Skip to Content

Condoom gebruiken; 6 veelvoorkomende fouten van te groot of klein tot scheuren of over houdbaarheidsdatum

Condoom gebruiken; 6 veelvoorkomende fouten van te groot of klein tot scheuren of over houdbaarheidsdatum

Als je besluit om seks te hebben is het advies altijd om een condoom te gebruiken. Een condoom (hier) beschermt je niet alleen tegen zwangerschap, maar ook tegen SOA’s. Toch gebruiken veel mensen ze niet (goed). In dit artikel lees je welke fouten je niet moet maken bij het gebruik van een condoom.

Gebruik geen (ouder) condoom

Een condoom heeft een houdbaarheidsdatum. Als je een condoom gebruikt dat hierna is, is het mogelijk dat het condoom scheurt. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Let dus goed op de houdbaarheidsdatum van het condoom.

Gebruik geen vaseline of olie

Veel mensen denken dat je vaseline of olie kunt gebruiken om het condoom soepeler te maken. Dit is echter een foute misvatting. Vaseline en olie beschadigen het materiaal waarvan de condoom gemaakt is waardoor het kan gaan scheuren en niet meer betrouwbaar is.

Gebruik dus liever geen vaseline. Er zijn daarentegen speciale glijmiddelen verkrijgbaar die wél veilig te gebruiken zijn in combinatie met een condoom.

Doe het condoom niet af

Een veelgemaakte fout is dat men het condoom afdoet voordat de man klaar is gekomen. Dit is echter heel onveilig. Het condoom moet namelijk helemaal intact zijn wanneer je klaarkomt, zodat er geen sperma in je partner terecht kan komen.

Gebruik geen dubbel condoom

Hoewel het gebruik van twee condomen wel extra bescherming biedt, is het niet echt nodig. Het gebruik van twee condomen tegelijkertijd kan er namelijk voor zorgen dat de condoom s het schuren en scheuren. Dit is natuurlijk ook weer onveilig.

Gebruik het condoom niet twee keer

Een andere fout die vaak wordt gemaakt is dat men het condoom twee keer gebruikt. Dit is echter ook onveilig. Het condoom is dan namelijk al beschadigd en kan dus makkelijker scheuren.

Gebruik geen (te) kleine of (te) grote condoom

Het is belangrijk dat je het juiste formaat condoom gebruikt. Een condoom dat te klein is kan scheuren en een condoom dat te groot is kan afglijden. Dit is natuurlijk ook onveilig.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *