Skip to Content

De consumptiemaatschappij tijdens de feestdagen

een steeds grotere plek innemen in hun manier van leven, lijkt het wel alsof dit volledig vergeten wordt in december. Tijdens de feestdagen viert onze consumptiemaatschappij hoogtij.

Meer en duurdere cadeautjes op pakjesavond, elke dag de schoentjes mogen zetten (die gevuld worden met waardeloze prullen van bijvoorbeeld de Action) en natuurlijk slaan we onze slag met Black Friday… Hoe kan het anders?

Consumptiemaatschappij

een steeds grotere plek innemen in hun manier van leven, lijkt het wel alsof dit volledig vergeten wordt in december. Tijdens de feestdagen viert onze consumptiemaatschappij hoogtij.

Lees ook: Duurzame feestdagen; een milieubewuste sinterklaas en kerstmis

Tweedehands is prima

Het hoeft zeker niet alleen maar een kwestie van geld te zijn waarom je voor een tweedehands artikel zou kiezen. Juist als je een duurzame maatschappij hoog in het vaandel hebt staan is dit een keuze die helemaal bij je past! Veel speelgoed (en andere artikelen!) kunnen langer mee dan de tijd die jouw kind ermee speelt.

Zeker als het om gedegen speelgoed gaat. Heb jij speelgoed staan waar toch niet meer mee gespeeld wordt? Verkoop het op Marktplaats, Vinted of via een andere weg. En koop ook op die manier het speelgoed wat je zoon of dochter graag wil hebben. Fijn voor je portemonnee, maar minstens net zo fijn voor het milieu!

Waar je jouw speelgoed kunt inleveren of nieuwe kunt kopen:

  • Op marktplaats of Vinted
  • Via een lokale Facebook marktplaatsgroep
  • De kringloopwinkel
  • Er zijn goede doelen die speelgoed inzamelen voor het buitenland
  • Rommelmarkten van een kerk of vereniging

Veel cadeautjes hoort toch bij Sinterklaas?

Bij veel gezinnen wordt het fijn gevonden als er veel pakjes zijn op pakjesavond. En dat is ook wel te begrijpen, want Sinterklaas staat toch synoniem aan pakjes.

Maar dat hoeft daarom nog niet te zeggen dat je veel cadeautjes moet kopen of dat je 1 groot ding koopt en de rest dan maar aanvult met goedkope rommel. Rommel wat alleen maar in de weg ligt, zo kapot is of nooit mee gespeeld wordt.

Je kunt het ook anders doen. Heb je kleine kinderen, dan kun je ervoor kiezen om de grote doos DUPLO te verdelen in meerdere pakjes. En dat kun je natuurlijk bij heel dingen doen. Zo lijkt het alsof je kind veel krijgt, terwijl het normaal gesproken maar 1 groot pak was geweest.

Sint wil het anders doen…

Zijn de kinderen groter, dan kun je uitleggen dat Sinterklaas liever geen troep meer geeft (oké, dat kun je anders omschrijven…). Dat hij liever minder pakjes geeft, maar dan wel met mooiere cadeaus. Daar heeft het kind meer aan (leg maar uit dat 1 duurzaam cadeau wat het kind graag wil hebben fijner is dan 10 pakjes waar niks aan is)!

Elke dag mijn schoentje zetten…

Elke dag je schoen zetten? Welnee, dat is helemaal niet nodig. En wat stop je dan in die schoen? Vind je het zelf wel gezellig als die schoen er weer staat? Kies dan voor enkel en alleen een paar pepernoten of wat fruit in die schoen.

Iedere dag weer een prul is nergens voor nodig. Of vertel in een brief in de schoen (bij de eerste keer zetten) welke dagen het kind de schoen mag zetten.

Wij deden het zo en het heeft nooit tot discussies geleid. Duidelijkheid voorkomt een hoop gezeur. Kies duidelijk herkenbare dagen waarbij het kind de schoen mag zetten. Bijvoorbeeld in het weekend. Of kies iets als ‘op de dagen dat je zwemles hebt’.

Ondersteun de kleine ondernemers

Natuurlijk is het fijn goedkoop je slag te slaan op Black Friday. Ja, je bent een dief van je eigen portemonnee als je het niet doet….

Maar het is wél die plaatselijke ondernemer die de intocht van Sinterklaas meestal betaalt in het dorp. Het is wél die kleine ondernemer die ook in het weekend voor je klaar staat als er iets kapot is. Het is wél die kleine ondernemer die nog zelf de dingen repareert of jou van advies voorziet.

Dus probeer eens anders te denken en koop (ook) iets bij de vriendelijke mensen in je eigen dorp of stad. Die mensen waardoor er nog van die aardige winkeltjes te vinden zijn die geen troep verkopen, maar deugdelijke artikelen die jij live kunt bekijken.

En als je toch voor een blackfridayaanbieding valt; koop dan alleen wat je al van plan was en laat je niet verleiden door aanbiedingen van dingen die je anders ook niet had gekocht.

Let op wat je koopt

Een ander punt om op te letten is het materiaal wat je koopt!

Kies voor duurzame materialen. Plastic kan heel fijn zijn, maar we weten allemaal ook wat voor ellende plastic veroorzaakt. Houten speelgoed kan een heel duurzaam alternatief zijn. Ook dit speelgoed is beresterk en kan prima meerdere ‘levens’ hebben.

Kwaliteit is prio 1 in deze maatschappij. Als speelgoed van een hoogwaardige kwaliteit is, gaat het langer mee! Hierdoor heb je dus minder afval en heb je minder grondstoffen nodig

Speelgoed op batterijen? Liever niet. En als het dan toch moet: kies dan voor batterijen die je weer kunt opladen

Fairtrade; een ander punt waar je ook eens aan zou kunnen denken is iets kopen wat onder Fairtrade valt. In een Wereldwinkel, bijvoorbeeld. Maar er zijn, zoals bij levensmiddelen, ook Fairtradekeurmerken. Chocola is zo’n voorbeeld.

Beperk je tot 1 cadeautjesfestijn

Ook al voelt het wel zo in deze maatschappij. Je hoeft echt niet zowel Sinterklaas als Kerst te vieren met cadeautjes. En ben je gewend om ook nog eens met allerlei verschillende samenstellingen deze feestdagen te vieren?

Prima, hartstikke gezellig! Maar dan hoeft er echt niet overal wéér cadeautjes uitgepakt te worden. Zeker niet als het niet om de kinderen gaat.

Zijn jullie gewend om met vrienden onder elkaar of de groten uit de familie ook weer een pakjesfestijn te vieren? Doe het dan eens anders en ga gewoon iets gezelligs met elkaar doen. Het geld wat je nu bespaart kun je ook gebruiken om iets extra’s te doen, zoals uit eten gaan of een dagje op stap!

Net zo gezellig. Want ook voor jou als volwassene geldt vaak dat al die kleine cadeautjes vaak niks toevoegen.

Lees ook: Goedkope kerstdiner tips voor klein budget

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *