Skip to Content

Condens ramen; hoe ontstaat het en tips vocht in huis voorkomen

Condens ramen; hoe ontstaat het en tips vocht in huis voorkomen

Vochtproblemen in huis zijn niet fijn en ook niet goed voor je gezondheid. Condens is hierbij een bekend probleem. Wat is condens, waar komt het door en wat kan je doen om condens te voorkomen?

Wat is condens?

Condens ontstaat als warme vochtige lucht op een koude oppervlakte komt en daardoor afkoelt. In de vochtige lucht zat waterdamp wat was opgelost, maar zal door die afkoeling als condens op het oppervlakte neerkomen. Dit zie je vaak gebeuren bij ramen, sommige muren en plafonds.

Waardoor ontstaat condens?

Condens ontstaat alleen als er sprake is van een vochtige lucht. Bij gebrek aan goede ventilatie in huis kan er een vochtige lucht ontstaan. Er kunnen ook nog andere oorzaken zijn waardoor er sowieso vocht in huis komt. Bij een goede ventilatie zal dit voor minder of geen problemen zorgen. Hierbij kan je denken aan:

  • Koken
  • Douchen
  • Was drogen in huis

Verder is ook onze eigen adem een veroorzaker van luchtvochtigheid in huis.

Wat zijn de nadelen van vocht in huis?

Als vocht niet afgevoerd wordt blijft het dus te vochtig in huis en kunnen er problemen ontstaan door schimmelvorming. Maar je kunt er ook keelpijn door krijgen of moeten niezen en hoesten. Benauwdheid en andere ademhalingsproblemen kunnen eveneens ontstaan. En ook je neus kan verstopt raken. Nu is niet iedereen daar even gevoelig voor. Bij een hoge luchtvochtigheid kunnen mensen eveneens problemen krijgen met hun gewrichten.

Schimmelvorming

Je kent misschien wel die badkamers die midden in een huis zitten en daardoor heel veel moeite hebben met het afdrijven van het vocht. Er is geen raam die je open kunt zetten en het ventilatiesysteem is blijkbaar niet toereikend. De muren en de voegen tussen de tegels laten zwarte vlekken zien. Schimmel dus.

Nu zijn niet alle schimmels even schadelijk, maar de schimmelsporen komen wel in de lucht terecht en kunnen dus bovenstaande klachten veroorzaken. Ook kelders zijn beruchte plekken voor dit soort problemen.

Hoe voorkom je condens?

Het mag duidelijk zijn dat het er vooral omgaat om de luchtvochtigheid naar beneden te krijgen. Je kunt uitkijken met alles wat je in huis doet wat extra vocht naar binnenbrengt, maar aan veel van de oorzaken kan je niks aan veranderen. Je zult toch moeten ademen…koken en je wassen. De was kan je buiten drogen of in een droger en je kunt natuurlijk wel minder lang douchen. Maar dan houdt het ook wel op. Je zult vooral de ventilatie moeten aanpakken.

Wat er in jouw situatie nodig is, is niet zo te zeggen. Veel hangt af van de plek waar je problemen hebt en bijvoorbeeld hoe de staat en bouw van je huis is. Een kelder of badkamer zonder ramen zijn in zijn geheel afhankelijk van een ventilatiesysteem. Natuurlijk kan een professional je helpen om te kijken wat je het beste als ventilatiesysteem kunt gebruiken en deze op je juiste manier installeren.

Andere tips bij kleine problemen

Natuurlijk zijn er meer manieren om minder ernstige problemen aan te pakken.

  • Zorg dat je goed ventileert en lucht. Zo hou je het binnenklimaat in zijn geheel een stuk gezonder. Een luchtrooster openzetten, de ramen iedere dag even tegen elkaar openzetten: het helpt allemaal.
  • Plaats een vochtvreter op de plek waar veel condens is. Hiermee haal je niet de oorzaak weg, maar het helpt natuurlijk wel.
  • Zorg voor een goede afzuigkap, zodat er minder kookvocht in je keuken blijft hangen.
  • Droog de was zo min mogelijk binnen.
  • Heb je geen roostertjes in je raam of deuren zitten? Plaats deze dan.

Vochtige muren

Een muur kan bij heel veel vochtproblemen het vocht opnemen en hierdoor kan de muur beschadigd raken. Niet alleen kunnen schimmels bezitnemen van de muur, maar ook het pleisterwerk kan beschadigd raken. Maar pas op: een vochtige muur hoeft niet altijd van binnenuit te ontstaan.

De muur kan ook last hebben van vocht van buitenaf! Dit kan je laten testen. Een vochtige muur moet je uiteraard behandelen. Luchtroosters kunnen helpen en uiteraard een goed ventilatiesysteem.

Problemen met vocht van onderaf (in kelders) of van buitenaf zorgen voor meer vocht in huis, als het heel erg is. Dit vraagt natuurlijk om andere handelingen. Je zou de gevel kunnen insmeren met een vochtwerende stof. Of pas muurimpregnatie toe. Met deze coating creëer je een soort waterkering op de buitenmuur.

Condens of vochtige muur?

Hou je toch nog last van vochtige muren na behandeling? Dan komt er een ander probleem om de hoek kijken: wat is de oorzaak hiervan? Is het condens of is de muur zelf vochtig? Je kunt dit testen door een stukje aluminiumfolie op deze muur te plakken en dit een paar dagen te laten zitten. Je kunt dan controleren aan welke kant het stukje folie nat wordt. Zo kan je testen of het vocht van de muur afkomt of toch door condens.

Het duurt lang voordat al het vocht uiteindelijk ook uit je muur vandaan is. Het wil dan dus niet zeggen dat je maatregelen niet gewerkt hebben. Had je last van water van buitenaf? Dan is het lastiger. De muur is ook dan niet zomaar droog. Maar het is met deze test niet te zien of het nieuw vocht is of vocht wat al in je muur zat. Heb je zo je twijfels? Raadpleeg een bedrijf die hierin gespecialiseerd is!

Let op: te droge lucht is ook niet goed!

We isoleren ons huis ontzettend goed en dan blijken er opeens andere problemen naar voren te komen. De lucht kan niet weg en daardoor te vochtig worden (meer isoleren is dan ook meer ventileren). Maar sla nu ook weer niet door in je strijd tegen het vocht! Een te droge lucht is namelijk ook niet goed. Omdat we voor het grootste deel uit vocht bestaan hebben we dit ook nodig om ons lichaam gezond te houden.

Ook een te droge lucht kan voor gezondheidsklachten zorgen. Daarnaast kan stof kan meer zijn gang gaan, je kunt meer statische elektriciteit ervaren en bijvoorbeeld houten meubels drogen uit. En je planten zijn er ook al niet blij mee! Hoe vochtig moet de lucht dan wel zijn? De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60%.

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *