Skip to Content

De meest populaire houtsoorten voor meubels en decoratie

De meest populaire houtsoorten voor meubels en decoratie

Wanneer je aan het inrichten van je huis denkt, is er waarschijnlijk een bepaalde sfeer die je wilt creëren. Misschien wil je een rustige en serene plek om tot rust te komen na een dag werken, of ga je liever voor een levendige ruimte vol kleur die je energie geeft. Afhankelijk van de sfeer die je probeert te creëren, is de keuze van je meubels en decoratie heel belangrijk. Hierbij speelt onder andere het materiaal waarvan ze gemaakt zijn een grote rol voor de sfeer.

Hout in het interieur

Hout is een van de meest populaire materiaal keuzes voor meubels en decoratie, en er zijn veel verschillende houtsoorten die je kunt kiezen. Hout is een prachtig natuurproduct en één van de meest veelzijdige en populaire materialen die je kunt gebruiken om je huis mee in te richten en te decoreren; wat dacht je bijvoorbeeld van een diy met houten latjes aan muur.

Je kunt het gebruiken voor alles, van meubels tot wanddecoraties en alles ertussenin. Er is een oneindige keuze aan houtsoorten die je kunt gebruiken en elk houtsoort heeft zijn eigen unieke eigenschappen. In dit artikel zullen we de meest populaire houtsoorten bespreken, zodat je een beter idee krijgt van welke materialen het beste past bij jouw sfeer en stijl.

Beuken

Beukenhout is een van de meest gebruikte houtsoorten in Nederland. Het wordt onder andere gemaakt bij het maken van meubels. Het heeft de eigenschap bijna niet te splinteren daardoor is het uitermate geschikt voor parket, laminaat en trappen, maar ook kinderspeelgoed. En doordat het zich goed laat buigen is het een van de meest gebruikte houtsoorten voor gebogen objecten of kookgerei.

Eiken hout

Een van de meest voorkomende houtsoorten die gebruikt wordt voor meubels en decoratie is eikenhout. Eiken is een tijdloos materiaal en heeft een prachtige, natuurlijke uitstraling. Het is ook een duurzaam materiaal, dus als je op zoek bent naar een materiaal dat lang meegaat, is eiken een goede optie. Denk bijvoorbeeld aan eiken planken die veel kunnen dragen en niet snel krom trekken.

Mangohout

Mangohout is tegenwoordig erg populair als het gaat om meubels. Het wordt vaak gebruikt als tafelblad of voor salontafels. Het patroon van mangohout is erg grillig en onregelmatig. Doordat het hout erg ‘actief’ is kan dit ook uitzetten en zeer onregelmatig aanvoelen met oneffenheden.

Walnoot

Walnoot is een zachte houtsoort en heeft een prachtige, warme uitstraling. Het is een duurzaam materiaal en is makkelijk te bewerken, waardoor het ideaal is voor allerlei soorten projecten. Walnoot is ook een populaire keuze is ook een populaire houtsoort voor meubels en decoratie.

Kersen

Kersenhout wordt regelmatig gebruikt voor meubels en interieurs. Het hout is vast en laat zich prima bewerken. Het hout is zowel beschikbaar in massief hout en gefineerd plaatmateriaal. Je hebt twee soorten kersenhout; zowel Amerikaans als Europees. Europees Kersen wordt bijna niet meer verhandeld aangezien er geen hoogstam-fruitboomgaarden meer zijn.

Mahonie

Mahonie is mooi stabiel hout, dat zowel in het interieur voor meubels als bij jachtbouw veel gebruikt wordt. Mahoniehout is makkelijk te bewerken en is daarom ook zeer geschikt voor draai-, beeldhouw- en houtsnijwerk of door bouwers van muziekinstrumenten. Het hout staat vooral bekend om de unieke rode kleur, maar is relatief duur en wordt daarom nog wel eens verwisseld voor een goedkoper alternatief.

Berkenhout

Berken heeft een fijne nerf en laat zich goed zagen en schaven en is geschikt voor buigen. De afmetingen van berken als massief hout beperkt aangezien, de berk over het algemeen niet heel breed wordt. Daarom wordt het voornamelijk toegepast als fineer voor meubels en verder als brandhout voor in de open haard.

Essenhout

Essenhout of essen is een houtsoort met een heel lichte houtkleur die soms bijna wit is, oudere bomen hebben echter vaak een mooi donker kernhout met kleurnuances. Essen kan goed gebruikt worden voor trappen en vloeren, binnendeuren en natuurlijk meubels. Essenhout werd in het verleden gebruikt voor dissels, wielen en spaken vanwege de rechte nerf en het buigbare karakter.

Grenen

Grenenhout is makkelijk te bewerken en daardoor geschikt voor veel verschillende toepassingen. Het hout kenmerkt zich aan de lichtgele kleur, een fijne nerf en een rechte draad. In het hout kunnen kwasten en harszakken voorkomen.

Het is belangrijk om te weten welke houtsoorten er beschikbaar zijn en welke eigenschappen elk materiaal heeft, zodat je de beste keuze kunt maken voor je project. Dit zijn slechts enkele van de meest populaire houtsoorten die je kunt gebruiken, maar er zijn nog veel meer. Doe wat research en ontdek welk materiaal het beste bij je past.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *