Skip to Content

Dingen die je zou moeten bespreken voordat je gaat trouwen

Dingen die je zou moeten bespreken voordat je gaat trouwen

Jullie zijn smoorverliefd en wat wil je dan anders dan met elkaar oud worden? Natuurlijk wil je trouwen (of samenwonen) met je grote liefde. Dan ga je toch niet over allerlei dingen hele discussies zitten voeren? Toch kan het slim zijn om bepaalde zaken wel van tevoren met elkaar te bespreken.

Natuurlijk hoef je echt niet alles tot in detail te bespreken en mogen jullie best over dingen anders denken. Maar erachter komen dat je grote liefde nooit vader wil worden, terwijl jij droomt over een groot gezin…dat is toch echt een heel ander ding. En dat kan je dan toch maar beter wel van tevoren weten! Wat zijn jullie dromen en wensen voor de toekomst en hoe kunnen jullie dit samen verwezenlijken?

Kinderen

Misschien wel het grootste punt is dus het onderwerp kinderen. Als eerste natuurlijk of je die wel of niet wilt. Maar ook jouw idee van een klein of een groot gezin. Hoewel je natuurlijk nooit van tevoren weet of dit je ook gegeven is…

Maar daarnaast mag je ook wel even er goed bij stilstaan hoe jullie dan zo’n gezin voor je zien. Werken jullie beide evenveel of wat zijn jullie verwachtingen hierin? Om maar even een voorbeeld te noemen.

Ook de opvoeding kan een strijdpunt zijn, maar er is dan wel de vraag of je dat al gaat weten als je nog helemaal geen kinderen hebt. Hoewel je al wel kunt weten wat voor jou belangrijk is, bijvoorbeeld vanuit je geloof of ander soort overtuiging.

Ex-partners en kinderen uit een vorig huwelijk

Als er al kinderen zijn uit vorige relaties, dan is het ook zeker fijn om daar met elkaar over te praten. Wat is jouw rol richting de kinderen van je partner? Wat wordt er wel en wat juist niet van jou verwacht? Of andersom natuurlijk als juist jij al kinderen hebt. En hoe zijn de verhoudingen tussen jullie en de ex-partners?

Wat doen we met religie?

Ook religieuze zaken kunnen belangrijk voor je zijn. Nu zullen jullie elkaar al wel langer kennen, anders ga je immers niet meteen trouwen. Maar als jullie dan echt bij elkaar kruipen, kan zomaar opeens blijken dat de ander toch meer waarde hecht aan bepaalde religieuze zaken dan je ooit was opgevallen.

Weten hoe jullie hierin staan én hiervoor respect kunnen opbrengen is zeker een gesprekje waard. Zijn er hierdoor regels waar de ander weet van moet hebben? Kunnen jullie elkaar hierin vrijlaten of wordt dat lastig? 

Wat verwacht je van je partner?

Jullie komen allebei uit verschillende gezinnen. Zelfs al zouden jullie uit gezinnen komen die veel van elkaar weghebben, dan nog heeft ieder gezin zijn eigen regeltjes en wensen. Jullie samen zullen hierin jullie eigen mengelmoes aan regeltjes maken. Maar welke gewoonten wil jij echt bewaren? Wat is voor jou heel belangrijk? 

Veel vrijheid of veel samen

Hoeveel verwachten jullie van elkaar? Wil je vooral ieder moment bij de ander zijn en samen alles ondernemen? Of hou je juist van vrijheid en wil je ook weleens alleen op stap? Mogen jullie op vakantie met vrienden of wil je enkel en alleen samen dingen ondernemen? Wil je elk weekend vrienden over de vloer hebben of hou je juist van veel rust in huis?

Hoe regel je de financiën?

Trouwen jullie in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden? Zijn jouw schulden ook de zijne, dus, of niet. En hoe ga je om met geld? Ga je gewoon een lening aan als je een auto wilt kopen of doe je dat juist echt niet? Sparen jullie gezamenlijk ergens voor? Moeten de uitgaven helemaal precies bijgehouden worden? Maar ook: hoe hoog leg je de lat qua luxe? Is een bank van de IKEA oké, of moet het iets heel duurs zijn, bijvoorbeeld.

Tja, seks…

Misschien vind je dit niet echt een onderwerp om zo nuchter te bespreken. En misschien zit daar ook wel iets in. Je kunt bespreken met elkaar hoe vaak je seks zou willen hebben, bijvoorbeeld, of welke dingen jij zou willen meemaken/ontdekken. Maar als er iets is waar je nou eigenlijk vooral mee naar je gevoel moet luisteren…dan is het dit toch eigenlijk wel.

Durf je dromen hierin te bespreken, ook als je allang getrouwd bent. Maar alles tot in detail afspreken gaat natuurlijk helemaal niet. Maar zaken als porno en hoe je daar over denkt: daar kan je natuurlijk wel duidelijk in zijn! Of dingen die je echt niet wilt hebben, ook. Geen SM bijvoorbeeld.

Wat zijn jullie toekomstdromen?

Naast jullie toekomst samen en het gezinnetje, wat jullie al bij een eerder punt bespraken, zijn er natuurlijk meer toekomstplannen. Het is fijn om deze dromen samen te hebben. Maar voordat jullie een stel waren had je die ook al. Wat zijn voor nu jullie dromen? Hoe zie je jullie samen over bijvoorbeeld vijf of tien jaar?

Heb je spannende dromen? Zou je graag willen verhuizen? Zie je jezelf over tien jaar op een verbouwde boerderij zitten, waar je hele dagen zoet bent in de tuin of wil je lekker in de stad in een appartementje wonen en je onder kunnen dompelen in het stadsleven? Om maar even een paar voorbeelden te geven…

Zal je voor me vechten?

En om dan toch maar even romantisch te eindigen. Natuurlijk wil je iemand die voor je vechten zal. Die niet bij één tegenslag al terugholt naar zijn of haar ouderlijk huis, bij wijze van spreken. Hoe staan jullie daarin? Gaan jullie er samen volledig voor of is het gewoon zolang het leuk is en daarna is het gewoon klaar?

Waarom je dat van tevoren zou bespreken? Omdat het fijn is als je weet hoe jullie daar tegenaan kijken. Het schijnt zelfs zo te zijn dat jouw eigen ideeën hierover invloed hebben in hoe je een crisis aangaat. Willen jullie echt vechten voor jullie relatie, dan zal dit ook sneller goed komen dus. 

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *