Skip to Content

Cola verslaving; gevolgen te veel drinken en waarom afkicken

Cola verslaving; gevolgen te veel drinken en waarom afkicken

Hoewel een colaverslaving minder bekend is als een rook-, drank- of medicijn verslaving, is teveel cola ook niet gezond voor je. Een rondje in mijn vrienden- en kennissenkring bracht meerdere colaverslavingen aan het licht. Een vriendin vertelde hoe zij van haar colaverslaving af is gekomen.

Makkelijk zei ze. Zou het echt? Want wie verslingerd is aan cola, rijdt er gerust voor om na het werk. Zorgt dat er altijd een colavoorraad in huis én op het werk is. Hoe deed ze dit? Hier de tips om van een colaverslaving op een makkelijke manier af te komen.

Lees ook: Cola; 10 experimenten en toepassingen van schoonmaken tot fontein

Breng in kaart hoeveel cola je per dag drinkt

Ja dit is meteen een confronterende waarschijnlijk, maar door te weten hoeveel colaglazen je dagelijks opdrinkt weet je ook hoeveel je af gaat bouwen. Kies liever niet voor de coldturkeymanier. Zeker als je grote aantallen glazen cola per week drinkt, kan het zijn dat je het op lange termijn niet volhoudt.

Dus drink je eerst 1 fles per dag leeg? Dat staat gelijk aan gemiddeld 6 cola glazen per dag. Neem jezelf voor om de volgende dag af te bouwen naar één glas minder. Vervang het glas door bijvoorbeeld ranja of een ander drankje wat minder suiker bevat maar wat je wel lekker vindt.

Ook een aanrader: zorg voor lichamelijke afleiding. Als je merkt dat je verlangt naar cola, neem dan eerst een glas water. Wandel erna een blokje om of post wat kaarten die je al geschreven had. Er is een grote kans dat je daarna minder trek hebt in cola.

Ervaar de voordelen

Mijn vriendin vertelde dat ze zich eerst heel moe voelde. Maar dat ze, naarmate ze meer opbouwde, juist meer energie kreeg. Haar hoofdpijn verdween en ook haar buikpijn. Regelmatig had ze last van diarree en dit brengt ze in verband met de suikers die in cola zitten. Toen ze zich fysiek beter voelde, gaf dit ook een stimulans om door te gaan met het verminderen van cola.

Of: Hierdoor nam de motivatie toe om minder cola te drinken. Moeilijke momenten blokte ze door een glas ranja of water met citroen erin te drinken. Ze had ernaast een battle samen met haar man.

Iedere keer als ze cola wilde pakken, dan appte ze hem. Hij is niet colaverslaafd, maar wel chocoladeverslaafd. Dat appen hielp om niet toe te geven. Maar vooral de rust en de betere energiehuishouding in haar lijf. Wat er gebeurt als je stopt met cola drinken lees je hier.

Cola vervangen

Je kunt andere drankjes drinken zoals limonade, water met een smaakje (citroen of verse vruchten) en thee. Ook is het een trucje om kauwgomvrije kauwgom te pakken als je zin hebt in cola. Door de kauwgom had ze wat in haar mond en verdween ook de behoefte om te gaan snaaien.

Daarnaast heeft ze ook een pot met mini-lolly’s op haar bureau gezet. Dit is niet echt suikerproof, maar iedere keer als ze cola wilde of snakte naar suiker, stopte ze een mini-lolly in haar mond. Hier zat een maximum aan van 2 per dag.

Houd die kilo’s bij!

Doordat je een stuk minder suiker binnenkrijgt, zul je gaan afvallen. Maar liefst 10 kilo’s viel mijn vriendin af. En dat leverde haar naast energie, een beter ontlastingpatroon en een betere huidconditie nog meer op.

Ze kreeg meer energie en de drempel om te bewegen werd ook stukken lager. De trek in suiker en zoetigheid bleef. Dit combineerde ze door andere voeding er tegenover te zetten. Had ze zin in suiker? Dan pakte ze een handje noten.

Voelde ze zich verdrietig? Geen cola of andere zoetigheid, maar eerst met de hond een stuk door het park en daarna de muziek aan thuis. Het helpt om te herkennen waarom je precies cola wilt. Is het omdat je moe bent? Verdrietig?

Veel mensen zijn emotie-eters. Dat betekent dat ze bij stress, verdriet of andere emoties grijpen naar suikerrijke voeding. Dit omdat dit ze troost en het hormoon wat voor geluk zorgt, verhoogt. Dit kun je ook in sport, muziek en contact met geliefden ervaren.

Als je deze switch kunt maken, dan is de colaverslaving stukken makkelijker te verslaan.

Bereken je winst

Als je weet hoeveel cola je wekelijks wegdronk, kun je ook berekenen hoeveel minderen en stoppen je oplevert. Hoe groot is de besparing als je geen cola meer drinkt? En dan meteen een leuke tweede rekensom.

Wat zou je met deze besparing kunnen doen? Een abonnement nemen op een tijdschrift bijvoorbeeld of naar de schoonheidsspecialiste.

Stel jezelf een doel per week en maand en koop dan iets voor jezelf. Zo wordt je motivatie nog meer gevoed. Maak het verder concreet. Hang ergens een papier op of een bord waarop je tekent hoeveel dagen je al mindert of gestopt bent. En geloof in je eigen kracht. Je kunt dit!!

Een dagje waarop het minder gaat is niet erg. Iedere dag kun je weer opnieuw beginnen.

Maak gebruik van een voedingsdeskundige

Minderen met cola kan echt moeilijk zijn. Zeker als dit een jarenlang aangeleerd patroon is. Lukt het niet? Schaam je dan allereerst niet. Veel mensen kampen hier mee! een voedingsdeskundige kan met je meekijken hoe je het beste kunt afbouwen in je colagebruik.

Ook heeft deze diverse alternatieven voor je in petto als de trek in cola opspeelt. Weet verder dat je lang niet de enige bent. Veel mensen grijpen naar cola in tijden van stress bijvoorbeeld.

Alternatieven cola

Als alternatief voor cola kun je kiezen voor water, thee of koffie (zonder suiker). Koffie wordt vaak afgeraden, omdat hier cafeïne inzit. Je zou dan de colaverslaving voor een koffieverslaving, is het idee. Limonade en spa rood zijn ook alternatieven voor cola.

Mirjam de Stigter

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *