor weinig fut hebben en daardoor nog minder doen en daardoor…

De klachten die kunnen ontstaan lijken op een burn-out, maar heeft dus juist het tegenovergestelde ten grondslag liggen. Je noemt dit dan ook een bore-out.

Menselijke energievreters

Ze bestaan: mensen waar je al moe van wordt als je ze aan ziet komen… Bij wijze van spreken dan natuurlijk, maar je kent ze vast wel.

Mannen of vrouwen die altijd overal commentaar op hebben of die continue proberen om jou onderuit te halen. Maar ook mensen die er alles aan doen om te zorgen dat jij wel voor ze holt.

Let eens op van welke mensen je juist energie krijgt en van welke mensen je doodmoe of chagrijnig wordt. Of misschien zelfs wel onzeker. Probeer de positieve mensen vaker te ontmoeten en de andere mensen juist niet of, als ze je toch dierbaar zijn, minder. 

Medicatie

Slik je bepaalde medicijnen? Ook die kunnen vermoeidheid veroorzaken. Misschien staat dit wel in de bijsluiter vermeld. Maar ook als dit niet zo is, zou je dit kunnen navragen of het ermee te maken kan hebben.

Je reageert misschien anders op de medicatie dan anderen. Zo weet je of je misschien beter kan stoppen met deze medicijnen.

Te veel piekeren

Misschien ben je een piekeraar. Staat je hoofd altijd aan. Natuurlijk is dat heel vermoeiend. Zeker als je daardoor niet goed slaapt. Maar ook als je ‘alleen’ op de dag piekert is dat heel vermoeiend. Probeer je hoofd eens ‘uit’ te zetten door heel bewust je te focussen op de dingen die je doet.

Mindfulness aanleren is misschien wel de oplossing voor je. Zo ben je even puur bezig met wat er zich nu aandient en ben je even niet bezig met alle problemen die er misschien ooit zullen zijn. 

Alleen maar binnen zitten

We zijn natuurlijke wezens die zonlicht nodig hebben. De wind door onze haren moeten voelen en ons kunnen bewegen door de natuur… Zit je veel en vaak binnen? Probeer dit te veranderen door lekker overdag naar buiten te gaan.

Moet je werken en is het nog donker als je je werkruimte ingaat en alweer donker als je naar huis gaat? Probeer dan in de pauze even lekker buiten een wandeling te maken! Zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D.

Een tekort hieraan zorgt ervoor dat je lusteloos kunt worden. En de hele natuur heeft sowieso een gunstige uitwerking op ons. De frisse lucht, bijvoorbeeld. En vaak beweeg je vanzelf al meer als je buiten bent.

Er zijn zelfs onderzoeken gedaan naar de invloed van de natuur op ons en daar kwam uit dat wandelen in de natuur ook goed is voor je geheugen, het helpt tegen stress, tegen ontstekingen en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Maar wat vermoeidheid betreft: uit een studie is ook naar voren gekomen dat alleen al kijken naar een plaatje van de natuur een mens meer mentale energie geeft!

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *