Decadent gedrag: misschien vraag je je weleens af wat hier nu eigenlijk onder verstaan wordt. Wanneer spreek je van decadent gedrag? Wat is het verschil met luxe? Waarom gedraagt men zich zo? En als je het bij jezelf bespeurt: wat kan je eraan doen?
Wat is decadent gedrag?
Met decadent gedrag bedoelt men dat iemand overdreven luxe leeft en zijn geld dus heel makkelijk uitgeeft aan overbodige zaken. Hoewel de term decadent ook uitgelegd wordt als ‘verval’ en daarbij kan verwijzen naar zelfs een kunststroming.
Ga je zoeken bij decadentie, dan zeggen diverse woordenboeksites dat het verval betekent in de zin van achteruitgang, degeneratie, moreel verval en dan ook inderdaad overdaad. Maken we hier dan uit op dat overdaad aan uitgaven en luxe een vorm van verval is?
Wat is het verschil tussen decadent en luxe?
Nu kan je dus jezelf afvragen of luxeleven dan meteen decadent gedrag is? Ga je hierop zoeken dan worden de termen eigenlijk in één adem genoemd. Decadent gedrag is immers de hang naar luxe.
Misschien moet je zeggen dat bij luxe je heerlijk kunt leven in materieel opzicht. Maar als je hierin doorslaat, het als decadent gezien wordt? Je kunt luxeleven, maar ook gewoon genieten van je boterhammetje met pindakaas, in plaats van enkel kaviaar te willen eten…
Met andere woorden: luxe is op zich niet negatief. Decadentie wordt echter meestal gezien als een negatief iets. Het is vaak immoreel en kan leiden tot problemen in het individuele leven. Of zelfs voor de samenleving. Bij decadentie kan men vaak geen maat meer houden en het kan zelfs zo ver gaan dat er gebrek is aan maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Genot en comfort komt op de eerste plaats te staan. Bij ‘gewoon’ luxe gedrag draait het niet om dit ‘doorslaan’, maar geniet men bewust van luxe, maar men neemt wel alle verantwoordelijkheid hierin.
Voorbeelden van decadent gedrag
Je kunt decadent gedrag op meerdere terreinen tegenkomen:
- Het uitgeven van buitensporig veel geld aan allerlei luxegoederen, aan vakanties en dat soort zaken. Hierbij verliest men dan de financiële verantwoordelijkheid uit het oog.
- Overmatig feesten, waarbij vaak overmatig gedronken wordt en het gaat om extravagante feesten.
- Overmatig materialen verspillen zonder oog te hebben voor duurzaamheid (milieu dus) of de financiële kant.
Maar ook op hele andere terreinen spreekt men wel van decadent gedrag. Dit heeft dan eigenlijk niet echt meer iets met luxe te maken:
- Overmatig eten.
- Buitensporig veel drinken of drugs gebruiken wordt ook weleens als decadent gedrag betiteld.
- Heel veel gokken, ook als men dit eigenlijk niet meer kan doen omdat men geen geld ervoor heeft.
- Sociaal onverschillig zijn of zelfs geen verantwoording nemen tegenover anderen.
Wat wel of niet als decadent wordt gezien is cultuurbepaald. En ook wel heel persoonlijk.
Waarom is iemand decadent
Iemand die decadent gedrag vertoont kan daar meerdere redenen voor hebben.
- Indruk willen maken op anderen. Je groter voordoen dan je eigenlijk bent, door vooral in materieel opzicht op te willen vallen. Grote auto’s, altijd trakteren, dure vakanties, altijd merkkleding en ga zo maar door.
- Van luxe houden en hier echt niet op willen bezuinigen. Nu hoeft dat niet direct negatief te zijn, maar kan dit wel worden als je ook geen rekening wenst te houden met anderen of met je financiën. Is iemand bijvoorbeeld gewend om altijd als kind alles in luxe te krijgen, dan kan hij of zij dit ook verwachten als hij/zij volwassen is.
- Decadent gedrag kan ontstaan omdat men een leegte probeert op te vullen door steeds nieuwe dingen te kopen. Stress, angst, depressie, leegte voelen, een doel zoeken: onmiddellijke bevrediging door nieuwe dingen te kopen kan even verlichting geven. Maar omdat dit maar even aanhoudt, zal men snel weet iets ‘moeten’ kopen of doen wat die verlichting weer geeft.
- Sociale druk. De mensen om je heen handelen zo, dus moet je wel meedoen om niet buiten de groep te vallen.
- Er zijn culturen waar decadent gedrag juist wordt gewaardeerd!
Hoe kan je decadent gedrag afleren?
Herken je jezelf eigenlijk hier wel in en wil je er iets aan doen? Dan zal je hier op verschillende manieren mee aan de slag kunnen gaan. Het zelf beseffen is al de eerste stap op weg naar ander gedrag!
Bekijk eerst eens wat je dan zelf vervelend vindt en echt wil veranderen. Je doel duidelijk voor ogen hebben is belangrijk omdat je dan pas echt ernaar kunt gaan handelen én je meer kans hebt op slagen. Vage gevoelens/ideeën hierover zorgen er vaak voor dat er helemaal niks verandert.
Kijk of je erachter kunt komen waarom en/of wanneer je dit gedrag vertoont. Stel dat je altijd overmatig geld uitgeeft als je je rot voelt, dan weet je dus dat je daar iets aan moet doen. Kan je deze triggers vermijden, dan is dat een slim idee.
Zoek eventueel hulp bij een budgetcoach om je financiën netjes op orde te krijgen als je al in de problemen zit. Gaat het om emotionele zaken, dan is hulp in het verwerken van bijvoorbeeld gebeurtenissen van vroeger of bij een depressie een prima stap om te nemen.
Ga kijken welke gezonde dingen je kunt doen op de momenten dat je anders in decadent gedrag zou vervallen. En komt het door je omgeving? Dan kan je je afvragen of dit wel de juiste mensen voor jou zijn…
Is in luxeleven dan verkeerd?
Natuurlijk mag je in luxeleven als je daarbij je wel blijft bekommeren om je medemens, je gezondheid (al is dat dan weer een heel persoonlijke aangelegenheid…) én het financieel ook kan.
Doe je er niemand kwaad mee en breng je jezelf ook niet in de problemen, dan ben je uiteraard vrij om lekker te genieten van mooie vakanties of mooie spullen. Het is immers jouw geld én je blijft wel een mooi mens voor de wereld om je heen. Andere mensen ook laten delen in je luxe kan een mooie extra stap zijn…
- DIY; stijlvolle kattenmeubels voor in je interieur - 22/11/2023
- Tips eenvoudig website maken - 20/11/2023
- Decadent gedrag; het verschil tussen luxe en decadentie - 18/11/2023
Leave a comment