Skip to Content

Cuppen

Cuppen

Cuppen is een vorm van massage. Wat wordt er gedaan bij cuppen? Waarom wordt het gedaan en waarom zou je er dus wel of niet voor kiezen? Is het wel gezond of neemt het risico’s met zich mee?

Wat is cuppen?

Bij cuppen worden er potjes op je huid geplaatst die vacuüm trekken. Hierdoor zal de huid, de bindweefsellaag en de spierlaag omhoogkomen. Hiermee wordt de doorbloeding gestimuleerd en ook de lymfe circulatie wordt erdoor verbeterd.

Spierknopen kunnen zo losgemaakt worden en andere klachten als gevolg van een slechte doorbloeding kunnen hiermee verholpen worden. Ook de Qi (levensenergie) kan hiermee weer beter gaan stromen.

Plekken na het cuppen

Het cuppen geeft rode plekken op je huid. Dit hoort erbij en er wordt gesteld dat de werking nog doorloopt zolang je de plekken nog kunt waarnemen. Hoelang die plekken zichtbaar zijn verschilt per behandeling en persoon. Maar dit zou zelfs tot 3 weken lang kunnen zijn!

De plekken die je ziet zijn de afdrukken van de potjes. Bij een massage zal dit anders zijn en er eerder een rode streep te vinden zijn. Omdat de huid kwetsbaarder is moet je de eerste twee dagen opletten bij wat je doet. Vermijd dan ook zonlicht, wind, airco, kou en hitte. Een zalf hierop smeren moet je eveneens niet doen. 

Niet pijnlijk

Misschien denk je nu dat het dus wel pijn zal doen. In principe is dit echter niet zo. De meeste mensen vinden het zelfs een fijn gevoel geven. Het geeft meer energie, omdat de blokkades opgeheven worden, wat hieraan uiteraard meewerkt. 

Opbouwen

Het is slim om cuppen op te bouwen, zodat er gezien kan worden hoe het lichaam erop reageert. 

De oorsprong van cuppen

Cuppen valt onder de Chinese geneeswijze en is dan ook allesbehalve nieuw. Het wordt namelijk al duizenden jaren in China uitgevoerd. Maar een dergelijke techniek komt ook voor in Griekenland, Egypte en zelfs bij de Indianen. Oorspronkelijk werden er runderhoorns gebruikt bij het cuppen, maar inmiddels zijn hiervoor glazen, siliconen of plastic potjes geschikt gemaakt. 

Meerdere manieren van cuppen

Er kan onderscheid gemaakt worden in de werkwijze van het cuppen. Bij bepaalde klachten kan er specifiek voor een bepaalde vorm gekozen worden. 

  • Vuur cuppen: De glazen cup wordt van binnen met vuur verwarmd. Deze warmte zorgt dan voor het vacuüm. 
  • Bloed cuppen: Dit klinkt eng, maar het is niets anders dan dat er eerst een prikje in de huid wordt gezet voordat de cup op de huid gezet wordt. Hierdoor kan het bloed vrij komen. De cup is op dezelfde manier verwarmd als bij vuur cuppen.
  • Droog cuppen: Nu zullen plastic cups gebruikt worden, die werken via een pompsysteem.
  • Cuppen met kruiden: Nu wordt de werking van kruiden gecombineerd met het cuppen. De kruiden worden in de cup geplaatst.
  • Massage: er kan ook gekozen worden voor cups met een pompsysteem, waarbij de huid gemasseerd wordt. 

Wat doet cuppen?

Door cuppen kunnen er meerdere klachten verholpen worden. Het simuleert, zoals aangegeven, de bloed- en lymfe circulatie. Pijnen die ontstaan zijn door stagnatie kunnen zo verdwijnen. Cuppen helpt om afvalstoffen af te voeren en het bloed te zuiveren.

Ook stimuleert het de aanvoer van nieuw lymfevocht. Het zenuwstelsel krijgt een impuls om zijn werk goed te doen en ook je immuunsysteem vaart er wel bij. Hierdoor zal je ook meer weerstand krijgen. 

Wanneer kan cuppen je helpen?

Cuppen kan dus om veel redenen toegepast worden. Het kan je verkoudheid verjagen, stress verlichten, vastzittende spieren losmaken en dus je weerstand verhogen. Ook kan je cuppen inzetten bij RSI, fybromyalgie, huidproblemen en obstipatie.

Hoofdpijn, een tennis elleboog en eigenlijk is het rijtje nog veel langer. Informeer bij de professional of jouw klachten verholpen kunnen worden door te kiezen voor cuppen!

Hoe vaak cuppen?

Cuppen mag je niet te vaak doen. Maximaal 2 keer per week en dit is echt afhankelijk van de persoon zelf en waarom deze voor cuppen kiest. Overleg dit uiteraard met de behandelaar. In principe wordt er pas weer gecupt als de rode vlekken weg zijn.

Het zal ook per behandelaar verschillend kunnen zijn. Bij de verschillende behandelaars kwam ik zowel maximaal 1 als 2 keer tegen per week. Vaak zijn er wel meerdere behandelingen nodig om de klachten te laten verminderen/verdwijnen. 

Zelf doen

Tegenwoordig zijn er zelfs pakketjes te koop waarbij je zelf aan de slag kunt gaan met cuppen. Het is maar de vraag of je dit moet willen. Hoewel cuppen meestal geen kwaad kan, kan het wel degelijk voor bepaalde mensen gevolgen hebben.

Heb je last van bijvoorbeeld dunne spatadertjes, dan zal je het allemaal juist erger maken. Je kunt diarree krijgen door een verkeerd gebruik en ook mensen met bepaalde gezondheidsklachten lopen risico.

Informeer dus sowieso bij een arts of het wel verstandig is om te doen. Of laat het doen door een professional!

Wanneer mag je niet cuppen?

Ben je zwanger dan mag je niet voor deze techniek kiezen. Dit geldt ook voor mensen die vasten, die vermoeid zijn of kanker hebben. Mensen met hartklachten moeten eveneens het cuppen niet toepassen. Heb je last van stollingsproblemen of gebruik je bloedverdunners?

Dan moet je dit ook zeker niet doen (maar dat zal duidelijk zijn). Daarom is het raadzaam, zoals al eerder aangegeven, om te overleggen met een arts en/of behandelaar.

Kan cuppen fout gaan

Ja, dat kan! Des te meer een reden om niet zelf aan de slag te gaan! Als cuppen niet op de juiste manier wordt toegepast en dit vaker gebeurt op dezelfde plek, dan kan het weefsel zelfs afsterven. Ook kunnen er risico’s voordoen als infecties oplopen of andere besmettingen. Volgens Skinwiser is er ook maar heel weinig wetenschappelijk bewijs dat cuppen echt werkt. 

Kies bewust!

Zorg dan ook dat je enkel kiest voor een behandelaar die weet wat hij doet. Laat je niet zomaar met iedereen in. De markt is snel gestegen en vaak betekent dat dat mensen er geld in zien en kan het al snel voorkomen dat er van echte kennis weinig sprake is!

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *