Skip to Content

Cola toepassingen; van experiment tot schoonmaken en roest verwijderen of medicijn

Cola toepassingen; van experiment tot schoonmaken en roest verwijderen of medicijn

Iedereen kent cola wel als een donkerbruine frisdrank met prik. Voor veel mensen is het zelfs hun favoriete drankje. Naast de frisdrank zijn er bijvoorbeeld ook ijsjes en snoepjes met colasmaak.

Zelf vind ik cola heel erg vies om te drinken, maar wist je dat cola in het huishouden ook goed van pas kan komen? Je kunt cola namelijk voor veel meer dingen gebruiken, van interessante recepten tot methodes om roest van je fietsstuur te verwijderen!

Wat is cola precies?

Cola is een frisdrank met onder andere koolzuur, cafeïne, vanille, kaneel, karamel, citroen en fosforzuur. Daarnaast bevat cola erg veel suiker, wat in combinatie met de cafeïne erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid. In cola light zit ook citroenzuur. Ook zijn er varianten van cola die suikervrij zijn en/of cafeïnevrij.

Het eerste merk cola dat werd ontwikkeld, was Coca-Cola. Dit drankje, dat werd bedacht door een Amerikaanse apotheker, bevatte eerst wijn. Dit werd later vervangen door een extract van kolanoten (vandaar de naam), en er werd suikersiroop aan toegevoegd.

Coca-Cola was nog een soort dikke siroop die moest worden aangelengd met water; even later deed men dat met koolzuurhoudend water.

Voor onderstaande tips geldt wel dat dit met de ‘echte’ coca-cola werkt, overige merken hebben een iets andere samenstelling waardoor bepaalde dingen minder of niet goed gaan.

Coca-Cola experiment

https://www.youtube.com/watch?v=p42jIO6oKgA

Misschien toch wel het meest bekende; het experiment waarbij je een mentossnoepje in een fles Cola laat vallen waardoor het gaat bruizen en er een eruptie ontstaat.

Meer experimenten vind je hier.

Coca-Cola als medicijn

Cola werd in 1869 ontwikkeld door de apotheker John Pemberton in Atlanta (Amerika). Hij bracht dit middel op de markt als geneesmiddel tegen morfineverslaving, spijsverteringsproblemen, impotentie, hoofdpijn en nervositeit.

In eerste instantie werd het gemaakt van Bordeauxwijn en een extract van de bladeren van een coca-plant. Nadat in 1885 Amerika werd drooggelegd (er mocht geen alcohol meer verkocht worden), werd de wijn vervangen door suikersiroop. In 1887 kreeg hij patent op zijn recept.

In 1905 werd het recept opnieuw aangepast en werd de cocaïne uit de cola verwijderd. Ook werd de hoeveelheid cafeïne, die gewonnen wordt uit Kolanoten, verminderd. Het cafeïnegehalte is nu beduidend minder dan dat van koffie en thee.

Toen men de siroop ging mengen met koolzuurhoudend water ontstond de prikkelende drank met de kenmerkende colasmaak. Hoe ongezond cola ook is, het is nog altijd veel gezonder dan het originele recept uit 1869 was.

Afhankelijk van hoe ernstig je ziek bent zul je er misschien niet zoveel zin in hebben. Cola is ook een zure stof die een aanslag pleegt op het maagslijm. Het beste kun je de cola voordat je hem opdrinkt even laten staan of wat suiker toevoegen zodat de bubbels verdwijnen.

Om te voorkomen dat je juist meer gaat overgeven en koolzuurgassen je maag nog meer doen opspelen.

Die zure stof in cola, die helpt om je maag ‘schoon te maken’, is fosforzuur. Het heeft een pH-waarde van 2.8 en dat is echt heel zuur. Daarin kun je zelfs een stukje vingernagel laten oplossen! Daarnaast speelt de aanwezige cafeïne natuurlijk ook een rol. Cafeïne heeft een stimulerend effect en verhoogt de concentratie, het geheugen en prestaties.

Het geeft je energie en zorgt ervoor dat jij je minder moe voelt. Cafeïne heeft geen vochtafdrijvende rol maar stimuleert wel de nieren waardoor vocht sneller het lichaam verlaat. In sommige medicijnen gebruiken ze cafeïne omdat het een vaatverwijdende werking heeft en daardoor kan helpen bij hoofdpijn.

Lees ook: Cola verslaving; waarom is het zo verslavend en hoe kan ik het beste stoppen / vervangen?

Coca-Cola in het huishouden

Iedereen kent cola wel als een donkerbruine frisdrank met prik. Voor veel mensen is het zelfs hun favoriete drankje. Naast de frisdrank zijn er bijvoorbeeld ook ijsjes en snoepjes met colasmaak.

Ook in het huishouden kun je Coca-Cola goed gebruiken!

Roestreiniger

In cola zit veel fosforzuur. Dit is een belangrijk ingrediënt van een roestverwijderaar, en daarom kun je net zo makkelijk een fles cola gebruiken om roest te verwijderen.

Je legt de verroeste elementen, zoals bouten of onderdelen van je fiets, een nachtje in een bak met cola, waarna je alles nog even schoonmaakt met een vochtige doek. Je zult zien dat er geen roest meer aan zit! Je kunt beter normale cola gebruiken in plaats van cola light, omdat in normale cola meer fosforzuur zit.

Vlekverwijderaar

Door wat cola toe te voegen in het wasmiddellaadje van je wasmachine, kun je eenvoudig en op een goedkope manier vlekken verwijderen uit je kleding of andere stoffen. Dit heeft te maken met het koolzuur en fosforzuur dat in de cola zit. Je zult zelfs merken dat de stoffen daarna zachter aanvoelen!

Glasreiniger

In cola zit ook wat citroenzuur, wat goed werkt om je ramen en bijvoorbeeld spiegels te reinigen. Om het schoonmaken makkelijker te maken, kun je de cola in een spuitfles gieten. Je kunt dan eenvoudig wat cola op een doekje sprayen en vervolgens over het glas wrijven.

Vetverwijderaar

Meng wat cola met afwasmiddel en wrijf dit op de vettige oppervlakken die je wilt reinigen, zoals het fornuis. Daarna laat je het mengsel 5 minuten intrekken en kun je het met een spons afnemen. Je zult zien dat het vet snel is verdwenen! Dit gaat veel makkelijker dan met alleen een schoonmaakmiddel.

Ontvetter voor pannen

Wil je weer glanzende pannen hebben die eruit zien alsof ze net nieuw uit de winkel komen? Giet dan een klein laagje cola in een pan en laat het warm worden. Na een tijdje kun je de cola uit de pan gieten, waarna je de pan afwast met gewoon afwasmiddel.

Bestrijdingsmiddel tegen insecten en ongedierte

Je kunt insecten en ongedierte in je tuin direct verwijderen door wat cola op de betreffende plekken te gieten. Het helpt ook om wat kommetjes met cola in de tuin neer te zetten om te voorkomen dat er insecten en ongedierte in je tuin komen. Je kunt de cola ook in een spuitfles doen, zodat je grotere oppervlakten kunt sprayen met dit huis-tuin-en-keuken schoonmaakmiddeltje.

Toiletreiniger

Het koolzuur, fosforzuur en citroenzuur in cola zorgen ervoor dat je toilet weer mooi wit wordt, maar ook een stuk hygiënischer. Door het een uur in te laten werken op plekken waar kalkaanslag zit, zal de kalkaanslag verwijderen. Je hoeft alleen nog maar even te borstelen met de toiletborstel en het toilet eenmalig door te spoelen.

Kauwgom uit je haar krijgen

We kennen allemaal wel de truc van pindakaas om kauwgom uit je haar te verwijderen. Maar als je dat een smerig idee vindt, kun je ook gewoon een fles cola erbij pakken.

Giet dit op het deel van het haar waar de kauwgom in zit, en laat het even een paar minuten intrekken. Je zult zien dat je het stukje kauwgom daarna heel gemakkelijk kan verwijderen. Helemaal nergens voor nodig dus om de schaar er in te zetten!

Recepten met Coca-Cola

Coca-Cola BBQ-saus

En nu een recept waarmee je zelf je eigen BBQ-saus kunt maken! Cola is niet alleen om te drinken, daar waren we al achter. Maar je kunt het dus ook gebruiken voor een aantal heerlijke recepten.

De BBQ-saus maak je simpelweg met een mengsel van 2 zeer fijn gehakte uien, 20 milliliter Coca-Cola, 200 gram tomatenketchup, 2 eetlepels azijn, 2 eetlepels Worcestersaus, een halve theelepel chilipoeder en een snufje zout. Breng dit aan de kook en laat het 45 minuten sudderen. Daarna heb je een heerlijke dikke en stroperige saus!

Lees ook: Recept sticky spareribs met cola

Coca-Cola kipspiesjes

Nóg een heerlijk recept met cola als belangrijk ingrediënt. Het klinkt misschien raar, maar met cola kun je geweldige kipspiesjes maken. De kip wordt er juist heel erg mals van! Wat heb je nodig? 1 blikje Coca-Cola, 2 kipfilets, een paar snufjes zout, 1 eetlepel bruine basterdsuiker, 1 eetlepel mosterd, 2 eetlepels ketchup en wat satéprikkers.

Maak met de ingrediënten een marinade, waarin je de stukjes kip 30 minuten laat marineren. Daarna hoef je ze alleen nog maar aan de satéprikkers te rijgen en te bakken. Je zult blij verrast zijn met de heerlijke smaak van deze kipspiesjes!

Zo zie je maar weer: cola is niet alleen een frisdrank die je met wat klontjes ijs en een schijfje citroen bestelt op een terrasje. Je kunt er nog veel meer mee doen! Het kan zeker geen kwaad om een fles cola in huis te hebben wanneer je gaat schoonmaken, want met cola kun je bijna alles wel schoon krijgen!

Meer cola recepten vind je hier.

Avatar van Jisca van de Kerkhof

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Avatar van Joost Joost schreef:

    Mooi artikel! Erg interessant om te weten hoe de hoeveelheid cafeïne in cola door de jaren heen is veranderd en hoe in eerste instantie bedacht is voor medische doeleinden. Ook heb ik nooit geweten dat cola voor zoveel andere doeleinden gebruikt kon worden naast de consumptie ervan.