Skip to Content

Dieren houden in je tuin: hier moet je aan denken

Dieren houden in je tuin: hier moet je aan denken

Een natuurlijke uitstraling in de tuin creëer je niet alleen met bloemen en planten, maar ook met dieren. Bovendien brengen deze ook nog eens heel veel gezelligheid met zich mee. Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer mensen met grotere tuinen ervoor kiezen om ook kippen of andere kleine dieren te houden in de tuin.

Planten verdienen al de nodige aandacht. Denk aan potgrond bestellen, kiezen voor de juiste potten en locatie, maar voor dieren geldt dit misschien nog wel een beetje meer. Nu horen we je denken, maar wat dan? Waar moet je dan aan denken als je kleine dieren in de tuin wilt houden? In dit artikel zetten we de belangrijkste punten op een rij. 

De juiste afrastering 

De juiste afrastering is van essentieel belang wanneer je kleine dieren zoals kippen of konijnen wil houden. Op die manier zorg je ervoor dat ze veilig kunnen rondlopen en niet kwijt zullen raken. Een afrastering van schapengaas is dan een goed idee. Dit is licht van gewicht, makkelijk te monteren en in verschillende stijlen verkrijgbaar. Zo pas je de afrastering geheel naar wens en de stijl van jouw tuininrichting aan. 

Verzamel voldoende informatie 

Dieren houden is leuk, maar er komt wel veel bij kijken. Weet je eigenlijk wel wat een kip mag eten of hoeveel beweging ze dagelijks nodig heeft? Als je weinig verstand hebt van het houden van kleine dieren, dan is het eerst belangrijk dat je je goed inleest. Je kunt boeken vinden in de bibliotheek, maar ook het internet is je grootste vriend. Er zijn zelfs social media pagina’s waar je heel veel informatie kunt vinden en tips en ervaringen uit kunt wisselen. 

Het juiste dier 

Er zijn heel veel verschillende dieren die in de tuin gehouden kunnen worden. Zeker als je over flink wat grond beschikt. Wees je er echter van bewust dat elk dier andere voorkeuren heeft. De een leeft prima alleen, terwijl de ander juist graag samen is. Dan zijn er ook nog dieren die het heerlijk vinden om met mensen te zijn, maar ook dieren die heel schuw zijn. Bedenk van tevoren waar je naar op zoek bent en kies voor een dier dat bij deze wensen past. 

Overkapping 

In Nederland kan het weer erg onvoorspelbaar zijn. Niet alleen mensen kunnen hier last van hebben, ook dieren. Daarom is het belangrijk dat jouw dieren een plekje hebben om te schuilen. Tegen regen en kou, maar ook juist om de schaduw op te zoeken als het erg warm is. Door een overkapping te plaatsen, weet je zeker dat zij op elk gewenst moment een fijn plekje voor zichzelf op kunnen zoeken. 

Voldoende beweegruimte 

Elk dier vindt het fijn om lekker te kunnen bewegen. Het is niet fijn om in een te klein hok te verblijven. Hier wordt geen enkel dier gelukkig van. Zorg er daarom voor dat je voldoende beweegruimte creëert en houd ook rekening met het aantal dieren dat je in het hok plaatst. Hoe meer dieren, hoe meer ruimte er nodig is.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *