Skip to Content

Curly Girl Methode; tips stappen, producten en ervaringen hoe vaak wassen en ingrediënten

Curly Girl Methode; tips stappen, producten en ervaringen hoe vaak wassen en ingrediënten

Al mijn hele leven heb ik krullen. Als kind verafschuwde ik ze. Een speciale verzorging voor krullend haar bestond nog niet, dus als mijn moeder mijn haar borstelde had dat meer weg van middeleeuwse martelpraktijken dan van een momentje van ontspanning. Maar inmiddels waardeer ik mijn krullen.

Helaas zijn ze wel vrij zwak, met een beetje pech zijn ze ’s avonds al helemaal uitgezakt. Ik kan zo jaloers zijn op vrouwen met een enorme bos wilde krullen. Steeds vaker zie ik de curly girlmethode voorbij komen op sociale media, hoog tijd dus om uit te proberen.

Wat is de Curly Girl Methode?

Lorraine Massey is de bedenkster van de methode. In het boek ‘Curly Girl: The Handbook’ doet ze de volledige methode uit de doeken. Krullend haar, haar met een slag valt hier ook onder, heeft andere behoeftes dan stijl haar.

Iedereen met krullen weet dat. Maar welke verzorging het beste bij jouw haar past, dat is vaak een hele zoektocht. De Curly Girl Methode geeft richtlijnen om de mooist mogelijke natuurlijke krullen te krijgen. De basis van de methode is een lijstje met ‘verboden’ producten.

De basis

De basis van de Curly Girl Methode is dat je producten moet gebruiken zonder:

  • sulfaten
  • siliconen
  • minerale oliën
  • wax
  • uitdrogende alcohol

Ten eerste zijn deze ingrediënten alleen goed uit je haar te verwijderen door het gebruik van een shampoo met sulfaten. En laten die nou ook net op het lijstje ‘verboden’ producten staan.

Ten tweede zijn deze ingrediënten sowieso slecht voor je kapsel. Minerale oliën en siliconen vormen bijvoorbeeld een laagje over je haar. Je haar wordt dan afgesloten, waardoor vocht niet meer doordringt.

Deze producten kan je onder andere voordelig bestellen bij een kappersgroothandel.

Bepaal je haartype

Met een lijstje met verboden ingrediënten ben je er nog niet. Ben je al eens op zoek gegaan naar producten voor krullend haar, dan weet je vast dat er héél véél zijn. Allemaal bedoeld voor verschillende haartypes. Dus moet je eerst je haartype bepalen, en dat kun je op een aantal manieren doen.

Sommige van deze manieren zijn wat mij betreft echt veel te ingewikkeld. Als ik lees over porositeit en densiteit haak ik als leek eerlijk gezegd al af. Gelukkig is er ook een makkelijkere manier waarmee je kunt beginnen. Kom je er daarmee niet uit, dan kun je natuurlijk altijd nog de moeilijke materie in duiken. Óf een professional inschakelen.

Helaas zijn ze wel vrij zwak, met een beetje pech zijn ze ’s avonds al helemaal uitgezakt. Ik kan zo jaloers zijn op vrouwen met een enorme bos wilde krullen. Steeds vaker zie ik de curly girlmethode voorbij komen op sociale media, hoog tijd dus om uit te proberen.

Je kunt één van de volgende haartypes hebben:

  • Stijl haar. Lichte producten met een licht hold zijn meer dan genoeg. Je kunt beter mousse gebruiken dan gel. Overigens kun je van stijl haar geen bos krullen maken zonder apparaten, maar wie weet ontdek je dat je toch een lichte slag hebt!
  • Golvend of los krullend haar. Gebruik luchtige producten met een lichte hold, zoals mousse of gel. Deze producten zijn niet zo zwaar dat ze je krullen laten uitzakken, maar geven wel net de houvast die je haar nodig heeft.
  • Grof krullend haar. Deze krullentypes hebben producten nodig die het haar hydrateren en die pluis verminderen. Gel is hier het advies.
  • Spiraalvormige, kleine krullen. Intensieve hydratatie is hier vereist, omdat deze krullen meestal erg droog zijn van zichzelf. Kies dan ook een conditioner met veel goede olie, boter of gel.

Heb je een product gevonden waarvan je denkt dat het bij jouw haar past? Let dan wel op dat er geen ‘verboden’ ingrediënten in zitten. Online kun je ingrediëntenlijsten van producten invoeren om snel te checken of het product geschikt is als je de Curly Girl Methode gebruikt.

De stappen

Met het vermijden van een paar ingrediënten en het kiezen van producten ben je er nog niet. Al is dat al een hele klus op zichzelf. Bij de Curly Girl Methode volg je de volgende stappen:

Stap 1: Wassen

Start je met de Curly Girl Methode? Dan begin je met de ‘final wash’. Voor de allerlaatste keer was je je haar met een shampoo met sulfaten (maar zónder de andere verboden producten!). Zo verwijder je alle slechte ingrediënten en begin je met schoon haar aan de methode.

In het vervolg moet je ‘normale’ shampoo vermijden. Deze bevatten vaak sulfaten, die je haar op agressieve wijze reinigen. Daarbij wordt de buitenste laag van je haar beschadigd én wordt ook de natuurlijk olie die je hoofdhuid produceert, verwijderd. En als krullend haar iets nodig heeft, dan is het olie.

Na de ‘final wash’ is het niet zo dat je helemaal geen shampoo meer mag gebruiken. Kies wel voor een shampoo zonder schadelijke ingrediënten uit het eerdere lijstje. Probeer je haar ook hooguit maar eens per week met shampoo te wassen, het liefst nog minder.

Maar dat is ook een beetje afhankelijk van je haar en waar jij je prettig bij voelt. Verder is het niet nodig je hele haar te wassen, het volstaat om je hoofdhuid te wassen en masseren.

Houd er trouwens rekening mee dat je lichaam moet wennen aan de nieuwe situatie. Als je stopt met het gebruik van shampoo met sulfaat kunnen je haar en hoofdhuid een tijdje vetter aanvoelen. Dit gaat vanzelf over, maar als je pech hebt, kan dit wel een aantal maanden duren. Je merkt vanzelf dat je je haar steeds minder vaak hoeft te wassen.

Stap 2: Conditioneren

Na het wassen is conditioneren aan de beurt. Conditioner is essentieel voor krullend haar, omdat dit haar gewoonweg veel (extra) vocht nodig heeft. Bij het starten met de Curly Girl Methode is de kans groot dat je veel conditioner nodig hebt, zeker als je haar erg beschadigd is.

Na verloop van tijd wordt dit waarschijnlijk minder. Probeer dus een beetje uit wat voor jou werkt. Kies trouwens wel weer een conditioner zonder ‘verboden’ ingrediënten.

Je kunt conditioner gebruiken ná het wassen met shampoo, maar ook op zichzelf. Dat heet een ‘co-wash’. Je wast je haar dan met alleen conditioner. Dat kan prima, omdat ook conditioner licht reinigende ingrediënten bevat. Je kunt natuurlijk ook afwisselen met de ene keer shampoo en conditioner en de andere keer een ‘co-wash’.

Bij het gebruik van conditioner voor krullend haar, ga je voorzichtig met je haar om. Glijd zachtjes met je vingers door je haar en verspreid zo de conditioner van je hoofdhuid naar je haarpunten.

Is je haar wat langer, dan kun je vervolgens gaan ‘scrunchen’. Zo knijp je alvast wat krullen in je haar. Als je bij het ‘scrunchen’ een melkachtig mengsel uit je haar knijpt of je haar het geluid van doorweekt haar maakt, dan is het genoeg gehydrateerd.

Dit is het perfecte moment om je haar te kammen. Het is nu namelijk veel gladder, waardoor je klitten makkelijker voorzichtig eruit kunt halen. Je kunt het met alleen je vingers proberen, of met een speciale borstel. Zelf gebruik ik altijd de Tangle Teezer en die werkt voor mij erg goed.

Voor veel krullendames is het advies om de conditioner (grotendeels) in het haar te laten. Veel van het product wordt geabsorbeerd. De rest wring je eruit met afdrogen. Krullend haar zal dan ook niet snel vet worden van achtergebleven conditioner.

Stap 3: Stylen

Na het eventueel wassen met shampoo en het gebruik van conditioner, óf na een ‘co-wash’ kun je je haar gaan stylen. Dit is iets lastiger, omdat je de keus hebt uit veel producten die allemaal bedoeld zijn voor andere haartypen. Daarover heb je al even iets kunnen lezen in een eerdere alinea.

Laat je conditioner dus in je haar zitten. Gebruik daarna een mousse of gel die bij je haartype past en geen ‘verboden’ ingrediënten bevat, om de krullen nog beter in je haar te ‘scrunchen’.

Gebruik gel op nat haar. Sommige soorten gel worden hard als je haar opdroogt. Dat is niet erg, omdat het helpt de natuurlijk vorm van je krul te behouden totdat het droog is. Is je haar helemaal droog, echt he-le-maal droog, dan kun je je haar scrunchen en verdwijnt dat harde.

Het drogen van je haar doe je met een katoenen T-shirt, een microvezelhanddoek of een hydrofiele doek. Niet wrijven! Knijp het overtollig water uit je haar, of wikkel je haar in. Als je je haar aan de lucht laat drogen, raak het dan nauwelijks tot niet meer aan. Wil je föhnen? Gebruik dan een diffuser en föhn met een zo laag mogelijke temperatuur.

Stap 4: Slapen en refreshen

Zoals je eerder hebt kunnen lezen, moet je niet elke dag je haar wassen. En ik weet niet hoe het bij andere dames is, maar bij mij is er de tweede dag weinig krul over.

Het zou helpen om op een satijnen kussensloop te slapen. Als je dat niet fijn vindt, kun je bovenop je hoofd je haar samenbinden met een satijnen scrunchie. Daarmee vermijd je dat je op je krullen gaat liggen.

De volgende dag ga je je krullen refreshen. Als de krullen nog (redelijk) in model zijn, dan is het voldoende om wat van je stylingproduct in je haar te doen en alles weer op zijn plaats te ‘scrunchen’. Anders kun je eerst je haar vochtig of nat sprayen of zelfs een ‘co-wash’ doen.

Ervaringen girly hair methode

Het internet staat inmiddels vol met ervaringsverhalen over de Curly Girl Methode. En die maken me toch wel erg enthousiast. Dus ik ga het maar eens proberen. En jullie?

Hebben jullie al ervaring met de Curly Girl Methode?

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *