Skip to Content

Coronaproof kerst vieren; ideeën en tips

Kerst vieren is traditiegetrouw een familiegebeurtenis. Maar helaas zal dat dit jaar met een coronaproof kerst heel anders uit gaan zien vanwege de coronacrisis.

We mogen maar een aantal mensen uitnodigen (hoeveel moeten we nog afwachten), maar we kunnen er wel van uitgaan dat een kerstdiner met z’n allen er niet in zal zitten. Zelfs niet als je kamer groot genoeg is om voldoende afstand te houden. Maar hoe vier je dan toch kerst?

Stiekem lekker intiem

Laten we nu eens een keer met een voordeel beginnen. Misschien leuk allemaal al die familieverplichtingen, maar misschien heb jij ook weleens verzucht dat het eigenlijk net allemaal een beetje té is. Te veel moeten en te weinig rustig kunnen genieten van je eigen gezinnetje.

Nou, dat is dit jaar in ieder geval geen punt. Dus misschien moet je het er ook gewoon even lekker van nemen. Doe het dan ook meteen goed, want met een beetje geluk zitten de kerstdagen volgend jaar wél vol met (schoon-)ouders en overige familie!

Kerst in je gezin vieren

Wat kan je doen om de kerstdagen wel echt een kerstgevoel te geven terwijl je knus met je gezinnetje thuisblijft? Samen is het toverwoord!

Verzin een heerlijk kerstmenu, maar dit jaar juist met dingetjes die de kinderen lekker vinden. Met leuke kerstaankleding of net iets anders dan anders wordt het toch bijzonder.

Samen ouderwetse gezelschapsspelletjes doen

Misschien gaat normaal gesproken de kerstman aan je deur voorbij. Maar dit rare jaar vraagt om rare dingen…dus waarom zou je de kerstman dit jaar niet wél laten komen. Niet fysiek (of wel?) maar gewoon door cadeautjes onder de boom te leggen of in een sok, die je ergens opgehangen hebt. Er zijn trouwens nog veel meer cadeautjestradities dan onze Sinterklaas of de Amerikaanse kerstman. Snuffel maar eens rond en misschien zie je wel een heel leuke waar je iets mee kunt doen.

  • Gezellig met elkaar een kerstfilm kijken. ‘Home Alone’ blijft leuk, maar er is (gelukkig) nog veel meer!
  • Lekker samen creatief aan de slag
  • Samen met de kinderen een lekkere maaltijd klaarmaken.
  • Maak een leuke speurtocht met kerstopdrachten om ’s middags ofzo te doen.
  • Muziek maken en kerstliedjes zingen: heel gezellig én het echte kerstgevoel.
  • Maak in huis een soort escaperoom met opdrachten om bij de pakjes te komen.
  • Ga met elkaar liefdevol aan de slag voor iemand. Nodig bijvoorbeeld een eenzaam iemand uit. Want 1 iemand mag wel! Of 2…
  • Houden jullie van muziek maken en/of zingen? Maak met je gezin een kerstkoortje en zing voor het bejaardenhuis in de wijk…
  • Knutselen in Bijbelse thema’s van Kerst tot Maria

Familie buiten ontmoeten

We mogen dan niet met elkaar op een kluitje zitten. Maar we kunnen elkaar natuurlijk wel buiten ontmoeten. Wees wel zo slim om niet ergens heen te gaan waar iedereen zijn kerstdagen doorbrengt…en houd je aan de maatregelen. Maar een lekkere wandeling is wel gezellig. En waarom zou je er ook niet gewoon bij gaan zingen! Thermoskan met warme chocomel mee en gaan….

Zoom kerstfeest

Een Zoom meeting of party is al heel bekend, dus waarom ook geen Zoom kerstfeest? Koop mooie pakjes voor elkaar en stuur die van tevoren op. Natuurlijk mag je niet al eerder spieken! Tijdens jullie bijeenkomst mogen de pakjes uitgepakt. Zo zien opa en oma toch hoe leuk de kleinkinderen de pakjes vinden. Spreek bijvoorbeeld ook af wat jullie erbij eten en/of drinken, zodat het toch één groot familiefeest wordt. Ook al is het dan op afstand.

Aandacht voor de inrichting

Misschien nog wel belangrijker dan andere jaren is de inrichting van je huis. De gezelligheid, of anders gezegd: de kerstsfeer, zal door de aankleding gecreëerd moeten worden. Want het kerstgevoel door de aanwezigheid van anderen is er niet. Een kerstdienst of een kerststal bezoeken is ook maar beperkt mogelijk. Besteed hier dus extra aandacht aan.

Ook leuk om met de kinderen te doen en er gezellig met elkaar creatief mee aan de slag te gaan! Kies bewust voor de echte kerstkleuren (rood, groen, wit bijvoorbeeld) of juist eens voor een heel nieuwe stijl. En dat hoef je helemaal niet allemaal duur in te slaan, want zelf maken is minstens net zo leuk!

Coronaproof kerstdienst bezoeken of online

Kerken mogen nog altijd gewoon hun diensten vieren. Ben je gewend om met kerst naar de kerk te gaan? Informeer dan wel op tijd of er plek voor je is. Veel kerken houden er een reserveringsbeleid op na, omdat er maar weinig mensen mogen komen. Maar er is nog een mogelijkheid! Veel kerken zijn sinds het uitbreken van de crisis ook online hun diensten gaan uitzenden. O.a. op YouTube.

Je kunt natuurlijk gewoon zoeken op YouTube naar een mooie dienst of je informeer eens bij de kerk die je gewoon was te bezoeken of zij online uitzenden. Vaak kan je deze live volgen. Maar natuurlijk ook op een ander moment nog eens bekijken. Je vindt een overzicht van online kerkdiensten hier.

Zelf de kerstman spelen voor wie het nodig heeft

Maak met de kinderen lieve cadeautjes en zet ze voor de deur bij de mensen in de buurt, waarvan je weet dat ze dit nodig hebben. Iemand die ziek is, iemand die alleen is, iemand die net gescheiden is of noem maar iets op. Ga ’s ochtends vroeg met de kinderen op pad en leg stiekem de cadeautjes bij deze mensen neer of stop ze door de brievenbus.

Geeft een goed gevoel en geeft de ontvanger iets heel moois. Want aandacht heeft iedereen nodig. En je kinderen leren er ook nog van! Natuurlijk kan je zelf met de kids iets liefs maken. Een mooie kaart met een lieve boodschap erop, een gehaakt knuffeltje, een zelf gevouwen papieren tasje waar je iets kleins in stopt. Je kunt het zo gek niet bedenken. Is meteen een leuke bezigheid om met de kinderen mee bezig te zijn in de kerstvakantie.

Kerst vieren met de buren

Met de buren een winterbbq vieren, waarbij alle huishoudens gewoon op hun eigen terrein blijven. In de meeste woonwijken is dit wel te doen. Wel de gezelligheid met elkaar en toch veilig op afstand.

Versier de wijk met mooie kerstverlichting, zorg voor kerstmuziek die de hele straat kan horen (uiteraard wel met een gepast volume) en natuurlijk kun je prima de straat inlopen en even bij andere buren, op afstand, blijven staan. Zolang iedereen zijn gezond verstand gebruikt moet dit te doen zijn!

Lees ook: Verlengde kerstvakantie; tips en ideeën how-to-survive met activiteiten en uitjes

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *