Skip to Content

Cheesecake recepten

Cheesecake recepten

Cheesecake is een heerlijk dessert dat in veel verschillende varianten te maken is. Dit heerlijke gebak bestaat uit een romige en fluweelzachte vulling op een kruimelige bodem. Hieronder vind je vijf verschillende cheesecake varianten op het klassieke cheesecake recept om uit te proberen.

Klassieke cheesecake

Klassieke cheesecake

Dit is het recept voor de traditionele cheesecake met een krokante bodem van koekjes en een romige vulling van roomkaas, suiker en vanille. Je kunt er eventueel ook een topping naar keuze op doen, zoals aardbeien of kersen.

Ingrediënten:

  • 200 gram koekjes (bijvoorbeeld Digestive of Bastogne)
  • 100 gram gesmolten boter
  • 600 gram roomkaas
  • 200 gram suiker
  • 4 eieren
  • 1 theelepel vanille-extract

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Verkruimel de koekjes en meng deze met de gesmolten boter.

Druk het koekjesmengsel in de bodem van een springvorm en zet deze in de koelkast.

Klop de roomkaas met de suiker en vanille-extract tot een romige massa.

Voeg één voor één de eieren toe en mix goed door.

Schenk het mengsel op de koekjesbodem.

Bak de cheesecake in ongeveer 50 minuten gaar.

Laat de cheesecake afkoelen en serveer eventueel met een topping naar keuze.

Oreo cheesecake

Oreo cheesecake - HTKL.nl

Deze cheesecake heeft een bodem van Oreo koekjes en is afgemaakt met een laagje chocolade en stukjes Oreo. Dit recept is perfect voor de chocoladeliefhebber.

Ingrediënten:

  • 200 gram Oreo koekjes
  • 100 gram gesmolten boter
  • 600 gram roomkaas
  • 200 gram suiker
  • 4 eieren
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 100 gram pure chocolade

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Verkruimel de Oreo koekjes en meng deze met de gesmolten boter.

Druk het koekjesmengsel in de bodem van een springvorm en zet deze in de koelkast.

Klop de roomkaas met de suiker en vanille-extract tot een romige massa.

Voeg één voor één de eieren toe en mix goed door.

Schenk het mengsel op de koekjesbodem.

Bak de cheesecake in ongeveer 50 minuten gaar.

Smelt de chocolade au-bain-marie en verdeel deze over de cheesecake.

Verkruimel nog wat extra Oreo koekjes en strooi deze over de chocolade.

Laat de cheesecake afkoelen en serveer.

New York cheesecake

New York cheesecake

Deze cheesecake komt oorspronkelijk uit New York en heeft een dikkere bodem dan de klassieke cheesecake. De vulling is gemaakt van roomkaas, zure room en suiker.

Ingrediënten:

  • 200 gram koekjes
  • 100 gram gesmolten boter
  • 600 gram roomkaas
  • 200 gram suiker
  • 250 ml zure room
  • 4 eieren
  • 1 theelepel vanille-extract

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Verkruimel de koekjes en meng deze met de gesmolten boter.

Druk het koekjesmengsel in de bodem van een springvorm en zet deze in de koelkast.

Klop de roomkaas met de suiker en vanille-extract tot een romige massa.

Voeg één voor één de eieren toe en mix goed door.

Voeg de zure room toe en mix tot alles goed gemengd is.

Schenk het mengsel op de koekjesbodem.

Bak de cheesecake in ongeveer 50 minuten gaar.

Laat de cheesecake afkoelen en zet deze minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven.

Serveer eventueel met slagroom en verse bessen.

Citroen cheesecake

Citroen cheesecake

Deze cheesecake heeft een frisse smaak dankzij het toevoegen van citroensap en -rasp. De bodem bestaat uit verkruimelde koekjes met een vleugje citroen.

Ingrediënten:

  • 200 gram koekjes (bijvoorbeeld Maria biscuits)
  • 100 gram gesmolten boter
  • 600 gram roomkaas
  • 200 gram suiker
  • 4 eieren
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Sap en rasp van 2 citroenen

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Verkruimel de koekjes en meng deze met de gesmolten boter en citroenrasp.

Druk het koekjesmengsel in de bodem van een springvorm en zet deze in de koelkast.

Klop de roomkaas met de suiker en vanille-extract tot een romige massa.

Voeg één voor één de eieren toe en mix goed door.

Voeg het citroensap toe en mix tot alles goed gemengd is.

Schenk het mengsel op de koekjesbodem.

Bak de cheesecake in ongeveer 50 minuten gaar.

Laat de cheesecake afkoelen en zet deze minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven.

Serveer eventueel met een toefje slagroom en wat extra citroenrasp.

Vegan cheesecake

Vegan cheesecake

Deze cheesecake is geheel veganistisch en heeft een bodem van dadels en noten. De vulling is gemaakt van cashewnoten, kokosmelk en ahornsiroop.

Ingrediënten:

  • 200 gram dadels
  • 100 gram gemengde noten (bijvoorbeeld amandelen en hazelnoten)
  • 200 gram cashewnoten (geweekt in water voor minimaal 4 uur)
  • 150 ml kokosmelk
  • 100 ml ahornsiroop
  • 100 gram gesmolten kokosolie
  • Sap en rasp van 1 limoen
  • Snufje zout

Bereidingswijze:

Bekleed een springvorm met bakpapier.

Mix de dadels en noten in een keukenmachine tot een kleverige massa.

Druk het mengsel in de bodem van de springvorm en zet deze in de koelkast.

Mix de cashewnoten, kokosmelk, ahornsiroop, kokosolie, limoensap en zout in de keukenmachine tot een gladde massa.

Schenk het mengsel op de koekjesbodem.

Zet de cheesecake minimaal 4 uur in de vriezer om op te stijven.

Laat de cheesecake voor het serveren 10 minuten op kamertemperatuur komen.

Garneer de cheesecake eventueel met verse bessen of kokossnippers.

Chocolade-kersen cheesecake

Chocolade-kersen cheesecake

Deze cheesecake heeft een heerlijke combinatie van chocolade en kersen. De bodem bestaat uit chocoladekoekjes en de vulling is gemaakt met kersencompote en gesmolten chocolade.

Ingrediënten:

  • 200 gram chocoladekoekjes
  • 100 gram gesmolten boter
  • 600 gram roomkaas
  • 200 gram suiker
  • 4 eieren
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 150 gram kersencompote
  • 150 gram gesmolten pure chocolade

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Verkruimel de chocoladekoekjes en meng deze met de gesmolten boter.
Druk het koekjesmengsel in de bodem van een springvorm en zet deze in de koelkast.
Klop de roomkaas met de suiker en vanille-extract tot een romige massa.
Voeg één voor één de eieren toe en mix goed door.
Voeg de kersencompote en gesmolten chocolade toe en mix tot alles goed gemengd is.
Schenk het mengsel op de koekjesbodem.
Bak de cheesecake in ongeveer 50 minuten gaar.
Laat de cheesecake afkoelen en zet deze minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven.
Serveer eventueel met een toefje slagroom en wat extra kersencompote.

Conclusie:

Er zijn talloze variaties mogelijk op het basisrecept voor cheesecake. Of je nu van fruit, chocolade of een veganistische variant houdt, er is voor iedereen een heerlijke cheesecake te maken. Experimenteer gerust met verschillende smaken en ingrediënten en ontdek jouw favoriete cheesecake recept!

Meer recepten vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *