Skip to Content

Leuke dingen verkopen om te verkopen op markt; wat verkoopt goed op vrijmarkt?

Leuke dingen verkopen om te verkopen op markt; wat verkoopt goed op vrijmarkt?

Over een paar weken is het weer tijd voor de jaarlijkse vrijmarkt op Koningsdag. Op veel plaatsen wordt er dan een gebied aangegeven waarbij je vrij bent om spullen te verkopen. Van broodjes kroket en suikerspinnen tot aan overtollige spullen op zolder en het speelgoed van de kinderen waar ze niet meer mee spelen.

Gemiddeld gezien levert dit toch 90 euro op per persoon tijdens een vrijmarkt. Een aardig bedrag, tenminste als je het niet meteen weer uitgeeft aan nieuwe spullen. Ga jij dit jaar op de vrijmarkt staan dan heb ik de volgende tips voor je!

Locatie bepalen

Over een paar weken is het weer tijd voor de jaarlijkse vrijmarkt op Koningsdag. Op veel plaatsen wordt er dan een gebied aangegeven waarbij je vrij bent om spullen te verkopen. Van broodjes kroket en suikerspinnen tot aan overtollige spullen op zolder en het speelgoed van de kinderen waar ze niet meer mee spelen.

In iedere stad zijn er andere regels of tijden waarop je mag staan. Zoek dus goed uit of je een paar uur in de ochtend in je eigen dorp gaat staan of een hele dag uittrekt voor een bezoekje aan de grote stad waar het druk is en er meer bezoekers komen maar ook meer ‘concurrentie’ is.

Hier vind je een overzicht met grote vrijmarkten. Als je weet waar je gaat staan, kun je ook rekening houden met de locatie; sta je bijvoorbeeld in de buurt van een toilet, of ken je iemand waar je af en toe naar binnen mag? En misschien een kopje warme koffie krijgt.

Originele ideeën om geld te verdienen op de vrijmarkt

Heb je een goed en origineel idee om geld te verdienen tijdens een vrijmarkt of wil je gewoon van je oude rotzooi af? Bij een goed idee kost het misschien wel tijd voor de voorbereidingen of om de materialen in te kopen. Ga je spullen verkopen dan is het goed om op tijd te beginnen met wat je wilt gaan verkopen.

Het is handig om voor de vrijmarkt een mix te hebben van dingen die je lekker goedkoop kunt verkopen (of gewoon aan het eind van de dag weggeven zodat je het niet meer mee hoeft te nemen naar huis) en dingen die wat duurder en unieker zijn zodat je opvalt tussen de rest van het aanbod.

Maak ook even alles vooraf schoon en haal alles wat kapot is weg. Op die manier ziet je koopwaar er verzorgder uit dus zal er ook sneller interesse getoond worden en iets verkocht. Probeer ook een vol kleedje te hebben maar wel overzichtelijk, dan blijven ze ook sneller staan om te kijken wat je verkoopt.

Heb je niet veel om te verkopen zorg dan voor een alternatief; zoals oranje cupcakes, gekleurde popcorn of wat je ook maar kan bedenken. Zeker midden in een lange kleedjeszee heb je dan vaak veel succes.

Originele ideeën om geld te verdienen;

 • Versierde cupcakes
 • Koningsmocktail op basis van sinaasappelsap
 • Slapend je geld verdienen door op een matje in een slaapzak te gaan liggen met een bordje ‘Help jij me slapend geld te verdienen dit jaar?’
 • Muziek maken
 • Nagels lakken (magneet voor peuter / kleuter meisjes)
 • Korte knutselwerkjes maken die je kan meenemen
 • Schminken
 • Spelletjes en loterijen waarbij je uitgedaagd wordt

Zorg voor wisselgeld

Ook onderdeel van de voorbereiding is om de weken voorafgaand aan Koningsdag kleingeld op te sparen. Zodat als er spullen verkocht worden je kan wisselen. Ronde bedragen zijn vaak makkelijker om mee te rekenen en scheelt weer in wisselgeld.

Prijzen bepalen

Als je met je kinderen gaat staan ‘oefen’ dan vooraf wat redelijke prijzen zijn. Zo heb ik meegemaakt dat een kind een dure pop aanbood voor 50 cent en een ander voor een goedkoop autootje 2,50 vroeg. Natuurlijk heb ik voor die eerste veel meer betaald, want anders maak je gewoon misbruik van de situatie.

Niet iedereen zal dat doen. Spreek dus vooraf door wat redelijk is. Je kan bijvoorbeeld afspreken dat je hoekjes maakt met een hoekje van 50 cent, een hoekje van 1 euro etc.

Maak deze prijzen ook zichtbaar, op die manier weet het winkelend publiek ook direct wat de prijzen zijn en zal er sneller iets verkocht worden. Op de items duurder dan 2,50 kun je stickertjes laten plakken. Weten mensen ook meteen wat je ervoor vraagt.

Je kunt ook bordjes maken met speciale acties; zoals zes items voor vijf euro. Dan ben je nog sneller van je speelgoed af 😉

Halverwege de dag kunnen de prijzen bijgesteld worden (omlaag) als je echt graag wilt dat ze de spullen kwijtraken.

Natuurlijk houd je er rekening mee dat mensen graag onderhandelen op de vrijmarkt dus kun je iets hoger inzetten.

Vroeg opstaan

Helaas, op Koningsdag kun je er niet onderuit om vroeg op te staan. Vaak zijn er wel tijden waarvoor je nog niet aanwezig mag zijn of kun je plaatsen reserveren. Het is dan ook verstandig om vroeg op te staan zodat je een fijn plekje kunt bezetten.

Daarnaast komen er veel koopjesjagers aan het begin van de dag dus met een beetje geluk heb je de helft al verkocht voordat het druk wordt.

Wat er onder vroeg staan wordt verstaan? Als je voor Utrecht gaat, kun je gebruik maken van de 24-uursmarkt, dus al de dag ervoor vanaf 18.00u. In Den Haag is 3.00u vroeg, en Amsterdam middernacht. Natuurlijk kun je ook met stoepkrijt, tape en lint aan de slag om vooraf een plek te reserveren en dan hopen dat hij vrij blijft.

De opbouw van je ‘kraam’

Vaak zie je dat er een aantal kleedjes worden neergelegd om de koopwaar op uit te stallen. Vergeet deze dus ook niet klaar te leggen. Samen met wat stoelen of krukjes zodat je niet de hele dag op de grond hoeft te zitten. Houten kratten waar je je koopwaar in verplaatst, kun je ook prima gebruiken als zitje.

Wil je kleding verkopen, neem dan een kledingrek mee om het op te hangen. Bij voorkeur op maat zodat geïnteresseerden direct kunnen zien hoe of wat. Heb je veel kleding mee, biedt dit dan aan in dozen gesorteerd op geslacht en maat. Dan hoeven ze maar één keer te zoeken. Merk- en niet-merkkleding kun je rustig door elkaar hangen.

Als het gaat regenen is het handig om een dekzeil mee te nemen. Dit kan gewoon een eenvoudig grondzeiltje zijn dat je ook gebruikt voor het kamperen.

Aankleding van je kraam

Wil je opvallen dan vergt het wat voorbereiding maar met een schraagtafel sta je hoger en val je sneller op. Zorg voor wat ‘magneetjes’ voor kinderen aan de voorkant van je kraam zodat zij snel blijven staan en de ouders dus ook.

Daarnaast werkt het als je zelf opvallende oranje kleding draagt die niet veel anderen dragen. Versier je kleedje een beetje met wat slingers of ballonnen, zet een muziekje aan of zorg dat je op een andere manier positief opvalt.

Eten en drinken

Vergeet geen eten en drinken mee te nemen. Zeker als je er vroeg bij bent is een thermoskan koffie en thee wel erg fijn en dan is de horeca nog niet open. Als je zelf je eigen eten meeneemt hoef je ook niets te kopen. 

Met een beetje geluk hebben jullie het de hele dag zo druk, dat eten kopen er niet echt van komt. En wil je geen jengelende kinderen, dan is een snack en drinken wel zo handig. Een dagje op de rommelmarkt staan is erg intensief dus het is belangrijk om goed te eten en drinken.

Onderhandelen

Zijn jouw items echt waardevol, denk aan een antiek doosje, een mooie platenspeler of supersonische speelgoedpop, ga dan niet te ver in prijs zakken. Zijn de spullen niet waardevol? Dus de spullen die je niet op Marktplaats zet omdat het teveel moeite is, dan is alles wat je ervoor krijgt, leuk meegenomen.

Als het anders toch naar de kringloop gaat, is tien cent op een stuk speelgoed een leuke winst. Onderhandel, maar doe niet te moeilijk. Liever wat geld, dan alles weer mee naar huis sjouwen.

Is iemand geïnteresseerd in één van jouw spulletjes? Zorg dan voor een emotionele band. Vertel wat over het item. Dat het bijvoorbeeld van je oma is geweest of je kind helemaal gek was van Hello Kitty, maar ze nu iets te oud is. Vraag of ze het item voor iemand anders in gedachten hadden. Zo zijn mensen eerder geneigd het product te kopen.

Afbreken

Wil je niet alles meer mee naar huis slepen? Bedenk dan vooraf wat je wel weer mee naar huis wilt nemen en wat niet. Begin dan op tijd met het zakken in de prijs, of geef het gewoon weg. Zo kreeg ik twee jaar geleden een leuke vormenstoof in mijn handen ‘geduwd’ omdat ze die niet meer mee naar huis wilde nemen. Daar heeft onze dochter nog erg veel plezier van gehad.

Tot slot; vergeet ook niet de zonnebrand mee te nemen.  Het zonnetje kan al flink schijnen eind april. En zeker met een zacht briesje erbij, heb je niet in de gaten dat je flink aan het verkleuren bent. Voorkom dit door je goed in te smeren.

Wat ga jij doen op Koningsdag om geld te verdienen?

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Avatar van Marjon Marjon schreef:

  Duidelijke tips. Samen met een vriendin ga ik al jaren naar de vrijmarkt. Gezelligheid maar het zakcentje dat verdient is mooi mee genomen!
  De tip van de zonnebrand is handig, 2 jr was ik flink verbrand,

 2. Avatar van Volgmama Volgmama schreef:

  Wij gaan alleen als het zonnetje schijnt. Handige tips!

 3. Avatar van MetMirjam MetMirjam schreef:

  We gaan niet op de vrijmarkt verkopen, maar misschien als mijn dochter wat ouder is, dat ze het wel heel leuk zou vinden! Mijn zus en ik hebben er vroeger ook wel eens gezeten, maar alleen als het droog was haha

 4. Avatar van Diana Diana schreef:

  Handige tips! Ik ga hier iets mee doen!