Skip to Content

Buiten schilderwerk; hoe vaak, wanneer en zelf doen of uitbesteden?

Buiten schilderwerk; hoe vaak, wanneer en zelf doen of uitbesteden?

In het kader van onderhoud van het huis is om de zoveel jaar het schilderwerk één van de meest belangrijke klussen. Niet alleen beschermt het houtwerk je huis tegen weersinvloeden, het geeft ook een stukje kleur en sfeer aan je tuin of terras.

Maar hoe vaak moet je nou eigenlijk buiten schilderen? En hoe pak je dat aan? En doe je het zelf of laat je het doen? Wij helpen graag met tips

Hoe vaak buitenboel schilderen?

Om het schilderwerk van je huis in goede staat te houden, is het belangrijk om het houtwerk minimaal één keer in de vijf jaar te schilderen. Dit geldt met name voor huizen die in een landelijke of bosrijke omgeving staan of dicht bij de kust. In een stedelijke omgeving hoeft dit minder vaak, aangezien er hier minder sprake is van vocht en weersinvloeden.

Wanneer moet je buiten schilderen?

Het is belangrijk om het schilderwerk niet te laten uitdrogen, omdat dit de verfresten kan beschadigen. Het is daarom het beste om het houtwerk in de herfst of vroege winter te schilderen, wanneer het weer nog droog is. Anders kan je dit het beste in de avond uren doen.

Daarnaast moet je ook rekening houden met het weer. Het is niet verstandig om buiten te gaan schilderen als het te warm is of als er regen voorspeld wordt.

Stappenplan houtwerk verven

  1. Schoonmaken; Zorg ervoor dat het houtwerk schoon is voordat je gaat verven. Gebruik hiervoor een milde reinigingsmiddel en een zachte doek. Maak de oppervlakte goed droog voordat je verder gaat.
  2. Onbehandeld hout; Zorg ervoor dat je onbehandeld hout gebruikt als je wilt verven. Behandeld hout is voorzien van een beschermende laag die ervoor zorgt dat het hout niet kan worden geverfd.
  3. Primer; Gebruik een primer om het houtwerk voor te bereiden op de verf. De primer zal ervoor zorgen dat de verf beter hecht en het houtwerk een mooie, egale kleur krijgt.
  4. Verf; Kies de verf die je wilt gebruiken voor het houtwerk. Gebruik een kwast of roller om de verf aan te brengen. Laat de verf drogen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  5. Beschermen; Bescherm het houtwerk met een lak of olie na het verven. Dit zal ervoor zorgen dat de verf langer meegaat en het houtwerk beschermd is tegen vuil en vocht.

Meer tips en ervaringen vind je op de site van Schilder-wijzer.nl

Zelf schilderen of uitbesteden?

Als je huis aan een opknapbeurt toe is kan je overwegen om dit zelf te doen of uit te besteden. Zelf schilderen lijkt een simpele klus, maar het is belangrijk om te overwegen of je de klus wel aankan en daar de tijd voor hebt. Wanneer je besluit om zelf te gaan schilderen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Zelf schilderen

Als je besluit om de klus zelf aan te pakken, is het belangrijk om te overwegen welke materialen je nodig hebt. Je hebt niet alleen verf nodig, maar ook een ladder, een kwast en een roller. Als je deze materialen niet in huis hebt, moet je deze eerst aanschaffen. Dit kan een dure aangelegenheid zijn.

Naast het aanschaffen van de juiste materialen, is het ook belangrijk om de klus goed voor te bereiden. Je moet het oppervlak waar je gaat schilderen goed reinigen en ontvetten.

Als je dit niet doet, zal de verf niet goed hechten. Als je de klus niet goed aanpakt, kan dit leiden tot schade aan je huis. Daarom is het beter om de klus uit te besteden als je niet zeker weet of je het aan kan.

Buiten verven uitbesteden

is een slimme keuze. Het bespaart je namelijk tijd, geld en moeite. Doe-het-zelvers die zichzelf aan het klussen slaan, kunnen flink wat tijd kwijt zijn aan het verven van de buitenkant van hun huis. En dat is niet eens inclusief het kostbare materiaal dat je ervoor nodig hebt.

Bovendien is het verven van de buitenkant van je huis een klus die je het beste uit kunt besteden aan een professioneel schildersbedrijf. Deze weet namelijk precies welke verf het beste is voor jouw huis en kan de klus sneller en beter klaren dan jijzelf.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *