Skip to Content

Buitengesloten uit huis; tips om weer binnen te komen ook zonder slotenmaker

Buitengesloten uit huis; tips om weer binnen te komen ook zonder slotenmaker

Jezelf buitensluiten: denk niet dat het jou niet gebeurt! Ook hierin zit een ongeluk in een klein hoekje. Wat doe je als je buiten staat en de sleutel dus aan de verkeerde kant van de deur zit? Hoe handel je en wat kun je doen om dit soort dingen te voorkomen?

Inbreken

Ik heb ingebroken…ooit…in mijn eigen huis. Wat voelde ik me stom. Mijn oudste zoon was naar school gegaan en had netjes de buitendeur op slot gedaan. Wist hij veel dat moeders zo stom was geweest om de achterdeursleutel te vergeten toen ze de jongste twee naar school bracht. Ook zoon vier was al niet meer thuis, dus daar stond ik.

Aangezien ik ook wist dat degene die een sleutel van ons huis heeft, op woensdagochtenden niet thuis was, zat er niks anders op dan in te breken. Ik woon niet in een woonwijk, dus dat scheelt. Zo had ik geen bekijks toen ik mijn manoeuvre uithaalde om met een ladder naar het open raam boven te komen…gelukkig was die open. Maar geloof me: die zit nu voortaan dicht als ik weg ben. Want als zelfs ik het voor elkaar krijg om zo binnen te komen…

Ongelukjes

Een deur die achter je dichtslaat als je even snel iets in de container wilt gooien, een kindje wat leuk denkt te zijn en de deur gewoon dichtdoet of ja, simpelweg omdat je vergeet de sleutel mee te nemen. Er zijn zo veel redenen te bedenken waarom je jezelf buiten kunt sluiten. Als het gebeurt zul je niet alleen balen, maar vast ook even de paniek voelen opkomen. Want hoe ga je je hier nu weer uit redden? Zeker als er nog een kind binnen is, kun je echt wel in paniek zijn. Dus eerst in het kort hoe je moet handelen! En dan gaan we er dieper op in!

Hoe handel je?

  • Allereerst: probeer rustig te blijven, zodat je helder kunt blijven denken. Aan paniek heeft niemand iets.
  • Kijk eerst of je op een andere manier naar binnen kunt: is de andere ingang van het huis niet open? Een raam die makkelijk te bereiken is?
  • Heeft iemand een reservesleutel?
  • Waar haal ik bij een open bovenraam een ladder vandaan?
  • Probeer de pasjestruc
  • Is er een sterk persoon die misschien iets voor me kan betekenen?
  • Kies niet de eerste de beste slotenmaker: die paar minuten die je extra kwijt bent aan prijzen vergelijken kan toch wel een hoop geld schelen!

Hoe kom je weer binnen?

Is de deur achter je dicht gevallen? Misschien heb je dan het geluk dat er ergens toch een raam openstaat en je zo naar binnen kunt klauteren. Durf je dit niet? Misschien de buurman wel? Veel fijner is het natuurlijk als het je lukt om toch binnen te komen door de deur… Je zou kunnen proberen of je de deur kunt openen door met een stukje plastic (een oud pasje wordt hier vaak voor gebruikt) tussen de deur en de deurpost te bewegen.

Probeer ook ondertussen een beetje tegen de deur te duwen. Uiteraard werkt dit alleen als de deur niet op slot zit. Nu hoor ik je al zeggen dat je dat dan toch ook niet bij de hand hebt. Snap ik: maar vraag het eens bij de buren! Een slotenmaker laten komen kost echt wel heel veel meer!

De slotenmaker

Lukt dit niet en heeft niemand een reservesleutel? Dan zit er niks anders op dan een slotenmaker bellen. Zij kunnen voor jou de deur weer openkrijgen. Er is bij veel slotenmakers zelfs een spoedservice te vinden. Helaas zit hier natuurlijk een prijskaartje aan. Ook wordt er regelmatig gewaarschuwd voor oplichting of achteraf enorme kosten; om die kans zo klein mogelijk te houden zoek direct contact met een slotenmaker en niet via een tussenpersoon en vraag vooraf een prijsopgave.

Tips om buitensluiten te voorkomen

Voorkom dichtvallende deuren

Er zijn sloten die je zo kunt stellen dat de deur niet in het slot kan vallen. Je kunt de deur dus dichtdoen, zonder dat het werkelijk in het slot valt. Je moet er natuurlijk wel even aan denken als je naar buiten loopt om dit stukje van het slot op de juiste stand te draaien, maar het is een kleinere handeling dan je sleutel eerst mee moeten nemen (en dus terug het huis in te moeten).

Aan elke sleutelbos een huissleutel

Zorg dat je bij ieder vervoersmiddel die je hebt, standaard een sleutel van je huis hebt zitten! Dus niet alleen aan de grote sleutelbos waar ook je autosleutels aanhangen. Maar hang ook gewoon een huissleutel aan je fietssleutel, de scooter of welk vervoersmiddel je ook hebt. Ben je echt een dwarrel hierin? Misschien moet je er dan eens aan denken om ook standaard een huissleutel in een jaszak te hebben zitten…

Reservesleutel bij de buren

Het meest handige is natuurlijk als de buren een reservesleutel hebben. Alleen: daar heb je ook niks aan als de buren heel vaak weg zijn. Dan kun je beter (of ook) mensen hebben die misschien wel verderop wonen, maar die bijvoorbeeld thuiswerken en dus vooral thuis zijn. Beter even een stukje lopen of ze op moeten bellen, dan op een slotenmaker moeten wachten!

Sleutelkluis

Er zijn kleine sleutelkluizen op de markt, deze zijn voorzien van een cijferslot zodat je ze altijd kan openen. Hang deze op op een plek buiten het zicht (dus achter een regenpijp, vuilnisbak, brievenbus etc) en stop hier een reservesleutel in. Ga je langere tijd weg (vakantie) dan kun je de sleutel het beste veilig in huis liggen. Ook ideaal voor kinderen die dan geen sleutel hoeven mee te nemen naar school, of tijdens het buitenspelen 10x aanbellen en je iedere keer naar de deur moet lopen. Lees meer

Kind nog binnen?

Voorgaande voorbeelden zijn uiteraard leuk, maar wat nu als je kind binnenloopt? Dan kun je toch niet zomaar ‘uren’ maar staan afwachten! Kijk of je je kindje zover kan krijgen dat het de deur voor je opent. Uiteraard werkt dit niet bij een baby. Is er geen snelle oplossing? Je kunt altijd ook zelf proberen of je een ruitje kunt inslaan, maar pas dan wel op dat je daarmee je kind niet juist in gevaar brengt.

Is er nood aan de man? Bel de politie!

Wil
Laatste berichten van Wil (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *