Skip to Content

Chinees Nieuwjaar; feest, activiteiten en kleding

Chinees Nieuwjaar; feest, activiteiten en kleding

Elk jaar vindt ergens tussen 21 januari en 20 februari het Chinees Nieuwjaar plaats. De exacte datum wordt bepaald aan de hand van de stand van de maan.

Het Chinees Nieuwjaar staat in het teken van mooie tradities en gebruiken, zo versieren ze alles in een rode kleur, zijn er lampionnen, vuurwerk en trommels. In Rotterdam wordt er elk jaar groot uitgepakt met een prachtige optocht. Dit moet je echt een keer meegemaakt hebben.

Het verhaal van Chinees Nieuwjaar

Vroeger leefde er in China een draak. Hij woonde op de bodem van de zee en hij sliep elke dag. Elke oudejaarsdag werd hij wakker en kwam het land op om angst en verderf te zaaien. Alle mensen waren bang voor de draak en elk jaar vluchtten zij de bergen in. Maar één jaar kwam er op oudejaarsdag een reiziger langs op zoek naar voedsel en onderdak.

Alle mensen waren te druk met inpakken, maar een oude vrouw nodigde hem uit voor een bord soep en vertelde hem over de draak. Omdat de reiziger zo blij was dat hij soep en onderdak van de vrouw had gekregen vertelde hij haar een geheim.

Toen de draak bij het dorp kwam, zag hij dat er licht brandde bij de oude vrouw en hij bereidde zich al voor op de aanval. Maar ineens klonken er oorverdovende knallen. De draak dook ineen van angst en door het licht van het vuurwerk zag hij dat het huis van de vrouw helemaal rood was. Hij was zo bang dat hij terug rende naar de zee.

Toen alle mensen de volgende dag terugkwamen waren ze ontzettend blij dat hun huizen er nog stonden en dat de oude vrouw ongedeerd was. De oude vrouw vertelde hen het geheim van de reiziger: de draak is bang voor vuurwerk en de kleur rood.

Vanaf toen werd er elk jaar op oudejaarsdag vuurwerk aangestoken, brandden er rode lantaarns, werden de huizen rood versierd en droegen de mensen rode kleding. Ook sloegen ze hard op trommels om zoveel mogelijk geluid te maken. De draak is nooit meer terug gekomen en nog steeds vieren de mensen elk jaar Chinees Nieuwjaar met veel rood, vuurwerk en trommels.

Chinese astrologie

Hoewel de Westerse astrologie gebaseerd is op je geboortetijd, geboortemaand en geboorteplaats, is de Chinese astrologie gebaseerd op numerologie. De Chinese tijdrekening is gebaseerd op het licht en de kracht van de zon, de stand van de maan en de kracht van Jupiter. Dat is ook de reden waarom Chinees Nieuwjaar nooit op precies dezelfde dag valt als het jaar ervoor.

Het Chinese jaar is gebaseerd op een Maanjaar. Ieder Maanjaar wordt vernoemd naar één van de Chinese sterrenbeelden. Zo heb je de Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Haan, Hond en Varken.

Ieder dier staat symbool voor een eigen karakter of identiteit en dat heeft invloed op hoe het jaar verloopt. Ook zegt het iets over het jaar waar je in geboren bent. Ben je bijvoorbeeld in het jaar van de Rat geboren, dan ben je vrolijk, charmant, loyaal, gezellig en een vurige minnaar. Ben je in het jaar van het Paard geboren, dan ben je laconiek, populair, loyaal, trouw en een groepsmens.

2022: jaar van de Tijger

2022 is het jaar van de Tijger. Tijgers zijn snel, dus dit jaar kun je situaties tegenkomen die ineens snel omslaan. Er is veel drama en opwinding en gekke dromen kunnen werkelijkheid worden.

Daarnaast heeft een tijger een grote behoefte aan vrijheid, daarom zal dit jaar de perfecte periode zijn om voor jezelf te kiezen, je eigen pad te gaan. Doe niet wat de maatschappij of anderen van je verwachten, wat wil jij zelf? In 2022 kun je meer op jouw eigen innerlijke kracht vertrouwen.

Verwacht jij dit jaar een kindje? Dan zal jouw kindje vriendelijk, hartstochtelijk, liefdevol, avontuurlijk en grootmoedig zijn.

Chinese gebruiken met nieuwjaar

  • Om het nieuwe jaar goed in te gaan, moet je het oude jaar goed afsluiten. Los je schulden af, praat ruzies uit en maak het hele huis schoon. Zo kun je het nieuwe jaar met een frisse, schone lei beginnen.
  • Omdat de draak bang is voor rood wordt alles in rood gehuld tijdens nieuwjaar. Mensen dragen rode kleding, er worden rode slingers en lampionnen opgehangen, cadeautjes worden ingepakt met rood inpakpapier en kinderen krijgen een rode envelop met wat geld erin.
  • Op oudjaarsdag wordt er traditioneel met de hele familie gegeten, net zoals wij doen met kerst.
  • In China staat de mandarijn symbool voor succes en geluk. Daarom vind je rond de jaarwisseling veel mandarijnen in de huizen.
  • Om middernacht moeten ramen en deuren open staan. Zo laat je het oude jaar wegwaaien en kun je het nieuwe jaar verwelkomen.
  • Op nieuwjaarsdag zijn er veel grote optochten waarbij mensen zich verkleden als draak of leeuw en wordt er een speciale drakendans opgevoerd om kwade geesten af te schrikken.
  • Als je tijdens oud en nieuw iets breekt dan brengt dat ongeluk. Ook het straffen van kinderen op nieuwjaarsdag of schelden kan ongeluk brengen.
  • In China is Chinees Nieuwjaar nog belangrijker dan je eigen verjaardag, daarom krijgen kinderen cadeautjes en een envelop met geld.

Chinees Nieuwjaar in Rotterdam

In Rotterdam vindt elk jaar het grootste Chinese Nieuwjaarsfeest van Nederland plaats. De festiviteiten worden verspreid over 2 weken. De West-Kruiskade wordt versierd met lampionnen en beelden van een tijger worden beschilderd door Rotterdamse kunstenaars en verspreid door de hele stad.

Op de Boompjeskade een vlaggenparade gehouden met een traditionele leeuwendans. Ook worden er naar verzorgingstehuizen en BSO’s Chinese lekkernijen gebracht om hen ook te betrekken bij de festiviteiten en zodat zij kennis kunnen maken met de Chinese cultuur.

De RotterTram wordt omgetoverd tot de Peking Express waar je heerlijk kunt genieten van een 8-gangendiner.

Voor meer informatie over het vieren van Chinees Nieuwjaar in Rotterdam, klik hier

Mirjam de Stigter

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *