Skip to Content

Conflict op de werkvloer met collega of leidinggevende oplossen; tips wat te doen?

Conflict op de werkvloer met collega of leidinggevende oplossen; tips wat te doen?

We hebben allemaal wel eens te maken gehad met een conflict op de werkvloer. Of het nu een kleine ruzie is over wie de laatste pen heeft gepakt zonder deze aan te vullen, of een grotere kwestie over het werkproces.

Het kan zijn dat je het niet eens bent met hoe je collega’s werken, of dat zij jouw manier van werken niet begrijpen. Er zijn veel verschillende redenen waarom er conflicten kunnen ontstaan, maar wat moet je doen als je er middenin zit?

Conflict op de werkvloer

Vaak zijn problemen op het werk het gevolg van een conflict met collega. Misschien ben je het oneens met iemand over hoe iets moet worden gedaan, of voel je je gepest door een andere medewerker. Hoe dan ook, een conflict op het werk kan erg vervelend zijn en ervoor zorgen dat je je onprettig voelt op je werk.

Uit angst voor nare reacties zijn veel mensen geneigd om het voor zich te houden, waardoor het een sluimerend conflict wordt. Of door het te bespreken met andere collega’s in plaats van de persoon in kwestie zelf waardoor de hele werkvloer erbij betrokken wordt.

Wanneer er sprake is van een conflict op de werkvloer, is het belangrijk om het probleem zo snel mogelijk op te lossen. Dit is echter niet altijd even makkelijk, omdat het lastig kan zijn om een oplossing te vinden waar iedereen mee akkoord kan gaan.

Je bent echt niet de enige; ruim 15% van werkenden wel eens een conflict heeft met een collega of leidinggevende. In dit artikel geven we enkele tips over wat te doen bij een conflict op de werkvloer.

Probeer het probleem eerst zelf op te lossen

Als er sprake is van een klein conflict, is het vaak het beste om het probleem zelf op te lossen. Dit kan door bijvoorbeeld even met je collega te praten en te proberen er samen uit te komen. Het is belangrijk om hierbij rustig te blijven en niet meteen boos te worden of emotioneel. Probeer in plaats daarvan een oplossing of compromis te bedenken waar jullie beiden mee kunnen leven.

Zoek hulp van een leidinggevende als het probleem niet opgelost kan worden

Als het conflict niet opgelost kan worden door jullie zelf, is het vaak het beste om hulp in te schakelen van een leidinggevende. Zij kunnen dan helpen bij het vinden van een oplossing waar iedereen mee akkoord kan gaan. Het is belangrijk om hierbij du maken wat het probleem is en wat je wensen zijn. Zo weet de leidinggevende precies wat er aan de hand is en kan hij of zij hierop inspelen.

Schakel een coach in

Als je problemen hebt op je werk, kan het ook helpen om een coach in te schakelen. Een coach kan je helpen om je problemen op een constructieve manier aan te pakken. Samen met je coach kun je bespreken wat er precies aan de hand is en hoe je het probleem het beste kunt oplossen. Misschien is het een goed idee om met je collega te gaan praten, of is er een andere oplossing. Een coach zoals Coaching Rotterdam kan je helpen om het probleem op een constructieve manier aan te pakken, zodat je weer beter kunt presteren op je werk.

Laat het probleem niet zitten

Als er sprake is van een conflict op de werkvloer, is het belangrijk om het probleem zo snel mogelijk op te lossen. Dit voorkomt dat het probleem groter wordt en uiteindelijk leidt tot een slechte werksfeer. Probeer dus altijd snel een oplossing te vinden, of zoek hulp als je er zelf niet uitkomt.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *