Skip to Content

Corona virus; oorzaak, symptomen en besmettingsgevaar?

Corona virus; oorzaak, symptomen en besmettingsgevaar?

Als je naar het nieuws luistert kan het je niet ontgaan zijn; in China is er een nieuw corona virus waardoor tientallen miljoenen mensen ‘bedreigd’ worden en complete miljoenensteden platgelegd worden en afgesloten van verkeer en vervoer.

Nu lijkt China erg ver weg, maar met het vliegtuig ben je er zo. Twee maanden later grijpt het virus ook in Europa flink om zich heen. Met name in Italië en Tirol gaat het hard. Wereldwijd slaat het virus toe zodat er nu sprake is van een pandemie.

Oorzaak virus & verspreiding in China

Men is er niet 100 % zeker van, maar men vermoedt dat de eerste slachtoffers van dit virus op een markt in de plaats Wuhan in China zijn besmet doordat ze in aanraking kwamen met besmette dierlijke producten.

Vervolgens zou een besmette man vanuit China naar Seattle in de Verenigde Staten zijn gereisd en zo het virus in Amerika hebben gebracht.

Vanuit Amerika heeft het virus zich verspreid naar Thailand, Zuid-Korea, Taiwan en Japan. Momenteel zijn er 26 doden en ruim 830 zieke mensen* (24 januari 9.00 uur) en is er een redelijk grote angst voor verdere verspreiding. Buiten China zijn er op dit moment 19 gevallen bekend, maar nog geen doden.

Er waren veel zorgen in China, maar ook in Amerika en de andere bovengenoemde landen zich veel over de verspreiding van het virus door het Chinees Nieuwjaar.

Dit festijn begint op 25 januari en duurt 2 weken. Veel Chinezen reizen in die periode naar familie en vrienden en de kans dat het virus verder verspreid gaat worden is daardoor groot.

Gelukkig is het niet zo dat alle mensen die met het huidige virus besmet worden, hieraan overlijden: net als met de griep in ons land overlijden hoofdzakelijk oudere mensen en mensen met een verminderde weerstand en een al ander bestaand ziekbeeld hieraan. Dat geldt ook voor dit virus.

Coronavirusfamilie MERS en SARS

Het huidige Coronavirus is een totaal nieuw virus en daarom bestaat er nog geen vaccinatie voor. Ziektes zoals MERS en SARS vallen onder de verzamelnaam Coronavirus.

Echter het virus van nu, het zogenaamde 2019-nCoV-virus was tot nu toe nog niet bij mensen vastgesteld. Dit virus wordt ook wel het Wuhanvirus genoemd.

Deze naam komt van de miljoenenstad waar de eerste besmetting is geconstateerd. De incubatietijd duurt ongeveer een week.

De WHO vergadert deze week over de uitbraak van het virus en besluit dan of dit virus een bedreiging voor de internationale volksgezondheid is. Veel landen wachten met het nemen van eventuele maatregelen tot de WHO met een uitspraak is gekomen.

Kenmerken & Symptomen Coronavirus

Als je naar het nieuws luistert kan het je niet ontgaan zijn; in China is er een nieuw corona virus waardoor tientallen miljoenen mensen 'bedreigd' worden en complete miljoenensteden platgelegd worden en afgesloten van verkeer en vervoer.

Bij de variant 2019-nCoV-virus lijken de symptomen erg op die van SARS. Met de wetenschap, dat aan het SARS-virus bijna 800 mensen zijn overleden in 2003, geeft de huidige variant veel reden tot zorg.

De klachten van het virus lijken op die van een forse verkoudheid. Bij het nieuwe 2019-nCoV-virus is er ook sprake van kortademigheid, benaudheid en erge longklachten.

Omdat de ziekte zich via de luchtwegen verspreidt, is er grote angst voor verdere verspreiding en ook voor weer een verandering, een zogeheten mutatie, van het virus.

Heel veel mensen zijn momenteel wel immuun voor de meeste coronavirussen, maar tegen deze nieuwe variant werkt de menselijke afweer, vooral dus bij al zwakkere mensen, helaas minimaal.

Hoe ziek je wordt is per persoon afhankelijk; 8 op de 10 mensen heeft nauwelijks last en voelt zich een avondje of dag grieperig en daarna weer beter. Tot alle ziekteverschijnselen zijn verdwenen ben je echter nog wel besmettelijk.

Heb je echter al last van je ademhaling/ longen dan kan je hier veel zieker door voelen, maar kan je nog prima in thuisisolatie blijven. Alleen als je echt ziek bent wordt je in quarantaine geplaatst op de intensive care.

“Het is een grove schatting, maar Covid-19 is ongeveer net zo dodelijk als een ernstige griep,” zegt Schreijer van de GGD.

“In beide gevallen overlijdt zo’n 2 procent van de mensen eraan en krijgt 17 procent ernstige klachten. Een groot deel van de besmette mensen krijgt alleen milde klachten en dan zijn er nog mensen die geen klachten krijgen.”

Mensen met een laag immuun­systeem, zoals ouderen en chronisch zieken behoren tot de risico doelgroep. Het sterftecijfer onder mensen van boven de 80 is het hoogst, met bijna 15 procent, tegenover 0,2 procent bij mensen onder de 40.

Kinderen lijken voorlopig de dans te ontspringen of hele milde klachten te hebben. Daarnaast blijken mannen lijken harder te worden getrof­fen door het virus dan vrouwen.

Lees ook: Wat is het verschil tussen een verkoudheid, de griep en het coronavirus?

Hoe wordt Corona bevestigd?

Om de ziekte te kunnen onderscheiden, is in samenwerking met RIVM en GGD een protocol opgesteld voor mensen die denken besmet te zijn.

Wie last heeft van de symptomen én de afgelopen twee weken in een land of regio is geweest waarin het Covid-19-virus actief was (zoals China, Singapore, Zuid-Korea, Iran en Italië) of in contact is geweest met iemand die besmet was, wordt aangeraden telefonisch contact op te nemen met de huisarts. Die is geïnstrueerd en stelt allereerst allerlei vragen.

Bij een verdenking van besmetting meldt de arts die direct bij de GGD. Omdat Covid-19 een zogenoemde A-ziekte is, moet een verdenking meteen worden gemeld. Wie besmet is, kan worden verplicht tijdelijk te stoppen met werken en geïsoleerd worden. Dat kan ‘gewoon’ thuis.

De GGD zal dan langskomen om neus- en keelslijm af te nemen. Die slijmmonsters gaan naar het Erasmus MC en het RIVM om getest te worden.

De testuitslag is er doorgaans binnen 24 uur. “De persoon moet tot de test­uitslag bekend is verplicht in isolatie,” zegt RIVM-woordvoerder Wychgel.

Als iemand besmet is, wordt in kaart gebracht met wie de persoon in de besmettelijke periode contact heeft gehad. Indien nodig worden die contacten ook getest.

Omdat er echter druk staat op de test-faciliteiten worden familieleden niet meer getest, maar er vanuit gegaan dat zodra zij symptomen vertonen ook besmet zijn.

Heb je geen contact gehad met iemand waarvan het is bevestigd is de kans klein dat je doorgestuurd wordt voor een test, vanwege de druk die er op staat en er natuurlijk altijd nog de mogelijkheid is dat het om een ‘gewone’ griep of verkoudheid gaat.

Hygiëne maatregelen om besmetting te voorkomen

Als je naar het nieuws luistert kan het je niet ontgaan zijn; in China is er een nieuw corona virus waardoor tientallen miljoenen mensen 'bedreigd' worden en complete miljoenensteden platgelegd worden en afgesloten van verkeer en vervoer.

Vast staat dat hygiëne een vereiste is: goed en vaak de handen wassen; minimaal 20 seconden en hierbij water en zeep te gebruiken, niezen en hoesten in de elleboog of in een papieren zakdoek en die daarna weg te gooien.

Loop met een boogje om mensen heen die verschijnselen hebben. Het virus verspreidt zich namelijk via hoest- en niesdruppels.

Daarnaast is het advies om elkaar geen hand te schudden en handcontact zoveel mogelijk te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het betalen met contant geld of het overhandigen van je ov-chipkaart.

Ook wordt iedereen die hoest, neusverkoudheid en/of koorts heeft gevraagd om thuis te blijven.  Het advies is om thuis te werken en het bezoek aan kwetsbare personen te beperken. Dit geldt tot 31 maart.

Ouderen, de kwetsbare groep, wordt opgeroepen op te passen met gebruik van het openbaar vervoer en het bezoeken van risicovolle plekken. Ook wordt er een uitzondering gemaakt voor het verpleegkundig en ziekenhuis personeel, zodat de gezondheidszorg door kan blijven draaien.

Het dragen van een mondkapje is schijnveiligheid; deze worden vochtig en warm zodat het virus juist meer kans loopt of verspreiding. En daarnaast kan er lucht langs de zijkant komen waardoor je alsnog ziek wordt.

Bij twijfel over besmetting: bel de dokter en blijf thuis. Ga niet naar de huisartspraktijk, want dat vergroot het risico dat anderen worden besmet. Wie het virus onder de leden heeft, krijgt klachten binnen twee tot veertien dagen.

Er is (nog) geen vaccin te koop om jezelf tegen het coronavirus te beschermen.

De behandeling

Hoewel er momenteel, vooral in China, hard gewerkt wordt aan behandelmethodes, is een vaccin nog niet gevonden.

Wel staat vast dat als je 24 uur geen symptomen meer vertoond je ‘genezen’ bent. De enige optie is voorkomen dat men besmet wordt door dit virus. Of door het ‘uit te zieken’.

Maatregelen Nederland om besmetting te voorkomen

Uiteraard liggen er in Nederland protocollen klaar die in werking worden gesteld zodra men het vermoeden heeft dat een eventueel besmet persoon in Nederland wordt gesignaleerd. Het RIVD acht het risico op verspreiding naar Nederland echter niet zo groot.

Er zijn inmiddels testen beschikbaar die kunnen uitwijzen of iemand besmet is met het virus. Via deze testen zou het heel snel bekend zijn dat er in Nederland een besmet persoon is aangetroffen en kan men eventueel maatregelen nemen.

Daarnaast zijn evenementen met meer dan 100 bezoekers verboden, stoppen sportverenigingen tijdelijk, sluiten kerken en binnenspeeltuinen hun deuren en worden er vluchten geschrapt.

Niet alleen naar China, maar ook Italië en de VS schrapt zelfs alle vluchten vanuit Europa, uitgezonderd het Verenigd Koninkrijk.

In Brabant zijn de maatregelen nog iets extremer omdat het virus hier heel snel om zich heen lijkt te grijpen en wordt je geadviseerd om bij koorts, griep, hoesten of verkoudheid hoe licht de symptomen ook zijn thuis te blijven.

Het is niet helemaal uitgesloten dat je ook bij hele lichte of geen klachten het virus kan verspreiden.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Sociale contacten onderhouden tijdens de Corona crisis

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *