Skip to Content

Recept voor chocolademousse met slagroom

Chocolademousse is een onweerstaanbaar dessert dat velen in verrukking brengt met zijn fluweelzachte textuur en rijke chocoladesmaak. Dit klassieke dessert heeft de perfecte balans tussen zoet en bitter en smelt bij elke hap in je mond. In dit artikel nemen we je mee op een culinaire reis en delen we een uitgebreid recept voor chocolademousse met slagroom, compleet met handige tips voor een perfecte bereiding.

Benodigde ingrediënten

Voor de chocolademousse:

 • 200 gram pure chocolade (minimaal 70% cacao)
 • 4 grote eieren, gesplitst
 • 60 gram suiker
 • 1 theelepel vanille-extract
 • Een snufje zout

Voor de slagroom:

 • 250 ml slagroom
 • 2 eetlepels poedersuiker
 • 1 theelepel vanille-extract

Bereidingswijze

Stap 1: Chocolade Smelten

 1. Breek de pure chocolade in stukjes en smelt deze au bain-marie. Vul een pan met een laagje water en breng het aan de kook. Zet een hittebestendige kom op de pan, zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Voeg de chocolade toe aan de kom en laat deze langzaam smelten terwijl je voorzichtig roert. Haal de kom van het vuur zodra de chocolade volledig gesmolten is.

Stap 2: Eieren Scheiden

 1. Splits de eieren in eiwitten en eidooiers. Zorg ervoor dat er geen eidooier in het eiwit terechtkomt, omdat dit de stijfheid van het eiwit kan beïnvloeden. Plaats de eidooiers in een grote kom en de eiwitten in een aparte kom.

Stap 3: Eiwitten Kloppen

 1. Voeg een snufje zout toe aan de eiwitten en klop ze met een elektrische mixer op hoge snelheid tot stijve pieken ontstaan. Dit kan enkele minuten duren. Zet de stijfgeklopte eiwitten even opzij.

Stap 4: Chocolademengsel Bereiden

 1. Giet het gesmolten chocolademengsel voorzichtig in de kom met eidooiers. Voeg ook het vanille-extract toe en meng alles goed door elkaar tot een gladde massa.

Stap 5: Eiwitten Toevoegen

 1. Schep ongeveer een derde van de stijfgeklopte eiwitten voorzichtig in het chocolademengsel en vouw ze er met een spatel voorzichtig doorheen. Dit helpt om het chocolademengsel lichter te maken voordat je de rest van de eiwitten toevoegt.
 2. Voeg de rest van de stijfgeklopte eiwitten toe en vouw ze voorzichtig in het mengsel, waarbij je voorzichtig van onder naar boven roert. Het doel is om de luchtigheid te behouden en de mousse licht en luchtig te maken.

Stap 6: Slagroom Kloppen

 1. Klop de slagroom in een aparte kom op hoge snelheid tot zachte pieken beginnen te vormen. Voeg de poedersuiker en vanille-extract toe en klop verder tot de slagroom stijve pieken vormt.

Stap 7: Chocolademousse Samenstellen

 1. Verdeel de chocolademousse gelijkmatig over glazen, kommen of dessertschalen.
 2. Schep een royale hoeveelheid versgeklopte slagroom bovenop elke portie chocolademousse.

Stap 8: Serveren en Genieten

 1. Serveer de chocolademousse met slagroom direct of zet hem in de koelkast om wat steviger te worden. Het dessert smaakt heerlijk als het zowel gekoeld als op kamertemperatuur wordt geserveerd.

Tips voor perfecte chocolademousse met slagroom

 • Chocoladekeuze: Gebruik goede kwaliteit pure chocolade met minimaal 70% cacao voor een rijke en intense chocoladesmaak.
 • Eieren: Zorg ervoor dat de eieren vers zijn en dat er geen sporen van eidooier in het eiwit zitten, omdat dit het kloppen van het eiwit kan bemoeilijken.
 • Eiwitten Kloppen: Zorg ervoor dat de kom en de mixerhaken volledig schoon en vetvrij zijn wanneer je de eiwitten opklopt, anders zal het eiwit niet goed stijf worden.
 • Vouwen: Gebruik een zachte vouwbeweging bij het mengen van de eiwitten met het chocolademengsel om luchtigheid te behouden.
 • Slagroom: Voeg poedersuiker en vanille-extract toe aan de slagroom voor extra smaak. Proef de slagroom en pas de hoeveelheid poedersuiker aan naar jouw zoetigheidvoorkeur.

Chocolademousse met slagroom is een dessert dat de perfecte balans tussen romig en luchtig, zoet en bitter, biedt. Het is een tijdloze favoriet die geschikt is voor elke gelegenheid en elke smaakpapil betovert. Dus, laat je verleiden door de fluweelzachte textuur en de intense chocoladesmaak, en bereid deze heerlijke chocolademousse met slagroom om jezelf en je gasten te verwennen. Een hemelse traktatie wacht op je!

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *