Skip to Content

Zo breng je buiten naar binnen

Zo breng je buiten naar binnen

Je houdt van het buitenleven en wil dit gevoel ook in huis beleven? Buiten naar binnen halen kan dan al een mooie stap op weg zijn. Om zo een mooier geheel te maken van je tuin en huis. Om het natuurlijke gevoel van buiten naar binnen te halen. Of om het allemaal groter te laten lijken.

Er zijn zoveel redenen om ‘buiten’ naar binnen te willen halen. Want gewoon meer natuur om je heen in huis kan eveneens een reden zijn. Hoe haal je buiten naar binnen? Hoe maak je van je huiskamer een verlengde van je terras, bijvoorbeeld. Kortom: hoe tover je je huis om tot een natuurlijk paradijsje?

Planten natuurlijk

De meest simpele en voor de hand liggende manier is uiteraard om voor veel planten in huis te gaan. Dit kun je op heel veel manieren doen. Je kunt heel standaard voor een paar planten op je vensterbank zorgen. Waarbij het ook al heel veel uitmaakt voor de sfeer of je voor bloeiende planten gaat of voor planten die enkel blad hebben. Maar het kan veel uitdagender worden als je kiest voor nog meer opties:

Plantenbakken aan de muur

Leuk rek met allerhande stekjes en kleine potjes met plantjes in je kamer. Plantenbakken die een deel van je kamer afscheiden van bijvoorbeeld je open keuken of tussen de zit- en eethoek. Je kan op veel verschillende plekken planten hebben staan: in de kast, op de vensterbank, in een hoekje, op tafel enz. Kies voor planten die ook terugkomen in je tuin! Of plaats dezelfde planten onder de overkapping aan huis, zodat het ook visueel een geheel wordt. Nu kan dat niet bij alle planten, maar met een beetje zoeken zijn ze zeker te vinden.

Natuurlijke materialen binnen

Kies voor natuurlijke materialen in huis. Meubels van hout, rotan en dergelijke. Liefst zo onbewerkt mogelijk. Een houten vloer is hierbij uiteraard ook heel mooi. Maar je kunt ook denken aan hout op de muur of wat dacht je anders van behang met een afbeelding van een bos. Ook dat is sfeerverhogend in dit opzicht.

Spelen met behang

Om nog even in te haken op dat behang: je kunt ook spelen met andere prints die de natuur meer naar binnen lijken te halen. Naast dat bos kun je bijvoorbeeld kiezen voor behang met bloemen of blaadjes erop. Behang 1 muur met dit behang en houd de overige muren rustig van kleur.

Aankleding terras en kamer komen overeen

Heb je in je kamer goed uitzicht over de tuin? Misschien heb je zelfs wel openslaande deuren of een grote schuifpui naar je terras toe? Door zowel buiten als binnen dezelfde sfeer en kleuren te gebruiken vergroot je het effect van je tuin (of andersom: van je huis). Omdat het allemaal bij elkaar past, wordt het 1 groot geheel in plaats van 2 apart staande delen. Steeds meer tuinmeubelen zou je zo in je huiskamer zetten, zo mooi als ze tegenwoordig zijn.

Kies voor meubelen die qua sfeer bij elkaar passen op je terras en binnen. Of kies ook werkelijk voor dezelfde meubelen. Maar met alleen al dezelfde kleur voor accessoires te gebruiken haal je het al meer naar elkaar toe! Of kies voor je vloer in de kamer en je terras dezelfde tegels! Beton is hiervoor ook geschikt. Dat kun je immers zowel buiten als binnen gebruiken.

Kleur bekennen

Een natuurlijke look maak je niet alleen duidelijk met de materialen die je gebruikt. Maar ook met de kleuren. Kies voor tinten uit de natuur. Ga voor allerlei tinten groen en bruin. Houd je juist wel van water? Dan kun je eveneens heel bewust kiezen voor de kleuren blauw en zand. Een strandsfeer scheppen en die ook op je terras toepassen maakt het tot een prachtig geheel. Waarbij je niet alleen een natuurlijke sfeer in huis haalt, maar er ook een mooi geheel met buiten mee maakt.

Kies voor veel glas

Als je de kans hebt of als je toch verbouwingsplannen hebt: kies dan voor grote glazen oppervlakten richting je terras. Om bovenstaand effect te vergroten. Maar ook als je die overeenkomsten niet toepast, geeft veel raam je kamer de sfeer dat het een deel van buiten is. Buiten is dan immers veel meer zichtbaar én binnen is het lichter!

Nog mooier wordt het als je al dat glas ook kunt openen als deur. Grote openslaande deuren bijvoorbeeld, zijn een machtig mooie aanwinst om zo je binnen en buiten ruimtes met elkaar te verstrengelen. Er bestaan ook een soort vouwwanden die je dus helemaal kunt opvouwen en er helemaal niks meer zit tussen je tuin en je huis, behalve een richeltje…

De serre

Een serre kan een prachtige overgang zijn van je huis naar je tuin. Het buitenleven komt in een serre vaak al meer terug dan in je ‘gewone’ huiskamer. Omdat alles van glas is bij een serre heb je er veel lichtinval, wat veel planten wel kunnen waarderen. Je kunt kiezen voor een aluminium serre, wat makkelijk is in het onderhoud als je het vergelijkt met een serre van hout.

Je hoeft het immers niet te schilderen en schoonmaken is eveneens simpel. Daar staat alleen wel tegenover dat een houten serre weer net meer natuurlijke uitstraling geeft. Overigens kun je ook kiezen voor een serre die aan de bovenkant niet van glas is. Dit geeft wel minder licht, maar bij hagel, bijvoorbeeld, heb je minder geluidsoverlast.

Tuinkamer

Een variant op de serre kan de tuinkamer zijn. Nu kun je dat heel ruim zien. Op zich zou je een serre met een gewoon plafond als een tuinkamer kunnen zien. Misschien heb je een oud huis die al een klein kamertje heeft (ooit een kantoor, bijvoorbeeld) of je kiest voor een uitbouw, natuurlijk. Voorzie de tuinkamer van openslaande deuren en maak er een heel knus geheel van in mooie natuurlijke kleuren! En geniet van deze bijzondere ruimte! Echt een ruimte om lekker in te relaxen en tot jezelf te komen!

Klein maar fijn

Een serre of tuinkamer hoeft helemaal niet groot te zijn om al een heel bijzondere sfeer in huis te brengen. Met veel planten, mooie kleuren en bijzondere materialen tover je het eigenlijk al vrij simpel om tot een paradijsje!

Meer inspiratie vind je hier.

Wil

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *