Skip to Content

Carpaccio met rucola en Parmezaanse kaas recept

Carpaccio, met zijn delicate smaken en prachtige presentatie, is een gerecht dat bekend staat om zijn eenvoud en verfijning. Dit voorgerecht, oorspronkelijk afkomstig uit Venetië, is een eerbetoon aan dun gesneden rauwe ingrediënten die samen een harmonieuze smaakcombinatie vormen.

In dit artikel nemen we je mee op een culinaire reis en delen we een uitgebreid recept voor carpaccio met rucola en Parmezaanse kaas, inclusief handige tips voor een perfecte bereiding.

Benodigde ingrediënten

 • 200 gram ossenhaas (liefst van hoge kwaliteit)
 • 50 gram rucola
 • 50 gram Parmezaanse kaas, dun geschaafd
 • Extra vierge olijfolie
 • Vers citroensap
 • Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
 • Optioneel: kappertjes, pijnboompitten, balsamico-glazuur

Bereidingswijze

Stap 1: Vlees Voorbereiden

 1. Leg de ossenhaas een half uur voor de bereiding uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. Dit zorgt voor gelijkmatige garing.
 2. Snijd de ossenhaas in zeer dunne plakjes. Je kunt hiervoor een scherp mes gebruiken of de ossenhaas eerst licht invriezen om het snijden te vergemakkelijken.

Stap 2: Carpaccio Presenteren

 1. Verdeel de dunne plakjes ossenhaas gelijkmatig over gekoelde borden. Leg ze overlappend, zodat ze een groot oppervlak bedekken.

Stap 3: Rucola Toevoegen

 1. Plaats een handvol rucola bovenop de plakjes ossenhaas. Rucola voegt een pittige smaak en knapperige textuur toe aan het gerecht.

Stap 4: Parmezaanse Kaas Toevoegen

 1. Schaaf dunne plakjes Parmezaanse kaas met een kaasschaaf of gebruik een dunschiller. Leg de kaas over de rucola.

Stap 5: Dressing Bereiden

 1. Meng in een kleine kom een scheutje extra vierge olijfolie met een scheutje vers citroensap. De dressing moet licht en fris zijn.

Stap 6: Carpaccio Aanmaken

 1. Druppel de dressing voorzichtig over de plakjes ossenhaas, rucola en Parmezaanse kaas. Zorg ervoor dat de dressing gelijkmatig verdeeld is.

Stap 7: Smaak Toevoegen

 1. Breng de carpaccio op smaak met een snufje zout en versgemalen zwarte peper. Let op dat je niet te veel zout toevoegt, omdat de Parmezaanse kaas al zoutig is.

Stap 8: Optionele Toevoegingen

 1. Voor extra smaakdimensie kun je kappertjes, geroosterde pijnboompitten of een scheutje balsamico-glazuur over de carpaccio strooien.

Stap 9: Serveer de Carpaccio

 1. Serveer de carpaccio onmiddellijk, bij voorkeur gekoeld. Het is een voorgerecht dat het beste vers wordt genoten.

Tips voor een perfecte carpaccio

 • Ossenhaas van hoge kwaliteit: Kies de beste kwaliteit ossenhaas die je kunt vinden, omdat dit de sleutel is tot een smaakvolle carpaccio.
 • Dun snijden: Dunne plakjes zijn essentieel voor een authentieke carpaccio. Als je moeite hebt met snijden, kun je het vlees licht invriezen voordat je begint.
 • Gebruik goede olijfolie: Kies extra vierge olijfolie van hoge kwaliteit, omdat dit de smaak van de carpaccio aanzienlijk beïnvloedt.
 • Proef en pas aan: Carpaccio is een gerecht dat leeft van de balans tussen de ingrediënten. Proef voordat je serveert en pas de dressing en kruiden aan naar je eigen smaak.
 • Creatieve variaties: Je kunt variaties op carpaccio maken door ingrediënten toe te voegen zoals geroosterde pijnboompitten, rucola met truffelsmaak, of zelfs stukjes verse vijgen voor een zoete touch.

Carpaccio met rucola en Parmezaanse kaas is een gerecht dat de kunst van eenvoudige elegantie belichaamt. Met zijn dun gesneden ossenhaas, pittige rucola, en rijke Parmezaanse kaas is het een traktatie voor de zintuigen. Dus, laat je verleiden door de verfijning van dit voorgerecht en bereid een heerlijke carpaccio om indruk te maken op je gasten of om jezelf te verwennen. Buon appetito!

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *